Julkaistu 1.12.2022

Onnea kaikille nyt ja ensi vuonna valmistuville!

Näin haluaa toivottaa myös itse IPC-ohjaajaksi pätevöityvä Alavuden kuraattori Jatta Rasi. Jattaa IPC-menetelmä alkoi kiinnostaa heti, kun hän sai siitä ensimmäisen kerran tiedon. Jatta oli jo hetken aikaa kaivannut omaan työhönsä ja työskentelyynsä jotain uutta menetelmää. IPC vaikutti siltä, että tämä voisi olla mm. kuraattoreille hyvinkin käyttökelpoinen työkalu.

– Kun esittelin IPC-koulutusta esihenkilölleni, hän kannusti hakemaan koulutukseen, Jatta kertoo.

Ja hyödylliseksi se työkalu on osoittautunutkin. Jatalla on menossa koulutusvuotensa kuudes IPC-ohjaus.

Jatta kuvaa, että menetelmä auttaa pysymään ongelman ytimessä. Muutoin asioiden käsittely herkästi laajenee ehkä liian moneen sillä hetkellä nuoren tilanteeseen vaikuttavaan asiaan.

– Tuohon struktuuriin on tietysti pitänyt itseään opettaa, ei ole ihan helppoa pysytellä tietyn aiheen ympärillä, Jatta huomauttaa.

IPC-tuntosarvet ovat vuoden aikana kehittyneet. IPC-taitojen karttumisen myötä Jatta on alkanut nuoria kohdatessaan tarkemmin kuulostella sitä, miten nuori kuvaa mielialaansa. Jatta myös heijastaa kuulemaansa entistä tietoisemmin siihen, mitä tapahtumia nuoren elämässä on viime aikoina tai aiemmin ollut. 

Jatta korostaa erityisesti koulutukseen kuuluvan menetelmäohjauksen tärkeyttä. Menetelmäohjauksen aikana on saanut turvallisesti testata menetelmää: ohjaaja on pitänyt huolen siitä, että työskentely nuoren kanssa on noudattanut IPC:n kriteereitä. Jatta näkee myös hyvänä, että menetelmäohjausta on tarjolla jatkossakin. Se, että saa omaa casea pohtia ääneen saaden samalla palautetta, niin menetelmäohjaajalta kuin toisilta IPC-ohjaajilta, vahvistaa omaa työskentelyä.

Intensiivisen koulutusvuoden päättymisen jälkeenkin Jatta on varma siitä, että jatkaa IPC-ohjauksia ja käyttää menetelmää aina, kun kohdalle osuu nuori, jolle menetelmä soveltuu ja joka on halukas työskentelemään menetelmän mukaisella tavalla. Työkalupakki on siis pysyvästi täydentynyt yhdellä käyttökelpoisella apuvälineellä. Siksi Jatta kannustaa muitakin lähtemään IPC-koulutukseen, jos se mahdollisuus on.

– Jos yhtään kiinnostaa menetelmä, niin kannustan kouluttautumaan. Itse olen joutunut opettelemaan pysymään annetussa struktuurissa, eikä se ole ollut kaikin ajoin helppoa. Mutta huomaan, että harjoittelun myötä se helpottuu. Vanhakin voi vielä oppia, Jatta korostaa.