Julkaistu 20.3.2020

Pirkanmaalla lisätään matkalta palanneiden koronatestausta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on päivittänyt koronatestauksen kohderyhmiä. Suomi siirtyi tällä viikolla poikkeustilaan ja otti käyttöön valmiuslain. Tämän vuoksi suomalaisia palaa kotiin ulkomailta. Monissa maissa koronavirus on levinnyt jo laajasti. Tämän takia niiden ulkomailta tulevien hengitystieinfektioon sairastuneiden testausta lisätään.

Jokainen hengitystieinfektioon sairastunut kansalainen jää nykyisessä poikkeustilanteessa kotiin ja noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Jos äkilliseen hengitystieinfektioon sairastunut potilas on saapunut ulkomailta 14 vuorokauden sisällä tai hän on varmistetun koronavirustapauksen lähikontakti, hän ottaa yhteyttä Taysin koronaneuvontapuhelimeen tai oman kunnan terveyskeskukseen. Hän saa tarkemmat ohjeet testaukseen menosta puhelimessa. Testejä voidaan ottaa Pirkanmaalla lääkärin määräyksestä myös kuntien terveyskeskusten vastaanotoilla. Huonokuntoisten potilaiden tulee soittaa 112:een.

Suomessa ei ole mahdollista tutkia kaikkia hengitystieinfektioon sairastuneita rajallisen näytteenottokapasiteetin vuoksi.

Perjantaista 20.3. lähtien koronavirusnäytteitä otetaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneista, jotka kuuluvat seuraaviin riskiryhmiin:

  • välitöntä potilastyötä tekevä terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunta
  • sairaalahoitoa vaativa akuutti hengitystieinfektio, kun taudin syy ei ole ilmeinen
  • akuuttiin hengitystieinfektioon sairastunut henkilö, joka on varmistetun koronatapauksen lähikontakti tai palannut ulkomailta 14 vuorokauden sisällä