Julkaistu 6.2.2019

Pirkanmaan influenssaepidemia on käynnistynyt

Laboratoriotestein varmistettujen influenssatapausten määrä Pirkanmaalla on lähtenyt nousuun merkkinä epidemian alkamisesta.

Viikolla 4 alkanut influenssatapausmäärien nousu jatkui viikolla 5, jolloin influenssa diagnosoitiin 33 potilaalta. Diagnosoidut tapaukset edustavat aina vain jäävuoren huippua influenssan aiheuttamasta kokonaistautitaakasta. Toistaiseksi epidemian eteneminen on ollut kuitenkin varsin rauhallista, eikä influenssapotilaiden määrän jyrkkää nousua ole vielä nähty. Epidemian huipun saavuttaminen kestää yleensä 1–2 kuukauden ajan.

Lähes kaikki Pirkanmaalla diagnosoidut influenssat ovat olleet influenssa A -viruksia. Näin talviaikaan Pirkanmaallakin kiertää samaan aikaan monia muita viruksia, kuten rino-, RS-, metapneumo-, boka- ja adenovirukset, mutta nämä eivät aiheuta influenssan kaltaista laajaa vuosittaista kausiepidemiaa.


 

Influenssadiagnoosin varmistamisesta

Kliinisen influenssadiagnoosin varmistaminen laboratoriotutkimuksella on influenssaepidemian aikanakin tarpeen sairaalahoitoon jäävistä potilaista sekä myös kotiin päivystysvastaanotolta lähtevistä immuunipuutteisista ja raskaana olevista potilaista.

Tamiflu-hoito aloitetaan kaikille sairaalaan influenssan vuoksi jääville potilaille riippumatta oireiden kestosta sekä immuunipuutteiselle tai raskaana olevalle potilaalle, vaikka oireet olisivat lievät.

Sen sijaan epidemian aikana muista influenssan tyypillisin oirein sairastuneista, päivystyksestä kotiutuvista potilaista ei ole välttämätöntä ottaa influenssanäytteitä. Tyypilliset oireet ovat äkillisesti noussut kuume, lihas-/päänsärky ja yskä. Tamiflu-hoito voidaan aloittaa kliinisen influenssaepäilyn perusteella voimakasoireiselle kotiin lähtevälle potilaalle.