Videot

Synnytys on kokemus, joka herättää paljon kysymyksiä ja pelkojakin. Videosarjamme valottaa synnytyksen eri vaiheita ja vastaa yleisiin kysymyksiin. Videot ovat valmistuneet Taysin ja Tamkin yhteisessä ViVa-hankkessa. Hankkeen tavoite on edistää hyvää synnytyskokemusta sekä terveellistä ja onnellista perhe-elämää tiedon, tuen ja ohjauksen keinoin.

Lähde sairaalaan, jos

  • emättimestä tulee kuukautisvuodon tapaista tai runsaampaa vuotoa
  • sinulla on voimakasta ja jatkuvaa vatsakipua, joka ei mene ohi
  • lapsivesi on vihreää tai selkeästi veristä
  • sinusta tuntuu tukalalta tai turvattomalta olla kotona
  • supistukset ovat niin voimakkaita, että sinun täytyy keskittyä joka supistukseen erityisesti eikä sinun tee enää mieli puhua
  • supistukset ovat napakoita ja ne tihentyvät.

synnyttämään lähtöä koskevissa asioissa voit soittaa numeroon 03 311 65942. Käytämme takaisinsoittopalvelua. Kuuntele annetut ohjeet loppuun asti ja toimi niiden mukaisesti.

Avautumisvaihe

Kun tulet sairaalaan supistusten vuoksi, saavut suoraan synnytysyksikköön, 4. krs. Avautumisvaiheen aikana vauvan vointia seurataan ottamalla sydänääni- ja supistuskäyrää. Synnytyksen edistymistä seurataan ulko- ja sisätutkimuksilla.

Synnytyskipu tuntuu aaltomaisena kipuna alavatsalla ja/tai alaselässä. Supistukset avaavat kohdunsuun ja työntävät vauvaa alaspäin synnytyskanavassa. Synnytyskivun kokemus on jokaiselle yksilöllinen. Kätilö kertoo eri kivunlievitysvaihtoehdoista, ja voitte yhdessä miettiä sinulle sopivia vaihtoehtoja.

Synnytyskipu

Ponnistusvaihe

Lapsen syntymä