Julkaistu 31.5.2022

Kun työnkuvaan kuuluu ainoastaan IPC-ohjauksia

Huhtikuussa Ikaalisten opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajalle Johanna Läykille tarjoutui mahdollisuus alkaa tehdä työkseen pelkästään IPC-ohjauksia.  Tämän taustalla on Elämä edessä-mallin pilotointi opiskeluhuoltoon osana maakunnallista Pirsote –hanketta. Ikaalisissa mallia sovelletaan ottamalla käyttöön IPC-psyykkari –toimintamalli, jota Johanna on nyt lähtenyt toteuttamaan. Johannan oli ilmaissut aiemmin kiinnostuksensa tehdä enemmän IPC-ohjauksi. Tämä kaikki sattui tilanteeseen, jossa Ikaalisissa oli henkilöstövaje - uutta opiskeluhuollon psykologia ei ollut saatu rekrytoitua.  Päätös tästäkin syystä tehtiin nopeasti.

  • Tähdet olivat oikeassa asennossa, että tämä meni näin. Asia nähtiin tärkeäksi ja sijainen järjestyi hyvinkin nopeasti. Jos asiat voi vaan mennä hyvin niin nyt ne on mennyt, Johanna kertoo hymyillen.

Johannan kalenteri onkin alkanut hyvin täyttyä IPC-ohjauksista. Tällä hetkellä hänellä on menossa seitsemän ohjausta. Nuoria on ohjautunut muilta opiskeluhuollon ammattilaisilta, myös yli oppilaitosrajojen. Vaikka Johanna toimii toisen asteen oppilaitoksessa, on hänellä menossa ohjauksia peruskouluikäistenkin kanssa, koska toimii koko Ikaalisten kattavassa hankkeessa. Uudesta toimintamallista on tiedotettu laajasti kaupungin sisällä.  

Koululla palvelu on otettu ilolla vastaan, kun on ammattilainen, jolle mielialaoireilevat nuoret voidaan ohjata. Johanna on saanut paljon tukea esimieheltään ja koko kaupungilta - nuoriin panostaminen nähdään tärkeänä. Vertaistuki on mahdollistunut muilta Ikaalisten IPC-osaajilta. Johanna on itsekin tyytyväinen - työtehtävä on hänelle motivoiva ja etenkin, kun menetelmän käyttöön saa keskittyä kunnolla.  Johanna näkee työn hyödyn ja toivoo, että se saataisiin näkyviin. 

  • Toiminnan välittömiä vaikutuksia seurataan, mutta olisi hieno pystyä mittaamaan tämän toiminnan vaikutuksia pidemmällä tähtäimellä.  Saisi sen hyödyn näkyville, Johanna miettii.

Ikaalisten Pirsote- projektipäällikkö Tanja Kotala kertoo toimintamallin jatkuvan pilotin osalta näillä näkymin kesäkuun puoliväliin asti, mutta tarkoituksena on jatkaa hyväksi ja tärkeäksi osoittautunutta toimintamallia vielä syksylläkin. Vaikka toimintamalli ei korvaa psykologeja ja rekrytoinnit jatkuvat, mutta IPC-ohjausten lisääntyminen on tullut tarpeeseen: nopeaa apua masennusoireisiin kaivataan