Neuvolakäynnit
Ensimmäinen neuvolakäynti on raskausviikolla 7–11, jotta seuranta- ja seulontatutkimukset voidaan suunnitella oikeaan ajankohtaan. Lue lisää neuvolaseurannasta.
Sikiöseulonnat
Sikiöseulonnoilla seulotaan yleisimpiä kromosomipoikkeavuuksia ja rakenteellisia kehityshäiriöitä. Niihin osallistuminen on vapaaehtoista. Halutessasi saat ohjauksen sikiöseulontaan äitiysneuvolasta. Lue lisää seulonnoista.
Lähete Taysiin
Terveydenhoitaja tai lääkäri voi lähettää odottavan äidin Taysiin, mikäli
- äidin perussairaus edellyttää seurantaa erikoissairaanhoidossa
- raskaudessa ilmenee jotain poikkeavaa
- sikilöseulonnan perusteella epäillään sikiön poikkeavuutta
- äidillä on synnytyspelkoa
Kutsu äitiyspoliklinikalle
Saat kutsukirjeen äitiyspoliklinikalle viikon sisällä siitä, kun sinusta on tullut lähete Taysiin. Voit odottaa rauhassa yhteydenottoa sairaalasta. Sinut voidaan kutsua myös puhelimitse yhtä tai muutamaa päivää ennen suunniteltua vastaanottoa, esimerkiksi kun laskettu aika on ylitetty. Jos sinun pitää ennen vastaanottoa käydä laboratoriokokeissa, siitä on ohjeet kutsukirjeessä.
Vastaanotto äitiyspoliklinikalla
Neuvolaseuranta
Raskauden aikana on yleensä kahdeksan määräaikaista terveystarkastusta terveydenhoitajalla tai neuvolalääkärillä. Sen lisäksi voidaan tarpeen mukaan sopia lisäkäyntejä.
Toisinaan raskausongelmia hoidetaan yhteistyössä siten, että Taysissa määritetään hoitolinjat ja neuvolassa toteutetaan ainakin osa tarpeellisesta seurannasta.
Voit tutustua Taysin tiloihinetukäteen.
Synnytyksen käynnistyminen
Synnytys voi käynnistyä supistuksilla tai lapsivedenmenolla. Supistusten tihenemistä ja voimistumista voi yleensä odottaa rauhassa kotona. Mikäli lapsivesi menee, kannattaa soittaa synnytysyksikköön.
Synnytyksen käynnistäminen
Synnytys
Kun synnytyksesi käynnistyy, tule synnytysyksikköön D-rakennuksen 4. kerrokseen. Tarvittaessa voit soittaa synnytykseen tai lapsivedenmenoon liittyvissä asioissa 03 311 65942, ja soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian.
Lue lisää alatiesynnytyksestä ja keisarileikkauksesta.
Synnytyksen jälkeinen hoito
Vauvan lääkärintarkastus
Aina ennen kotiutumista lastenlääkäri tarkastaa vauvan. Vauva voi kotiutuessanne myös jäädä vielä äiti-vauvapoliklinikan seurantaan. Lue lisää kotiutumisesta.
Kotiutuminen
Kotiin voi lähteä aikaisimmillaan kuuden tunnin kuluttua. Yleisin sairaalassa vietetty aika on kuitenkin 2–4 päivää. Synnytyksen jälkitarkastus on useimmiten neuvolassa ja joissain tapauksissa äitiyspoliklinikalla.
Synnytyksen jälkeisissä huolissa auttaa neuvola, paitsi jos huolenaiheena on runsas verenvuoto, haavan aukeaminen tai alavatsakipuun liittyvä kuume. Tällöin kannattaa soittaa 03 311 65942 ja kysyä lisäohjeita
Vatsalihasten erkauman hoito ja liittyvät synnytyksen jälkeiseen fyysiseen kuntoutumiseen.
Äiti-vauvapoliklinikka
Terveydenhoitajan kotikäynti
Kotiuduttuanne voit ottaa yhteyttä neuvolaan ja sopia terveydenhoitajan kotikäynnistä.
Neuvolaseuranta
Äitiysneuvolaseuranta päättyy jälkitarkastukseen. Lastenneuvolaseuranta jatkuu kouluikään saakka.