Tämä sivu on kirjoitettu selkokielelläEnsi-imetys

Älä turhaan jännitä imettämistä. Neuvomme ja ohjaamme sinua ensimmäisestä imetyksestä lähtien. Jos sinä joudut jostain syystä olemaan erossa vauvastasi, opastamme, kuinka voit aloittaa äidinmaidon lypsämisen.

Ensimmäinen imetys onnistuu parhaiten, kun pidät vauvaa ihokontaktissa. Voit edetä rauhallisesti vauvan rytmin mukaan ensi-imetykseen synnytyssalissa.

Maidon erityksen ja imetyksen jatkumisen kannalta tärkeitä ”maitohormoneja” eli prolaktiinia ja oksitosiinia alkaa erittyä enemmän sen jälkeen, kun istukka on irronnut.

Ternimaito

Ensimmäisillä imetyskerroilla rinnasta erittyy kolostrumia eli ternimaitoa. Se on vastasyntyneen parasta ravintoa. Ternimaito on tiivistä ravintoa. Se sisältää paljon rasvaa, maitosokeria ja proteiinia. Siinä on myös monia muita tärkeitä aineita, jotka suojaavat vauvaa esimerkiksi tartuntataudeilta.

Ternimaitoa tulee vain vähän, mutta yleensä se riittää vauvan ravinnoksi alkupäivinä. Ternimaito on väriltään harmahtavaa tai keltaista.

Vaikka olisit päättänyt olla imettämättä vauvaasi, suosittelemme että annat hänelle vähän ternimaitoa synnytyksen jälkeen. Se auttaa vauvaa mukautumaan elämään kohdun ulkopuolella. Kun vauva on ihollasi, voit puristaa rinnastasi muutaman pisaran ternimaitoa vauvan suuhun.

Äidinmaidon lypsäminen

Joskus äiti ja vastasyntynyt ovat jostain syystä erossa. Silloin ohjaamme ja kannustamme äitiä aloittamaan rintojensa lypsämisen. Lypsäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen. Aluksi käsin lypsäminen on tehokkaampaa kuin sähköpumpulla lypsäminen. Kun maitomäärä lisääntyy, ohjaamme sinua käyttämään sähköpumppua.

Jos vauvasi on tarkkailuosastolla, voit viedä hänelle tuoretta, omaa maitoasi, jonka olet lypsänyt. Vaikka maitoa tulisi vain muutama tippa, sekin on tärkeää. Sen voi tiputtaa vauvan huulille ja limakalvoille ja se suojaa vauvaa tulehduksilta.