Tämä sivu on kirjoitettu selkokielelläVauvan perushoito

Ihonhoito ja puhtaus

Vauvan ihonhoidossa puhtaus on tärkeää. Pelkkä vesi riittää aluksi vauvan ihon puhdistukseen. Kun vauva on vähän isompi, voit käyttää mietoa pesunestettä.

Puhdista päivittäin vauvan kasvot, korvantaustat, kaula, kädet, kainalot ja pylly. Voit pestä vauvan juoksevalla vedellä tai veteen kostutetulla pesulapulla.

Vaihda vaippa, jos se on tarpeen.

Voit kylvettää vauvaa, vaikka napatynkä on paikoillaan. Käytä kylvetykseen 37-asteista vettä. Kylvetys kerran tai kaksi kertaa viikossa riittää.

Saunaa emme suosittele alle vuoden ikäiselle lapselle.

Vauvan iholle voi ensimmäisinä viikkoina nousta näppylöitä tai läiskiä. Ne ovat yleensä harmittomia.

Ihon hoitoon sopivat perusvoiteet ja öljyt. Vältä kuitenkin turhaa rasvausta.

Vaipanvaihto

Vaihda vauvan vaippa, kun se on tarpeen. Jos vauva on tyytyväinen ja nukkuu, älä turhaan herätä häntä vaipanvaihdon vuoksi.

Jos vauva ei ole kiukkuinen nälästä, voit vaihtaa vaipan ennen syöttöä, jotta vauva voi nukahtaa rinnalle eikä häntä tarvitse herättää syötön jälkeen.

Kun vaipassa on kakkaa, pese vauvan pylly vedellä. Sen jälkeen voit laittaa iholle esimerkiksi perusvoidetta. Kun vaipassa on vain pissaa, ei pyllyä tarvitse välttämättä pestä. Vaihda vain kuiva vaippa.

Älä jätä vauvaa hoitopöydälle ilman valvontaa, hän saattaa pudota!

Vastasyntyneen iho-ongelmat

Vauvan iholle voi nousta pieniä näppylöitä, jotka ovat yleensä vaarattomia. Etenkin kasvoihin voi nousta valkoisia, helmiä muistuttavia nyppyjä. Ne johtuvat siitä, että vauvan ihohuokoset tukkeutuvat. Nypyt pienenevät vähitellen ja häviävät muutamassa viikossa itsekseen.

Vauvan iholle voi nousta myös punaisia läiskiä, joissa on vaaleampi näppylä keskellä. Nekin häviävät itsestään, kun muutama viikko kuluu.

Muutaman viikon iässä vauvan kasvoille voi tulla finnejä muistuttavia näppylöitä. Niitä kutsutaan vastasyntyneen finneiksi, ja niiden uskotaan johtuvan äidin hormoneista. Nekin ovat vaarattomia ja häviävät muutaman kuukauden kuluessa.

Vauvan päälaelle tulee usein muutaman viikon iässä taliköhnäihottumaa. Se on kellertävää ja punoittavaa karstaa. Se on harmitonta ja häviää yleensä puolen vuoden ikään mennessä.

Milloin hoitoon?

Ota yhteyttä lääkäriin, jos vauvan iholle ilmaantuu rakkuloita tai vesikelloja tai iho alkaa punoittaa tai märkiä. Jos vastasyntyneellä vauvalla on märkärupi, lääkäri määrää siihen yleensä antibioottia.