Julkaistu 16.11.2022

RSV-epidemia alkanut ja ruuhkauttaa lasten päivystystä

RSV-tartuntojen määrä on lähtenyt viime viikkoina selvään kasvuun. Hyvä käsihygienia ja isojen ihmisjoukkojen välttely ovat lapsiperheiden parhaita keinoja torjua tartunta.

RSV (respiratory syncytial virus) on hengitystieinfektioita aiheuttava virus, jonka aiheuttama taudinkuva vaihtelee. Isommilla lapsilla ja aikuisilla tartunta ilmenee yleensä tavallisena flunssana, mutta vauvoilla RSV voi johtaa keuhkojen pienten ilmatiehyiden tulehdukseen eli bronkioliittiin.

Bronkioliitin oireita ovat yskä, limaisuus ja hengitysvaikeus. Lisäksi syöminen usein hankaloituu. Vauvoilla RSV:n aiheuttama bronkioliitti johtaakin usein sairaalahoitoon. Infektioon ei ole olemassa lääkettä, eli hoito on oireenmukaista.

Jos sinulla on huolta vauvasi tai lapsesi voinnista, ole herkästi yhteydessä puhelimitse päivystysapuun 116117. Tarvittaessa 116117 ohjaa voinnin arvioon terveysasemalle tai lasten päivystykseen.

Pikkuvauvan kanssa ei kannata mennä ruuhkaisiin paikkoihin

Myös koronavirusta on lapsilla edelleen paljon. Sekä RSV että COVID leviävät pisaratartuntana ja käsien välityksellä. Taudin ehkäisyssä on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Lisäksi tartuntariskin minimoimiseksi aivan pienten vauvojen kanssa on hyvä välttää ruuhkaisia julkisia paikkoja, joissa on paljon ihmisiä.