Ketjulähettijaksot sosiaali- ja terveyskeskuksista erikoissairaanhoitoon
Ketjulähettitoiminta on sairaanhoitopiirin ja sosiaali- ja terveyskeskusten välinen yhteistyö- ja täydennyskoulutusmuoto. Sosiaali- ja terveyskeskusten työntekijät eli ketjulähetit täydentävät ja syventävät osaamistaan työskentelemällä erikoissairaanhoidossa etukäteen suunnitellun ohjelman mukaisesti. Samalla työntekijät tutustuvat toisiinsa ja toistensa toimintakäytäntöihin sekä keskustelevat yhteistyökysymyksistä.
Toimintaperiaatteet
- Ketjulähettijakso on tarkoitettu perusterveydenhuollossa (sosiaali- ja terveyskeskuksissa), kunnallisessa vanhustenhoidossa tai kunnallisessa työterveyshuollossa työskenteleville lääkäreille, hoitajille ja muille työntekijöille.
- Ketjulähettijakso kestää aina täyden työviikon eli viisi päivää.
- Ketjulähetin palkan maksaa oma työnantaja, vastaanottavasta sairaalasta hän saa työvaatteet yms. käytännön työvälineet.
- Ketjulähettijaksojen jaksovaraukset hoidetaan keskitetysti perusterveydenhuollon yksikön kautta.
Pizza-lista
- Sairaanhoitopiirin ja sosiaali- ja terveyskeskusten välisen yhteistyö- ja täydennyskoulutuksen tarjonta on koottu Pizza-listalle. Listassa on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yksiköt ja aihealueet, joihin ketjulähetti voi jakson aikana tutustua. Sosiaali- ja terveyskeskusten työntekijät voivat valita listalta itseään kiinnostavan pizzan eli kohdepaikan ja siihen sopivat täytteet eli oppimissisällöt.
- Mukana ovat kaikki Taysin toimialueet, Tays Hatanpää, Tays Sydänsairaala, Tays Sastamala, Tays Valkeakoski, Tekonivelsairaala Coxa kuvantamiskeskus- ja apteekkiliikelaitos ja sairaanhoitopiirin yhtymähallinto. Näiden lisäksi myös Pirkanmaan hoitokodin tarjonta on listalla.
- Yksikkökohtaisten jaksojen lisäksi voi valita hoito- tai palveluketjukohtaisen jakson.
Ketjulähettijakso
- Jokainen ketjulähettijaksolle tuleva miettii ennen jaksoa omat ja oman työyhteisön oppimis- ja yhteistyötavoitteet jaksolle – ketjulähetti saa täytettäväkseen ennakkokyselykaavakkeen.
- Jaksojen sisällöt muotoutuvat ketjulähetin tavoitteista, Pizza-listan sisällöistä ja tilannetekijöistä.
- Ketjulähetti osallistuu yksikössä tehtävään työhön ohjaajan opastuksella. Varsinainen hoitovastuu on sairaalalla.
- Ketjulähettijaksolla tutustutaan yhteistyökumppaneihin ja toisten toimintakäytäntöihin ja -mahdollisuuksiin, ketjulähetti toimii myös viestinviejänä sosiaali- ja terveyskeskusten ja erikoissairaanhoidon välillä.
- Ketjulähetti antaa palautetta ketjulähettijaksosta ja saa todistuksen jaksosta.
- Ketjulähettijakson jälkeen jakson antia hyödynnetään ketjulähetin omassa työssä/työyhteisössä sekä työyhteisön ja organisaation toiminnan kehittämisessä.
Yhteystiedot
Yhdyshenkilö Riitta Salunen
Jaksovaraukset Teija Kvist-Sulin