Odottajan hoitopolku

NeuvolakäynnitNeuvolakäynnit

Ensimmäinen neuvolakäynti on raskausviikolla 7–11, jotta seuranta- ja seulontatutkimukset voidaan suunnitella oikeaan ajankohtaan. Lue lisää neuvolaseurannasta.

SikiöseulonnatSikiöseulonnat

Sikiöseulonnoilla seulotaan yleisimpiä kromosomipoikkeavuuksia ja rakenteellisia kehityshäiriöitä. Niihin osallistuminen on vapaaehtoista. Halutessasi saat ohjauksen sikiöseulontaan äitiysneuvolasta. Lue lisää seulonnoista.

Lähete TaysiinLähete Taysiin

Terveydenhoitaja tai lääkäri voi lähettää odottavan äidin Taysiin, mikäli

  • äidin perussairaus edellyttää seurantaa erikoissairaanhoidossa
  • raskaudessa ilmenee jotain poikkeavaa
  • sikilöseulonnan perusteella epäillään sikiön poikkeavuutta
  • äidillä on synnytyspelkoa

Kutsu äitiyspoliklinikalleKutsu äitiyspoliklinikalle

Saat kutsukirjeen äitiyspoliklinikalle viikon sisällä siitä, kun sinusta on tullut lähete Taysiin. Voit odottaa rauhassa yhteydenottoa sairaalasta. Sinut voidaan kutsua myös puhelimitse yhtä tai muutamaa päivää ennen suunniteltua vastaanottoa, esimerkiksi kun laskettu aika on ylitetty. Jos sinun pitää ennen vastaanottoa käydä laboratoriokokeissa, siitä on ohjeet kutsukirjeessä.

Vastaanotto äitiyspoliklinikallaVastaanotto äitiyspoliklinikalla

Äitiyspoliklinikalla kätilö ja lääkäri tutkivat ja arvioivat tilannettasi. Lue lisää tutkimuksista ja seurannasta äitiyspoliklinikalla.

NeuvolaseurantaNeuvolaseuranta

Raskauden aikana on yleensä kahdeksan määräaikaista terveystarkastusta terveydenhoitajalla tai neuvolalääkärillä. Sen lisäksi voidaan tarpeen mukaan sopia lisäkäyntejä.

Toisinaan raskausongelmia hoidetaan yhteistyössä siten, että Taysissa määritetään hoitolinjat ja neuvolassa toteutetaan ainakin osa tarpeellisesta seurannasta.

Voit tutustua Taysin tiloihinetukäteen.

pp_koti.gifSynnytyksen käynnistyminen

Synnytys voi käynnistyä supistuksilla tai lapsivedenmenolla. Supistusten tihenemistä ja voimistumista voi yleensä odottaa rauhassa kotona. Mikäli lapsivesi menee, kannattaa soittaa synnytysyksikköön.

Synnytyksen käynnistäminenSynnytyksen käynnistäminen

Joskus synnytystä joudutaan käynnistämään eri syistä. Käynnistäminen voidaan aloittaa joko raskaana olevien osastollatai synnytysyksikössä.

SynnytysSynnytys

Kun synnytyksesi käynnistyy, tule synnytysyksikköön D-rakennuksen 4. kerrokseen. Tarvittaessa voit soittaa synnytykseen tai lapsivedenmenoon liittyvissä asioissa 03 311 65942, ja soitamme sinulle takaisin mahdollisimman pian.

Lue lisää alatiesynnytyksestä ja keisarileikkauksesta.

Osastohoito synnytyksen jälkeenSynnytyksen jälkeinen hoito

Synnytyksen jälkeen voit olla vauvan kanssa äiti-lapsiyksikön osastolla tai hotellin Perheonnessa. Joissain tilanteissa vauva tarvitsee hoitoa vastasyntyneiden tehohoitoyksikkö, jolloin myös äitiä hoidetaan siellä. Lue lisää hoidosta synnytyksen jälkeen.

Lue myös: Synnytyksen jälkeinen hoitopolku äiti-lapsiyksikössä

Vauvan lääkärintarkastusVauvan lääkärintarkastus

Aina ennen kotiutumista lastenlääkäri tarkastaa vauvan. Vauva voi kotiutuessanne myös jäädä vielä äiti-vauvapoliklinikan seurantaan. Lue lisää kotiutumisesta.

KotiutuminenKotiutuminen

Kotiin voi lähteä aikaisimmillaan kuuden tunnin kuluttua. Yleisin sairaalassa vietetty aika on kuitenkin 2–4 päivää. Synnytyksen jälkitarkastus on useimmiten neuvolassa ja joissain tapauksissa äitiyspoliklinikalla.

Synnytyksen jälkeisissä huolissa auttaa neuvola, paitsi jos huolenaiheena on runsas verenvuoto, haavan aukeaminen tai alavatsakipuun liittyvä kuume. Tällöin kannattaa soittaa 03 311 65942 ja kysyä lisäohjeita

Vatsalihasten erkauman hoito ja liittyvät synnytyksen jälkeiseen fyysiseen kuntoutumiseen.

Äiti-vauvapoliklinikkaÄiti-vauvapoliklinikka

Äiti-vauvapoliklinikalla hoidetaan vastasyntyneitä vauvoja, jotka tarvitsevat kotiutumisen jälkeen jatkoseurantaa.

Terveydenhoitajan kotikäyntiTerveydenhoitajan kotikäynti

Kotiuduttuanne voit ottaa yhteyttä neuvolaan ja sopia terveydenhoitajan kotikäynnistä.

pp_terveyskeskus_neuvola__end.gifNeuvolaseuranta

Äitiysneuvolaseuranta päättyy jälkitarkastukseen. Lastenneuvolaseuranta jatkuu kouluikään saakka.