Tämä sivu on kirjoitettu selkokielelläVauvan perushoito

Itkuisuus ja koliikki

Itku on vauvan tapa ilmaista itseään, ja hänellä on siihen oikeus. Suurella osalla vauvoista kyse on normaalista, kehitykseen kuuluvasta itkuisuudesta.

Syitä vauvan itkuun ovat

  • epämukava olo: likaisuus, kylmä, kuuma
  • väsymys
  • sairaus, kipu
  • äidin tupakointi
  • koliikki, ilmavaivat
  • nälkä

On myös hyvä muistaa, että jotkut vauvat vain itkevät enemmän kuin toiset.

Jos vauva on itkuinen, tarjoa hänelle aina rintaa, sillä vauva ei saa koskaan liikaa rintamaitoa. Rauhoittele vauvaa pitämällä häntä sylissä. Voit käyttää apuna kantoliinaa tai kantoreppua. Vauva voi rauhoittua, kun hänet vie ajelulle vaunuissa. Voit myös kokeilla vauvahierontaa, eli voit sivellä ja hieroa vauvaa hellävaraisesti.

Kolmen kuukauden koliikki

Vauvan koliikki tarkoittaa selittämättömiä itkukohtauksia. Ne ovat tavallisia noin kahden viikon iästä kolmen kuukauden ikään saakka. Vauva itkee koliikki-itkua yleensä eniten 1–2 kuukauden iässä. Silloin vauva itkee keskimäärin kaksi tuntia vuorokaudessa.

Koliikki-itku toistuu usein samaan aikaan vuorokaudesta, yleensä iltaisin. Vauva on välillä tyytyväinen.

Koliikki-itku ei johdu siitä, millaista maitoa vauva saa. Se on yhtä yleistä rintaruokituilla kuin äidinmaidonkorviketta saavilla vauvoilla.

Vauvan itku ei tarkoita sitä, että hoidat häntä huonosti. Yleensä itkuisuus on normaalia ja kuuluu vauvan kehitykseen. Itku ei vahingoita vauvaa, vaan koliikkivauva kasvaa ja kehittyy normaalisti.

Vauvan itkuisuuteen ei ole olemassa tehokasta hoitoa. Siihen auttaa yleensä aika. Kun vauva kehittyy, myös itkun määrä vähenee.

Huolehdi omasta jaksamisestasi. Vanhemmat voivat vuorotella vauvan hoidossa. Kannattaa pyytää apua myös sukulaisilta, ystäviltä tai lastenhoitopalvelulta.