Vauvan perushoitoTämä sivu on kirjoitettu selkokielellä

Uni

Vastasyntynyt nukkuu normaalisti 16–20 tuntia vuorokaudessa, useassa jaksossa. Kahden kuukauden iässä puolet vauvoista nukkuu 5–6 tuntia yössä ja neljän kuukauden ikään mennessä näin tekee suurin osa.

Kun vauva syntyy, hänellä ei ole vuorokausirytmiä: Vauva ei siis tiedä, mikä on päivä ja että yöllä kuuluisi nukkua. Vanhempien voi olla vaikea hyväksyä sitä. Vauvaa ei kuitenkaan kannata pakottaa tiettyyn unirytmiin liian pienenä. Vauva oppii vähitellen, kun vanhemmat jaksavat olla kärsivällisiä ja opettaa vuorokausirytmiä.

Mitä siis voin tehdä?

Autat vauvaa löytämään sopivan unirytmin, kun huolehdit hänen perushoivastaan mahdollisimman hyvin. Vauva tarvitsee apua, jotta hän ymmärtää yön ja päivän eron. Kun vauva oppii eron, hän osaa todennäköisesti noudattaa oikeaa vuorokausirytmiä myöhemmin, eikä kärsi univaikeuksista.

Nukuta vauvaa hämärässä. Kun syötät tai vaihdat vaippaa yöllä, tee se mahdollisimman eleettömästi. Näin vauva ei piristy liikaa ja alkaa ymmärtää, että yö on nukkumista varten. Kosteaa vaippaa ei tarvitse välttämättä vaihtaa yöllä.

Syötä vauvaa pidempään juuri ennen nukkumaanmenoa. Silloin vauvan nälkä pysyy poissa pidempään.

Vastasyntyneen ja imeväisen turvallinen nukuttaminen

  1. Laita vauva nukkumaan selälleen vaakatasoon. Pieni vauva nukutetaan selällään, myöhemmin vauva kääntyy itse mieleiseensä nukkuma-asentoon.
  2. Nukkumisalustan tulee olla kiinteä. Tyynyä ei käytetä. Peiton sijasta lämmön ylläpitoon paras on päälle puettava unipussi. Pää ei saa peittyä.
  3. Vauvan tulee nukkua vanhempien kanssa samassa huoneessa, mutta erillisessä vuoteessa, ainakin kuuden kuukauden ikään asti.
  4. Alle neljän kuukauden ikäistä täysiaikaisena syntynyttä lasta tai ennenaikaisesti syntynyttä vauvaikäistä lasta ei pidä nukuttaa vieressä (vanhemmat, sisarukset, monikkosisarus, ulkopuolinen hoitaja, kotieläimet).
  5. Lapsen vuoteessa ei ole hyvä pitää pehmoleluja, irtonaisia pehmeitä vuodevaatteita, puskurityynyjä yms.
  6. Älä pidä vauvaa liian lämpimänä, niin että vauva hikoilee tai hänen ihonsa tuntuu kuumalta. Tämä toteutuu pitämällä huoneen lämpötila sopivana ja välttämällä liikaa vaatetusta (normaali huoneen lämpötila on 20–22 °C).
  7. Tuttia suositellaan käyttämään vauvan nukkuessa sen jälkeen, kun vauva on oppinut syömään hyvällä imutekniikalla. Tuttia ei pidä ripustaa lapsen kaulaan eikä kiinnittää lapsen vaatteeseen.
  8. Unipesiä ei suositella.
  9. Vältä lapsen altistumista tupakansavulle.