Tämä sivu on kirjoitettu selkokielelläIhokontakti

Syntymä on vauvalle raskasta. Vauva on tottunut olemaan kohdussa, mutta synnytyksen jälkeen kaikki on muuttunut. Paras tapa auttaa vauvaa sopeutumaan on pitää häntä iholla. Se on myös yksinkertainen ja lämmin tapa toivottaa vauvasi tervetulleeksi maailmaan. Vauvan ruokkimisessa voi tehdä erilaisia ratkaisuja, mutta kaikki vauvat hyötyvät ihokontaktista.

Syntymän jälkeen kätilö nostaa vauvan rintasi päälle. Kätilö kuivaa vauvan siinä. Tuntuu ihanalta saada alaston vauva syliin ja päälle tulee vielä lämmin peitto, joka antaa suojaa. Saatte viettää aikaa yhdessä ja tutustua toisiinne.

Tämä hetki on ihmeellinen, suorastaan taianomainen. Siksi henkilökunta ei häiritse tai hoputa teitä. Tämä on juuri sitä, mitä vauvasi tarvitsee syntymän raskaan matkan jälkeen. Hänen sydämensykkeensä ja hengityksensä rauhoittuvat, ja hänen on helpompi totutella kohdun ulkopuoliseen elämään.

Joskus tulee tilanteita, että vauvaa ei voi heti syntymän jälkeen nostaa äidin syliin. Silloinkin vauva pääsee ihollesi heti, kun se on mahdollista.

Ihokontaktista on paljon hyötyä. Pidä siis vauvaa iholla mahdollisimman paljon ensimmäisinä päivinä. Se on hyvä tapa rauhoittaa vauvaa ja samalla tutustutte toisiinne. Mitä enemmän pidät vauvaa iholla, sitä nopeammin tutustuminen tapahtuu.

Oletko törmännyt Ulla Urbaanilegendaan vastasyntyneen vauvan hoidossa? Eikö vauvaa tosiaan tarvitse pestä? Katso video, jossa käsitellään aiheeseen liittyviä kysymyksiä!