Julkaistu 25.3.2019

Psykiatrian voimavaroja kootaan yhteen Pirkanmaalla

Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suunnittelevat aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen yhdistämistä vuoden 2020 alusta alkaen. Hankkeessa tarkastellaan samalla koko maakuntaa kokonaisuutena.

Tampereen kaupunki päätti valmistelun käynnistämisestä helmikuussa ja sairaanhoitopiiri vastaavasti maanantaina 25.3. hallituksessa.

Yhdistämistä on tarkoitus selvittää mielenterveys- ja päihdepalvelujen osalta lukuun ottamatta lasten ja nuorten psykiatriaa. Tavoitteena on parantaa mielenterveys- ja päihdepalvelujen saatavuutta ja varmistaa hoitoketjujen toimivuus. Pyrkimyksenä on vahvistaa avohoidon ensisijaisuutta ja varmistaa sairaalahoito sitä tarvitseville. Yhdistymisen ennakoidaan tuovan pidemmällä aikavälillä myös helpotusta psykiatripulaan.

Yhdistämisen valmistelussa korostuvat henkilökunnan osallistuminen ja viestintä. Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalveluissa henkilöstöä on 371 ja Taysin aikuispsykiatriassa 503,5. Yhteinen näkemys toiminnan kehittämisen tavoitteista luodaan valmistelun aikana.

Valmistelussa on tarkoitus hyödyntää muista vastaavista hankkeista saatuja kokemuksia, kuten Hatanpään sairaalan ja Taysin sekä Turun kaupungin aikuispsykiatrian ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin aikuispsykiatrian yhdistymisen kokemuksia.