Tämä sivu on kirjoitettu selkokielelläVauvan perushoito

Ravitsemus

Parasta ravintoa vastasyntyneelle on oman äidin maito. Vauvan on tärkeää saada imeä rintaa aina, kun hän sitä haluaa. Silloin maidoneritys käynnistyy ja vauva saa tarpeeksi ravintoa. Jos olet huolestunut rintamaidon riittävyydestä, keskustele asiasta neuvolassa.

Imetä vauvaasi ensimmäisen kerran mahdollisimman pian syntymän jälkeen. Alkuun maitoa erittyy vain pieniä tippoja. Ne ovat kuitenkin tärkeitä tippoja, sillä niissä on paljon vauvaa suojaavia ravintoaineita.

Vauvat imevät ensimmäisinä päivinä tiheästi pitkiäkin aikoja. Myöhemmin terve vauva kehittää oman imemisrytminsä.

Vauva kertoo omalla tavallaan, milloin hänellä on nälkä. Vauva maiskuttaa suuta ja liikuttaa päätä ja raajojaan. Seuraa näitä viestejä ja anna vauvalle rintaa. Jos vauvan viestejä ei huomata, hän alkaa itkeä. Itkevän vauvan on vaikea rauhoittua imemään rintaa.

Miten ravinnonsaantia seurataan?

Vauva punnitaan neuvolassa. Paino kertoo nopeasti ja helposti, saako vauva tarpeeksi ravintoa. Syntymän jälkeen vauvan paino laskee hieman. Vauva painaa yleensä 10 vuorokauden ikään mennessä yhtä paljon kuin syntyessään.

Vauva saa yleensä riittävästi maitoa, kun hän kastelee noin kuusi vaippaa vuorokaudessa ja hänellä on muutama pidempi (3–4 tunnin) unijakso tiheämpien imemisjaksojen välissä.

Jos olet huolestunut tai epäilet, riittääkö maito, keskustele siitä neuvolan terveydenhoitajan kanssa.

Jos rintamaito ei yksin riitä

Kaikki vauvat eivät saa tarpeeksi ravintoa pelkästä rintamaidosta. Jos synnytys on kestänyt pitkään, voi maito alkaa erittyä hitaammin. Sama tilanne voi olla, jos vauva on syntynyt leikkauksella ennen kuin äidin supistukset ovat alkaneet.

Voit lisätä maidon määrää kotikonstein

  • Imetä vauvaa usein, 10–12 kertaa vuorokaudessa. Yöllä imettäminen on tärkeää.
  • Syö, juo ja lepää riittävästi
  • Pidä vauvaa ihollasi.

Hyvä imuote on tarpeeksi laaja. Oikea imuote auttaa vauvaa saamaan tarpeeksi maitoa. Lue lisää maidon riittävyydestä.

Joskus imetys on hankalaa. Kysy neuvolasta tukea imetykseen. Voit myös olla yhteydessä imetystukiryhmiin.

Vaikka yrität imettää, vauvasi saattaa tarvita myös äidinmaidonkorviketta. Vaikka imetys ei onnistuisikaan, olet silti vauvallesi maailman paras ja ainutlaatuisin äiti. Väestöliiton Pullonpyörittäjien oppaasta saat lisää tietoa korvikeruokinnasta.