Julkaistu 15.5.2019

Pitkäniemen sairaala 1800-luvun lopusta nykypäivään -verkkonäyttely aukeaa 15.5.

Pitkäniemen aluetta


Pitkäniemen sairaalan ja psykiatrisen hoidon historiaa valottava verkkonäyttely aukeaa 15.5.2019.

Pitkäniemen sairaalasta kertova verkkonäyttely julkaistaan 15.5. osoitteessa aikanaan.fi/pitkaniemi. Verkkonäyttely esittelee Suomen neljänneksi vanhimman psykiatrisen sairaalan vaiheita 120 vuoden ajalta sekä psykiatrisen hoidon kehittymistä 1900-luvulla. Pitkäniemen kulttuurihistoriallisesti merkittävien sairaalarakennusten historiaa kuvataan verkkonäyttelyssä omassa osiossaan.

Pitkäniemen sairaala on kokenut historiansa aikana monia muutoksia. Lainsäädäntö ja hoitomenetelmät ovat päivittyneet sekä erilaiset hallinnolliset ja organisatoriset muutokset ovat muokanneet sairaalan toimintaa. Sairaalan historian saaminen talteen on erityisen tärkeää juuri nyt, kun valmistellaan psykiatrisen sairaalan toimintojen siirtoa Pitkäniemen alueelta Tampereen yliopistollisen sairaalan Kaupin kampukselle.

Verkkonäyttelyn toteutuksesta vastasivat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin museotoimikunta yhteistyössä Pirkanmaan maakuntamuseon ja Vapriikin kuva-arkiston kanssa. Verkkonäyttelyn on suunnitellut ja toteuttanut Elina Linkopuu.

Pitkäniemen verkkonäyttelyn toteutuksen yhteydessä vuonna 2012 julkaistu Pikonlinnan verkkonäyttely sai myös uuden ulkoasun. Molemmat verkkonäyttelyt löytyvät osoitteesta aikanaan.fi.