Julkaistu 30.6.2021

Potilastiedote: Philipsin hengitysapuvälineissä ilmennyt turvallisuusriski

Philips Respironicsin turvallisuustiedotteen mukaan sen valmistamissa CPAP-, 2PV- ja ASV-laitteissa sekä respiraattoreissa on ilmennyt maailmanlaajuinen äänenvaimennusmateriaaliin liittyvä laatuongelma, joka saattaa aiheuttaa käyttäjälle turvallisuusriskin.

Taysin käyttämistä laitteista ongelma koskee seuraavia laitteita:

  • uniapneapotilaiden hoidossa käytettyjä Philips Respironicsin CPAP- ja ASV-laitteita (DreamStation CPAP, REMStar SE Auto, DreamStation ASV, C-series ASV, SystemOne ASV4)
  • hengitysvajauksen hoitoon käytettyjä Philips Respironicsin kaksoispaineventilaattoreita (DreamStation ST, DreamStation AVAPS, C Series S/T, C Series AVAPS)
  • respiraattoreita (Trilogy 100, A-Series BiBAP A30).

Taysin alueella edellä mainittuja Philips Respironicsin hengitysapuvälineitä on käytössä yli 2000 potilaalla. Ongelma ei koske happirikastimia.

Tays ottaa yhteyttä potilaisiin

Laitteen käyttäjiin otetaan Taysista yhteyttä ja annetaan toimintaohjeet sen jälkeen, kun laitevalmistajalta saadaan lisätietoa.

Lue tämän tiedotteen lopussa olevat potilaan ohjeet huolellisesti ja ota tarvittaessa yhteyttä Taysin keuhkosairauksien vastuuyksikön neuvontanumeroon, ensisijaisesti tekstiviestillä puh. 045 73965579, tai soittamalla takaisinsoittopalveluun, puh. 03 31167947.

Valitettavasti laitteiden suuresta määrästä ja lomakaudesta johtuen palvelu voi olla ruuhkautunut ja takaisinsoitto voi kestää useita päiviä. Älä tule paikan päälle hengitysapuvälineesi kanssa, sillä emme valitettavasti pysty palvelemaan henkilökohtaisesti. Taysin nettisivuille (www.tays.fi) päivitämme aina uusimmat tiedot ja toimintaohjeet.

Haittoja epäpuhtauksista

Philips Respironics on ilmoittanut, että edellä mainituissa laitteissa on käytetty äänenvaimennusmateriaalia, josta saattaa irrota hiukkasia tai haihtua yhdisteitä, jotka voivat päätyä laitteen ilmaletkun kautta käyttäjän hengitysteihin tai ruuansulatuskanavaan. Philips Respironicsille raportoidut terveydelliset haitat ovat pääsääntöisesti olleet ylähengitysteiden ärsytysoireita, yskää, päänsärkyä, paineen tunnetta rinnassa tai nenän sivuontelotulehduksia. Tiedossa ei ole, millaisia mahdollisesti merkittäviä haittoja tai terveysriskejä voisi ilmetä lyhyellä tai pidemmällä aikavälillä.

Philips on ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin, joista tiedotamme myöhemmin lisää. Tämän hetkisen tiedon valossa osa hengitysapuvälineistä tullaan korjaamaan ja osa vaihtamaan.

Ohje potilaalle

Hengitysapuvälineen käyttöä ei tule lopettaa itsenäisesti. Hengitysapuvälineen käytön lopettaminen on suurempi riski kuin käytön jatkaminen.

Vialliset laitteet tullaan rekisteröimään Philipsille korjaavia toimenpiteitä varten keskitetysti Taysista, joten potilaiden ei tarvitse tehdä tätä itse.

Tays suosittelee Philips Respironicsin ja ERS:n (European Respiratory Society) ohjeiden pohjalta seuraavaa:

1. Philips Respironicsin hengitysapuvälinettä käyttävän potilaan ei tule oma-aloitteisesti lopettaa hengitysapuvälineen käyttöä.

Poikkeukset CPAP-laitehoidon käyttäjillä:

a. Mikäli sinulla on lieväasteinen ja -oireinen uniapnea etkä toimi erityistä vireyttä vaativassa ammatissa, voit halutessasi keskeyttää hoidon ja jäädä odottamaan korjaavia toimenpiteitä.

b. Mikäli sinulla ei ole uniapneaa vaan CPAP-hoidolla hoidetaan osittaista ylähengitysahtaumaa eli ylähengitysteiden virtausrajoitusta, voit halutessasi keskeyttää hoidon ja jäädä odottamaan korjaavia toimenpiteitä.

c. Mikäli sinulla on CPAP-hoito lieväoireiseen EDAC-taipumukseen (keuhkoputkien kasaanpainumistaipumus), voit halutessasi keskeyttää hoidon ja jäädä odottamaan korjaavia toimenpiteitä.
 

2. Jatka hengitysapuvälineen käyttöä, jos laitehoidon kanssa ei aiemmin ole ilmennyt hengitysteiden ärsytysoireita tai muita yllä mainittuja oireita. Respiraattoreissa tulee käyttää bakteerisuodatinta laitteen ja ilmaletkun välissä.
 

3. Mikäli laitehoitoa käytettäessä esiintyy ärsytysoireita, ota yhteyttä edellä mainittuun neuvontanumeroon jatko-ohjeiden saamiseksi.
 

4. Ammattikuljettajien tai muissa erityistä vireyttä vaativissa ammateissa toimivien potilaiden ei tule keskeyttää laitehoitoa.
 

5. Odota tietoa korjaavista toimenpiteistä ja toimi myöhemmin saatujen ohjeiden mukaan. Seuraa Taysin nettisivuja.

Koska kyseessä on maailmanlaajuinen ongelma, joka koskettaa erittäin suurta laitemäärää ympäri maailmaa, korjaavat toimenpiteet voivat valitettavasti kestää kuukausia.