Sektio

Keisarileikkaus

Keisarileikkaus on laaja vatsan alueen leikkaus. Siihen kuitenkin päädytään noin 13 prosentissa kaikista synnytyksistä. Synnytyslääkäri päättää, milloin on parempi auttaa vastasyntynyt lapsi leikkauksella maailmaan.

Suunnitellusti keisarileikkauksella synnyttävä äiti on saanut äitiyspoliklinikalta ohjeet ja saapuu leikkausaamuna synnytysvuodeosastolle.

Hoitaja vie perheen leikkausosastolle, missä anestesiahoitaja ja synnytyssalin kätilö ottavat heidät vastaan. Isä tai muu tukihenkilö voi halutessaan olla mukana keisarileikkauksessa. Tukihenkilö istuu leikkauksen ajan äidin vieressä.

Suunnitellun sektion kulku

Suurin osa sektioista tehdään spinaalipuudutuksessa. Ennen leikkausta suoneen asetetaan katetri nestetiputusta varten ja virtsarakkoon laitetaan virtsakatetri. Puuduttamisen jälkeen vatsa pestään ja synnyttäjä peitellään leikkausliinoin.

Aikaa leikkauksen alusta lapsen syntymään kuluu yleensä vain muutama minuutti. Kun vauva on syntynyt, voi kätilö käydä näyttämässä häntä vanhemmille. Lastenlääkäri tarkastaa vauvan aina keisarileikkauksen jälkeen. Lapsi mitataan, punnitaan, pestään ja kapaloidaan.

Tukihenkilö voi siirtyä vauvan kanssa synnytyssalin tarkkailuhuoneeseen odottamaan leikkauksen loppumista. Leikkauksen jälkeen myös äiti siirretään synnytyssaliin, jossa hänen ja vauvan vointia seurataan.

Synnytyssalissa seurataan muun muassa verenpainetta, kohdun supistumista, leikkausaluetta, vuodon määrää ja virtsan erittymistä. Äiti saa myös kipulääkettä. Ensi-imetys on mahdollinen heti leikkauksen jälkeen.

Perhe siirtyy takaisin synnytysvuodeosastolle noin kahden tunnin kuluttua lapsen syntymästä.

Kiireellinen ja hätäsektio

Mikäli alatiesynnytyksen aikana tulee tarve synnyttää lapsi leikkauksella, valmistellaan äiti synnytyssalissa leikkausta varten. Lääkärin päättäessä, että lapsen on synnyttävä välittömästi, puhutaan hätäsektiosta. Tällöin lapsi syntyy muutaman minuutin kuluessa.

Hätäsektio tehdään nukutuksessa. Isä tai tukihenkilö odottaa leikkaussalin ulkopuolella lapsen syntymää. Äidin leikkauksen jälkeinen tarkkailu tapahtuu heräämössä.