Julkaistu 21.12.2021

Pirkanmaalle esitetään tapahtumien ja tilojen sulkua kahdeksi viikoksi

Pirkanmaalla sairaalahoidon kuormitus on edelleen lisääntynyt koronapotilaiden hoidon vuoksi. Vaikka suurin osa sairaalaan joutuneista on rokottamattomia, koko alueella on vähennettävä ihmisten välisiä kohtaamisia yleisötapahtumia kieltämällä ja asiakastiloja sulkemalla.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä esittää aluehallintovirastolle kaikkien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokouksien kieltämistä ja sisätiloissa olevien liikunta-, urheilu-, huvi- tai virkistystilojen sulkua kahden viikon ajaksi. Tapahtumat ja tilat eivät olisi asiakkaiden käytettävissä edes koronapassilla.

Tapahtumakielto koskee kaikkia yleisötilaisuuksia Pirkanmaalla osanottajamäärästä riippumatta tartuntatautilain 58 pykälän perusteella. Yleisötilaisuuksien kielto koskisi muun muassa teatteri- ja elokuvaesityksiä, konsertteja ja urheilutapahtumia.

Asiakastilojen sulkeminen tartuntatautilain 58g-pykälän koskisi voimaan tullessaan seuraavia tiloja:

  • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan ja kontaktilajien harrastamiseen sekä vastaavaan liikuntaan käytettävät tilat sekä kuntosalit ja vastaavat tilat
  • yleiset saunat, uimahallit ja kylpylät sekä niiden pukuhuonetilat
  • tanssipaikat ja kuorolaulutoiminnan tilat ja harrastajateatteritilat
  • huvi- ja teemapuistot sekä sisäleikkipaikat ja -puistot
  • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat

Tilat voivat olla auki vain ammattiurheilijoille.

Pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja Juhani Sand toteaa, että rokotusten edistäminen on nykyisessä tilanteessa kaikkein tärkein asia.

- Nykyisessä tilanteesta pääsemme ulos vain rokottautumalla, maskeja käyttämällä ja kohtaamisia välttämällä.

Viime viikolla 1613 tartuntaa

Sairaalahoitoon joutuneista suurin osa on työikäisiä ja rokottamattomia. Tehohoitoon joutuneista 85 prosenttia on ollut kokonaan rokottamattomia. Rokotetuilla tehohoitoa tarvinneilla on ollut sairauksia, jotka ovat heikentäneet rokotteen tehoa.

Ensimmäisen koronarokotteen on Pirkanmaalla nyt ottanut 88,1 prosenttia, toisen rokotteen 83,8 prosenttia ja kolmannen rokotteen 13,5 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Koronan ilmaantuvuus on nyt Pirkanmaalla 566 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kahden viikon ajalta. Ilmaantuvuus on selkeästi valtakunnallista tasoa korkeampi. Positiivisten löydösten osuus viikon ajalta on 15,8 prosenttia.

Viime viikolla todettiin 1613 uutta tartuntaa. Tartunnan lähde selvisi varmuudella 43 prosentilla tartunnan saaneista. Tartunnat ovat peräisin pääasiassa Pirkanmaalta. Suurin osa tartunnoista saadaan nyt perhepiirin ulkopuolelta erilaisista tartunnan lähteistä. Ulkomailta on tullut tartuntoja noin prosentin verran. Alle 12-vuotiaiden osuus tartunnan saaneista ei ole viikon aikana kasvanut.