Usein kysytyt kysymykset synnytyksestä

  1. Minulla on supistuksia, milloin sairaalaan?
  2. Jotain lirahti, onkohan se lapsivettä?
  3. Onko tämä limatulppa? Pitääkö lähteä sairaalaan?
  4. Mistä johtuu vihreä lapsivesi?
  5. Miksi toisille annetaan antibiootteja synnytyksen aikana?
  6. Voinko liikkua synnytyspuudutuksien jälkeen?
  7. Poistavatko puudutukset kivut kokonaan?
  8. Voiko synnytyksen aikana käyttää useita eri puudutuksia?
  9. Tehdäänkö ensisynnyttäjälle aina episiotomia?
  10. Mistä Apgar-pisteet muodostuvat?
  11. Missä saa valokuvata?
  12. Mistä johtuu verinen vuoto supistusten alettua?
  13. Mitä riskejä keisarileikkauksessa on?
  14. Mikä on normaali verenvuodon määrä synnytyksen aikana?
  15. Mitä jos istukka ei irtoa kohdusta?
  16. Mitä on oksitosiini?
  17. Saako isä katkaista napanuoran?
  18. Voinko synnytyksen jälkeen jutella synnytystäni hoitaneen kätilön kanssa?
  19. Onko Taysissa perhehuoneita?

1. Minulla on supistuksia, milloin sairaalaan?

Synnytys katsotaan käynnistyneeksi, kun supistukset tulevat säännöllisesti alle kymmenen minuutin välein, tihenevät ja muuttuvat kivuliaammiksi.

Yleinen ohje on, että ensisynnyttäjän tulee lähteä sairaalaan, kun säännöllisiä supistuksia on tullut kaksi tuntia, ja uudelleensynnyttäjän heti niiden alettua. Tämä on kuitenkin useimmiten turhan aikaisin ja on yleistä, että supistuksia tulee alle kymmenen minuutin välein joitakin tunteja ja sitten ne loppuvat.

Jos siis supistelee säännöllisesti mutta kivun kanssa vielä pärjää, kannattaa oleilla kotona mahdollisimman pitkään. Tämä edellyttää sitä, että synnyttäjä tuntee sikiön liikkeitä.

Kova kipu on aina syy lähteä sairaalaan, vaikka supistukset tulisivat epäsäännöllisesti tai säännöllinen kohdun supistuminen olisi kestänyt vain lyhyen aikaa.

2. Jotain lirahti, onkohan se lapsivettä?

Lapsivesi on kirkasta tai vaaleanpunaista selkeästi vetistä nestettä. Se haisee makeahkolta, samantapaiselta kuin siemenneste. Se imeytyy kankaaseen tai siteeseen kokonaan. Sitä ei tule vain yhtä lirahdusta, vaan kun sikiökalvoissa on reikä, lapsivettä tulee jatkuvasti tai toistuvasti, enemmän tai vähemmän. Sen valumista ei voi pidätellä.

Epäillessäsi lapsivedenmenoa, soita synnytyspäivystykseen kätilölle lisäohjeiden saamiseksi.

Puhelinnumero on 03 311 65942.

3. Onko tämä limatulppa? Pitääkö lähteä sairaalaan?

Raskauden aikana kohdunkaulaan muodostuu geelimäistä eritettä, jonka tarkoituksena on estää infektioiden nousua synnytyskanavaan. Jossain vaiheessa raskautta, yleensä synnytyksen lähestyessä ja kohdunkaulan kypsyessä, limatulppa alkaa irrota ja poistua emättimen kautta. Se voi olla kirkas tai verensekainen ja saattaa poistua möykkynä tai vähitellen. Kaikki eivät sitä välttämättä huomaa ollenkaan.

Limatulppa ei siis ole syy hakeutua päivystykseen. Se saattaa tulla aikaisessakin vaiheessa raskautta eikä se välttämättä ennakoi synnytystä.

4. Mistä johtuu vihreä lapsivesi?

Sikiön mekonium eli pihkakakka on tummanvihreää. Mikäli sikiö kakkaa lapsiveteen, vesi värjäytyy vihreäksi. Sikiö kakkaa lapsiveteen, kun hänellä on jonkinlainen ahdinkotila. Ahdinkotila on usein hyvin hetkellinen eikä enää välttämättä akuutti siinä vaiheessa, kun vihreä lapsivesi havaitaan.

5. Miksi toisille annetaan antibiootteja synnytyksen aikana?

Antibiootteja voidaan antaa ennaltaehkäisevästi vauvaa varten esimerkiksi lapsivedenmenon jälkeen tai jos raskauden aikana äidillä on todettu emättimessä kasvava streptokokki. Antibiootteja annetaan myös oireiden mukaan, esimerkiksi kuumeen ja kohonneiden tulehdusarvojen vuoksi.

Myös sikiö voi reagoida mahdolliseen tulehdukseen synnytyksen aikana. Kaiken kaikkiaan antibioottihoidolla pyritään turvaamaan vastasyntyneen hyvinvointi.

6. Voinko liikkua synnytyspuudutuksien jälkeen?

Liikkuminen ja wc:ssä käynti on sallittua hetken kuluttua puudutuksen laitosta. Poikkeuksena on spinaalipuudutus, jonka jälkeen saa nousta jalkeille vasta noin kahden tunnin kuluttua.

7. Poistavatko puudutukset kivut kokonaan?

Puudutukset ovat kivunlievittäjiä, eivät kivun poistajia. Puudutuksen jälkeen kivun tulee olla huomattavasti siedettävämpää kuin ennen sitä, mutta supistustuntemuksia useimmiten on äidillä vielä puudutuksen jälkeenkin.

8. Voiko synnytyksen aikana käyttää useita eri puudutuksia?

Kyllä voi. Mikään puudutus ei sulje pois mitään toista puudutusta.

9. Tehdäänkö ensisynnyttäjälle aina episiotomia?

Episiotomiaa eli välilihan leikkausta ei tehdä koskaan automaattisesti. Kätilö tai lääkäri arvioi tilanteen mukaan leikkaamisen tarpeen. Väliliha puudutetaan aina ennen leikkaamista ja ompelua.

10. Mistä Apgar-pisteet muodostuvat?

Apgar-pisteillä arvioidaan vastasyntyneen vauvan vointia. Niillä arvioidaan vauvan väriä, jäntevyyttä, ärtyvyyttä, pulssia sekä hengitystä. Näistä kaikista saa maksimissaan kaksi pistettä eli vastasyntynyt voi enintään saada 10 pistettä.

Apgar-pisteet annetaan sekä minuutin että viiden minuutin iässä. Apgar-pisteet kertovat ainoastaan lapsen senhetkisen voinnin ja yleensä ensimmäiset pisteet ovat matalammat kuin viiden minuutin iän pisteet.

11. Missä saa valokuvata?

Synnyttäjää ja vauvaa saa kuvata vapaasti. Henkilökunnan valokuvaaminen ei ole suotavaa. Mitään toimenpiteitä ei saa kuvata ja tietysti säädyllisyys on muistettava synnyttäjääkin valokuvattaessa.

12. Mistä johtuu verinen vuoto supistusten alettua?

Kohdunsuun avautuessa kohdunsuu erittää hieman verta. Se on täysin normaalia.

Mikäli veristä vuotoa tulee runsaasti, kuin reilujen kuukautisten aikana, tulee välittömästi lähteä synnytyssairaalaan ambulanssilla. Tällöin kysymyksessä saattaa olla istukan ennenaikainen irtoaminen ja vauva on saatava kohdusta pois mahdollisimman nopeasti. Istukan irtoamiseen liittyy myös hyvin kova, laukeamaton kipu vatsalla. Istukan irtoaminen ennenaikaisesti on kuitenkin harvinaista.

13. Mitä riskejä keisarileikkauksessa on?

Keisarileikkaus on keskisuuri gynekologinen toimenpide. Pienessä osassa leikkauksia esiintyy keskimääräistä runsaampaa verenvuotoa. Joissakin tapauksissa verenvuoto saattaa olla hyvinkin runsasta, jolloin sen hoitamiseksi vaaditaan verensiirtoja ja muita erityistoimenpiteitä.

Keisarileikkaukseen liittyy myös hieman suurentunut infektioriski. Leikkaushaava saattaa hidastaa äidin toipumista synnytyksestä.

14. Mikä on normaali verenvuodon määrä synnytyksen aikana?

Alatiesynnytyksen aikana katsotaan normaaliksi vuodon määräksi 0–500 millilitraa. Siitä poikkeava vuodon määrä tekee synnytyksestä epäsäännöllisen. Vuoto voi tulla repeämästä, episiotomiasta tai kohdusta. Sektiossa normaali vuotomäärä on hieman suurempi.

15. Mitä jos istukka ei irtoa kohdusta?

Synnytyksen jälkeen äidille pistetään lihakseen kohtua supistavia lääkkeitä, jotta istukka irtoaisi. Jälkeiset (istukka + sikiökalvot) syntyvät normaalisti 10–20 minuutin kuluessa vauvan syntymästä.

Joskus kuitenkin istukka on niin tiukasti kohdun pinnassa kiinni, ettei se irtoa normaalisti. Se saattaa aiheuttaa ylimääräistä vuotoa kohdusta. Tällöin istukka irrotetaan käsin leikkaussalissa. Leikkaussalissa voidaan myös joutua ompelemaan hankalampia repeämiä.

16. Mitä on oksitosiini?

Oksitosiini on hormoni, jota myös äidin oma elimistö tuottaa synnytyksen aikana. Oksitosiinihormoni saa aikaan supistuksia. Sitä käytetään usein supistusten ylläpitämiseksi ja tehostamiseksi puudutusten aikana synnytyksessä.

17. Saako isä katkaista napanuoran?

Kyllä saa, jos vauvan vointi sen sallii. Isän on hyvä olla asiassa aktiivinen, koska kätilöt ovat vikkeliä käsistään.

18. Voinko synnytyksen jälkeen jutella synnytystäni hoitaneen kätilön kanssa?

Synnytyksen hoitanut kätilö pyrkii käymään osastolla keskustelemassa synnytyksestä synnyttäneen äidin kanssa. Aina siihen ei ole mahdollisuutta työvuorojen tai kiireen takia.

Osastolla on myös mahdollista tavata synnytyslääkäri, lastenlääkäri, seksuaalineuvoja, fysioterapeutti, sosiaalityöntekijä tai pappi.

Halutessaan synnyttäjät voivat jättää sähköpostilla soittopyynnön synnytystä hoitaneelle kätilölle. Osoite on synnytyssalikatilot@pshp.fi.

19. Onko Taysissa perhehuoneita?

on perhehuoneita. Perhehuoneeseen on mahdollisuus, mikäli puoliso sitoutuu sairaalassaoloon koko hoitoajaksi. Hinta on hoitopäivämaksu molemmilta, äidiltä ja puolisolta (sisältää ruoat).

Osa synnyttäjistä voi siirtyä synnytyksen jälkeen jatkohoitoon potilashotelliin. Hotelli tarjoaa mahdollisuuden perhehuoneeseen.

  • Puoliso maksaa vuorokaudesta 38,80 €/vrk (sisältää aamupalan)
  • Lisähuoneen hinta 50 €/vrk
  • Kätilö siirtää suoraan synnytyssalista siirtyvät perheet hotelliin
  • Potilashotellissa on kaikkina aikoina kätilö työvuorossa
  • Hotelliin voi siirtyä myös osastohoidon jälkeen