Julkaistu 14.2.2022

Arjen turvaaja -palkinto ICT-arkkitehti Aki Lehdolle

Kunnallisalan kehittämissäätiö on myöntänyt Arjen turvaaja -palkinnon Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ICT-arkkitehti Aki Lehdolle.  Lehto on kehittänyt terveydenhuollon digitaalista toimintaympäristöä ja palveluita. Hänellä on ollut iso rooli sähköisen asiointipalvelun OmaTaysin kehittäjänä.

ICT-arkkitehti Aki Lehto

Kun ICT-arkkitehti Aki Lehto aloitti työt Taysissa noin kuusi vuotta sitten, tarjosivat monet julkiset organisaatiot jo digitaalisia palveluita, mutta julkinen terveydenhuolto oli jälkijunassa. Viime vuosina Tays on digitalisoitunut merkittävästi ja kehittänyt digipalveluja asiakkaille sekä työkaluja ammattilaisille.

-Asiakkaat olivat jo tottuneita käyttämään sähköisiä palveluja muiden organisaatioiden kanssa asioidessaan. Terveydenhuollossa elettiin vielä pitkään aikaa, jossa tieto liikkui ammattilaisten ja potilaiden välillä suullisesti tai paperilla. Luotettiin siihen, että ihmiset ovat aina tavoitettavissa tai että kyllä Posti toimittaa, sanoo Lehto.

Nyt potilas voi monissa asioissa asioida joustavasti ajasta ja paikasta riippumatta. OmaTaysissa voi katsoa ajanvarauksia, käydä hoitokeskustelua, siirtyä etävastaanotolle tai vaikkapa vastata esitietokyselyihin.

Digitalisaatio tarkoittaa muutoksia tietojärjestelmiin ja toimintakulttuuriin

Ison organisaation palveluja ei kuitenkaan digitalisoida hetkessä. Tarvitaan muutoksia niin tietojärjestelmiin kuin toimintakulttuuriin.

”Mitä pidempään vanhat toimintatavat ovat olleet käytössä sitä kauemmin uusien toimintamallien kehittäminen ja käyttöönotto kestää. Muutos on tänä aikana ollut aivan huikeaa niin asenteissa, toimeenpanoissa kuin työvälineissäkin. Kiitos kuuluu kaikille niille ammattilaisille, jotka ovat rohkeasti uskaltaneet ottaa askeleen kohti yhä digitalisoituvampaa julkista sairaanhoitoa”, sanoo Lehto.

Digitalisaatioon kohdistuu paljon odotuksia

Parhaillaan valmistellaan Pirkanmaan hyvinvointialueen toiminnan alkua, ja digitalisaatioon kohdistuu paljon odotuksia esimerkiksi työvoimapulan sekä palvelujen saatavuuden ratkaisijana.

”Edessämme on mahtavia mahdollisuuksia tarjota entistä paremmin palveluja ja hyödyntää yhä tehokkaammin sitä osaajaverkostoa ja ammattilaiskuntaa, joka meillä on olemassa täällä Pirkanmaalla”, kertoo Lehto.

Hyvinvointialueella pyritään yhtenäistämään toimintaa, karsimaan päällekkäisyyttä ja tarjoamaan yhä laadukkaampia sähköisiä palveluja.

”Yhtenäisten toimintamallien avulla saadaan hyödynnettyä niitä ammattilaisresursseja, joita kulloinkin on saatavilla. Digitalisaation avulla palveluja voidaan tuottaa sinnekin, jossa niitä ei perinteisesti ole ollut saatavilla.”

Terveydenhuollon digitalisaatiossa tarvitaan niin IT-osaajia kuin lääkäreitä, hoitajia ja muita terveydenhuollon asiantuntijoita. Aki Lehdon mukaan yhteistyö sujuu hyvin.

”Samassa veneessä istutaan ja airotkin liikkuvat samaa rataa. Nyt kaivataan yhteisymmärrystä päättäjärintamalla ja selkeää johtamista kohti tulevaisuuden hyvinvointialuetta. Politikoinnilla homma ei etene vaan yhteistyöllä ja samaan hiileen puhaltamalla.”

Kunnallisalan kehittämissäätiö myönsi kaiken kaikkiaan kolme Arjen turvaaja -palkintoa, ja muut palkinnon saajat olivat kotiavustaja, kanttori ja vapaaehtoistyöntekijäMarianne Ylitalo Pellosta ja palvelukeskuksen esimies Päivi Råman Vantaalta.