Vauva vastasyntyneiden osastolla

Jos vauva tarvitsee erityistarkkailua tai -hoitoa, häntä hoidetaan vastasyntyneiden osastolla tai vastasyntyneiden teho-osastolla. Äiti ja isä voivat olla vauvan luona ja osallistua vauvan hoitoon.

Jos vauva menee hoidettavaksi vastasyntyneiden osastolle, äitiä hoidetaan normaalisti synnyttäneiden osastolla, missä hän saa muun muassa äidinmaidon lypsyohjausta.

Lypsäminen ja imetys

Pienikin määrä oman äidin maitoa on arvokasta ravintoa vauvallesi, se on valmistettu juuri sinun vauvaasi varten. Tärkeää on, että aloitat lypsämisen mahdollisimman nopeasti synnytyksen jälkeen ja lypsät noin kolmen tunnin välein myös yöllä.

Vaikka aluksi tulisi vain pisara tai kaksi, ne ovat tärkeitä tippoja. Jos vauvasi saa maitoa, vie pisarat mukanasi vauvallesi, kun menet hänen luokseen. Isommat määrät menevät Äidinmaitokeskuksen kautta vauvallesi. Oman äidin lypsämä maito annetaan vauvalle käsittelemättömänä.

Neuvoja lypsämisestä ja maidon lähettämisestä lastenosastolle saat hoitajilta. Herumisrefleksi toimii paremmin ja lypsäminen onnistuu parhaiten, kun ajattelet vauvaasi tai katselet hänen kuvaansa tai lypsät vauvan luona.

Säännöllinen lypsäminen lisää maidoneritystä vähitellen. Käy vointisi mukaan vauvasi luona. Jos voit imettää, imetä, ja jos voit pitää vauvaa sylissäsi, ota hänet syliin. Voit ainakin olla lähellä vauvaasi ja jutella hänelle vauvan voinnin mukaan.