Julkaistu 31.5.2022
Puolivälin pysähdys, missä mennään? - Projektitiimin ryhmähaastattelu
Viva-projekti on saavuttanut puolivälin virstanpylvään. Projekti on kestänyt nyt 1,5 vuotta, jonka aikana toiminta on vakiintunut ja saavuttanut tietyt rakenteet. IPC-menetelmän implementointi on edennyt suunnitelman mukaisesti. Tämä kaikki on tehty seitsenhenkisen tiimin voimin, joka on työskennellyt lähes kokonaan etäyhteyksien välityksellä. Etäisyyksistä huolimatta, kolme maakuntaa yhdistävässä tiimissä on onnistuttu tiimiytymään, kuvaa Etelä-Pohjanmaan aluevastaava Anu Ahola. Mikä onkaan toimivan yhteistyönne salaisuus, Viva-projektitiimi?
- Yhteinen halu sitoutua saman tavoitteen eteen, ollaan valmiita tekemään töitä nuorten hyväksi, toteaa Kanta-Hämeen aluevastaava Saija Suuronen
- Yhteinen tavoite hitsaa yhteen - lisäksi tiimissä yhdistyy laaja osaaminen. Tulemme eri koulutuspohjilla, eri taustoilla ja työkokemuksilla, lisää psykologi Tiina Myllymäki
Vaikka työ onkin asiantuntijatyötä, huumorista ei ole tarvinnut tinkiä, sanoo psykologi Susanna Salin-Kares. Tämä konkretisoitui nopeasti, kun tiimi sai tehtäväkseen miettiä, mikä eläinlaji kuvaisi heitä parhaiten. Vastaus tuli selkeänä: se on lehmä. Lehmät ovat uteliaita, ne eivät hätkähdä vähästä, ne pysyvät raameissa, kunhan on langat ympärillä ja ovathan ne myös todella tuotteliaita, kun asiat ympärillä ovat hyvin, Anu selittää. Vaikka ovatkin lempeitä otuksia, pystyvät ne tarvittaessa puolustautumaan sarvillaan.
Yllättävää oppimista
Projekti on yllättänyt monipuolisuudellaan ja opettavaisuudellaan. Projektin tuoma digiloikka on ollut osalle suuri. Myös se, minkälaiset verkostot tiimi on pystynyt luomaan kotoa käsin, on ällistyttänyt. Työ haastaa eri tavalla kuin kliininen asiakastyö ja on opettanut toisenlaiseen työn järjestelmälliseen ja suunnitelmalliseen toteuttamiseen.
- Ihailen koko tiimin oppimiskykyä! Aikaisempaa koulutuskokemusta ei juuri ollut, mutta saatu koulutuspalaute on ollut huikeaa. Yleisesti asiantuntijuus on kasvanut kaikilla, kuvaa projektipäällikkö Noora Seilo
Työ on sisältänyt kouluttamisen lisäksi mm. IPC:n juurtumisen tukemista, menetelmäohjausta IPC-koulutetuille sekä viestintää. Yllättävää on ollut se, että kehittämistyökin on koettu merkitykselliseksi. Ison laivan kääntämisen toivotaan tuottavan paljon hyvää nuorille ja työntekijöille. Työ koetaan vaikuttavana, vaikka työskentely ei suoraan toteudukaan asiakasrajapinnassa.
- Nuorten antamat anonyymit palautteet IPC-ohjausten jälkeen konkretisoi tehtyä työtä koskettavalla tavalla, sanoo Pirkanmaan aluevastaava Minna Ritakorpi
Yhdessä raiteita eteenpäin
Tiimihän on kuin laulusta “Pienen pieni veturi”, toteaa asiantuntijahoitaja Staava Tala. Projekti oli jo liikkeellä kuin juna, kun iso osa tiimiä hyppäsi mukaan ja nyt se jatkaa kulkemistaan. Katseet ovatkin jo hiljalleen suuntautuneet vuoteen 2024, jolloin toivottavasti projektin toiminta jatkuu lasten ja nuoren mielenterveyden osaamiskeskuksessa. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää: menetelmän juurtumiseen tulee panostaa entisestään ja perusta osaamiskeskukselle tulee rakentaa.
Projektitiimi keskittyy jatkossakin perustason tukemiseen. Työtä jatketaan yhdessä, yhteistyössä nuoria ja toisiamme tukien. Projektitiimi haluaakin nostaa esiin sen tärkeimmän yhteistyökumppanin - opiskeluhuollon ammattilaiset. Koronasta ja hyvinvointialueisiin liittyvistä muutoksista huolimatta he ovat onnistuneet ottamaan uuden menetelmän käyttöön ja oppimaan uutta.
Viva-projektitiimi ylhäältä alas, vasemmalta oikealle: Pirkanmaan aluevastaava Minna Ritakorpi, projektipäällikkö Noora (ylärivi), Kanta-Hämeen aluevastaava Saija Suuronen, psykologi Susanna Salin-Kares, psykologi Tiina Myllymäki (keskirivi), asiantuntijahoitaja Staava Tala sekä Etelä-Pohjanmaan aluevastaava Anu Ahola (alarivi).