Tämä sivu on kirjoitettu selkokielelläVauvan perushoito

Keltaisuus

Kaikkien vastasyntyneiden iho kellastuu jonkin verran. Lievä keltaisuus on normaalia eikä sitä tarvitse hoitaa. Tarvittaessa keltaisuutta hoidetaan sinivalolla.

Vauva on keltainen, koska hänen elimistössään on bilirubiini-nimistä ainetta. Sitä syntyy, kun veren punasolut hajoavat. Maksa käsittelee bilirubiinin ja se poistuu kakan mukana. Vastasyntyneen maksa on kuitenkin vielä kypsymätön, ja se oppii käsittelemään bilirubiinia vähitellen. Siksi kaikki vastasyntyneet kellastuvat jonkin verran, ja keltaisuus on voimakkainta ensimmäisen elinviikon aikana.

Lievä keltaisuus on normaalia eikä vaadi hoitoa. Keltaisuutta pitää hoitaa, jos bilirubiiniarvo nousee ensimmäisinä elinpäivinä liian nopeasti tai ylittää niin sanotun valohoitorajan, joka riippuu vauvan raskausviikoista. Keltaisuutta hoidetaan tarvittaessa sinivalolla.

Kun vauva on voimakkaan keltainen, se vaikuttaa monella tavalla:

  • Vauvan iho ja silmänvalkuaiset ovat keltaiset.
  • Vauva syö huonosti.
  • Vauvan paino nousee hitaasti.
  • Vauva on väsynyt ja vaisu.

Voit ennaltaehkäistä ja hoitaa keltaisuutta myös kotikonstein. Anna vauvalle riittävän usein ja riittävän paljon maitoa. Joskus lisämaidon antaminen on tarpeen. Myös auringonvalo nopeuttaa bilirubiinin poistumista.