Perustelut
Hallituksen suunnittelukokouksessa 5.3.2018 linjattiin, että uudistamisohjelman loppuvaiheen suunnittelu käynnistetään volyymiarvioiden pohjalta ja laaditaan esisuunnitelma tilojen sijoittumisesta vanhoihin remontoitaviin tiloihin sekä mahdollisiin uudistiloihin. Tuolloin todettiin, että ennen vuotta 2011 laadittu uudistamisohjelman puiteraami todennäköisesti tulee muuttumaan. Vanhojen rakennusten teknisiä reunaehtoja ei oltu huomioitu riittävän perusteellisesti. Lisäksi rakennusten kunto on osoittautunut odotettua heikommaksi kuin vuoden 2018 alussa oli ajateltu.
Hallitus päätti 9.3.2020, että uudistamisohjelman loppuvaiheessa vaativan erikoissairaanhoidon toiminnot keskitetään Hatanpäältä Kaupin kampukselle. Tilaohjelmaan on lisätty Hatanpäältä siirtyvät toiminnat ja laajuutta on tarkennettu suunnittelun edetessä.
Esisuunnittelua jatkettiin konsulttiryhmän tuella, joka aloitti työskentelyn syksyllä 2020. Esisuunnittelussa on keskussairaalan kokonaissuunnitelmassa tarkasteltu kahta vaihtoehtoista lähtökohtaa, joko B-rakennus säilytetään tai B-rakennus puretaan.
Kaupin kampuksen kokonaissuunnittelussa on todettu, että A-rakennuksen purkaminen toiminnassa olevien B, K, D ja E -rakennusten välistä on teknisesti ja sairaalatoiminnan turvallisuuden kannalta haasteellista. Uusien ja vanhojen rakennusten keskellä toimittaessa rakentamisen vaiheistuksesta muodostuu merkittävä reunaehto. K-rakennuksessa sijaitsevan Acutan tulee sijoittua lähelle tehohoitoa ja leikkaus- ja vuodeosastotoimintaa, lisäksi tulee varmistaa sujuva ambulanssiliikenne. Näiden reunaehtojen pohjalta hallitus päätti 8.3.2021 suunnittelukokouksessa, että esisuunnittelua jatketaan kolmen eri masterplan-vaihtoehdon mukaisesti, kaikissa vaihtoehdoissa tutkitaan mahdollisuutta rakentaa Acuta nykyisen Q-rakennuksen paikalle.
Alueen asemakaava ja erityisesti A- ja B-rakennusten suojelumerkinnät vaikuttavat merkittävästi rakentamisen vaihtoehtoihin. Kaavan mahdollisuuksien selvittämiseksi perustettiin työryhmä, jossa oli edustettuna PSHP, Tampereen kaupunki, ELY-keskus ja Pirkanmaan Maakuntamuseo.
Kaavoituksen vaihtoehtotarkastelun pohjalta hallituksen suunnittelukokouksessa 14.6.2021 jatkosuunnitteluun valittiin masterplan vaihtoehto, jossa B-rakennus säilytetään ja ympärille rakennetaan uudisrakennukset. Uudisrakentaminen edellyttää Q-rakennuksen purkamista, koska ydintoimintojen alueella ei ole tarpeeksi tilaa tarvittavalle rakentamiselle ja samaan aikaan toiminnassa olevalle sairaalalle. Q-rakennuksen tilanne sovittiin tarkasteltavan omana kokonaisuutena niin, että toimintojen läheisyysperiaate Lasten- ja nuorten sairaalaan säilytetään.
Valittu masterplan vaihtoehto edellyttää poikkeamislupaa voimassa olevasta kaavasta. Hallitus päätti poikkeamislupahakemuksen valmistelun käynnistämisestä. Tavoitteeksi asetettiin etsiä sairaalatoiminnan kannalta optimaalista ratkaisua huomioiden nykyisen asemakaavan antamat reunaehdot, mutta myös mahdollisuudet poiketa nykyisistä kaavamääräyksistä. Keskustelua jatkettiin kaavoituksen työryhmässä.
Poikkeamislupa etenee käsittelyyn joulukuussa 2021. Poikkeamisluvan rinnalla on käynnistetty asemakaavan muutos, joka pidemmällä aikavälillä mahdollistaa riittävän laajan uudisrakentamisen B-rakennuksen ympärille. Samalla on mahdollista päivittää kaava poikkeusluvalla tehtävän T-rakennuksen osalta vastaamaan toteutusta.
Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistus on edennyt, kun laki hyvinvointialueista astui voimaan 1.7.2021. Uuden lainsäädännön nojalla PSHP:n valtuusto voi tehdä uudistamisohjelman loppuvaiheen investointipäätöksen maaliskuuhun 2022 asti. Päätöksenteossa on huomioitava, että rakentamishankkeiden aikajänne on pitkä, suunnittelusta käyttöönottoon voi mennä vuosikymmen.
Uudistamisohjelma on kokonaisvaltainen toimintaprosessien uudistamis- ja kehittämishanke, jossa uusilla tiloilla pyritään tukemaan vaikuttavan hoidon toimintamalleja. Tays keskussairaalan vanhan osan uudistamisen hankesuunnitelma jakaantuu toiminnallisen suunnittelun ja rakentamisen suunnitelmiin. Toiminnallisen suunnittelun osio käsittelee uudistamisohjelman loppuvaiheen kokonaisuutta. Rakentamisen hankesuunnitelma koskee rakentamisen ensimmäistä vaihetta.
Investointihanke on vaativille erikoissairaanhoidon toiminnoille välttämätön ja kiireellinen toteuttaa. Loppuvaiheen suunnittelun tavoitteena on turvata Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakaslähtöiset erikoissairaanhoidon palvelut tulevina vuosikymmeninä. Pirkanmaan hyvinvointialueen vaativan erikoissairaanhoidon tarve kasvaa väestön ikääntymisen ja väestön kasvun seurauksena.
Nykyiset tilat eivät mahdollista erikoissairaanhoidon palvelujen toteuttamista enää 2030-luvulla. Taysin keskussairaalan alueen vanhimmat tilat ovat elinkaarensa päässä. Rakennusten talotekniikan huono kunto aiheuttaa laajan toiminnan keskeytymisen riskin, heikentää sairaanhoitopiirin kykyä tuottaa lakisääteisiä palveluja sekä vaarantaa potilasturvallisuuden toteutumisen.
Keskeisenä tavoitteena on vastata kustannusten kasvuun parantamalla tuottavuutta. Toiminnan kehittämisellä ja nykyisin hajallaan olevia toimintoja keskittämällä arvioidaan saavutettavan ensin vuodesta 2023 alkaen 2 %:n tuottavuuden kasvu ja loppuvaiheen ensimmäisen vaiheen valmistuttua 5 %:n kasvu. Uudistamisohjelman toiminnan kehittämistoimet parantavat piirin käyttötaloutta ja tällä rahoitetaan toiminnan jatkuvuuden kannalta välttämätön rakennusinvestointi, joka osaltaan tukee toiminnan kehittämistä.
Toiminnallisen suunnittelun periaatteina on hoidon painottuminen raskaista hoidoista kevyempiin hoitoihin. Avohoitopainotteisuus lisääntyy ja digikehittäminen mahdollistaa aiempaa monipuolisemmat palvelukanavat. Tilasuunnittelun periaatteena on varautua tulevaisuuden tarpeisiin muuntojoustavalla tilasuunnittelulla, luoda selkeyttä sairaalan kulkureitteihin ja luoda miellyttävä ympäristö potilaille, työntekijöille ja vierailijoille.
Tilasuunnittelua on varmennettu toimintojen tila- ja paikkamääräsimulaatioilla sekä kartoittamalla yksikköjen kehittämistoimilla saavutettava tuottavuuspotentiaali.
Loppuvaiheen suunnittelussa mukana olevissa tiloissa sijaitsee sairaalan keskeiset toiminnot, kuten päivystys Acuta, tehohoito ja leikkaussaleja sekä laajasti vuodeosasto ja poliklinikkatoimintaa.
Uudistuvat yksiköt ovat gastroenterologia ja gastrokirurgia, gynekologia ja äiti-lapsi -yksikkö, kuvantaminen, pääkeskus (neuroalat ja korva-, nenä- ja kurkkutaudit), kuntoutuksen ja psykososiaalisen tuen vastuualue, ihotaudit, sisätaudit ja keuhkosairaudet, urologia ja yleiskirurgia, lastenpsykiatria ja nuorisopsykiatria.
Uudet tilat ja kasvavat potilasvolyymit edellyttävät myös potilashoitoa tukevien palvelujen tilojen ja toiminnan uudistamista.
Uudistamisohjelman loppuvaiheen rakentaminen toteutetaan kahdessa vaiheessa. Vaiheen I tarkoituksena on siirtää nykyisin sairaalan A-, B- ja K-rakennuksissa sijaitsevat toiminnot sekä FM1 rakennuksessa toimiva teho-osasto uudisrakennuksiin B-rakennuksen eteläpuolelle. Tällä saadaan varmistettua, että sairaalatoiminta voi jatkua häiriöttömästi II vaiheen rakentamisen aikana. Rakentamisaikataulu on vv. 2023-2029.
Rakentamisen toisen vaiheen ratkaisujen tarkentaminen ja käsittely päätöksenteossa tapahtuu sen jälkeen, kun ensimmäisen vaihe on edennyt toteutukseen. Toisessa vaiheessa keskitetään vuokratiloissa toimivaa vaativaa erikoisairaanhoitoa keskussairaalan alueelle. Tällä hankesuunnitelmalla ei sitouduta vaiheen II ratkaisuihin tai toteutukseen.
Hankesuunnitelmassa I vaiheen kokonaiskustannusarvio sidotaan Haahtela-tarjoushintaindeksiin. Kokonaiskustannusarvio on lokakuun 2021 indeksitason mukaan 698 milj. euroa. Kustannusarvio sisältää toiminnallista osuutta 39,6 milj. euroa ja aluerakentamista 109,1 milj. euroa (logistiikkakeskus, pysäköinti, syklotroni, purkutyöt, väistötilat, aluetekniikka).
Ensimmäisen vaiheen kustannusarvion noin 700 milj. euron arvioidut vaikutukset käyttötalouteen ovat hankesuunnitelman laskelmassa suuntaa-antavia. Laskelman mukaan vuoteen 2035 mennessä uudistamisohjelman loppuvaiheen 1. vaihe parantaa sairaanhoitopiirin käyttötaloutta tuottavuuden kasvun myötä. Lainaa saadaan ainakin tällä hetkellä melko alhaisin kustannuksin ja pitkällä laina-ajalla. Laskelmassa on käytetty 2 %:n korkoa ja 25 vuoden laina-aikaa. Korko saattaa käytännössä jäädä vieläkin alhaisemmalle tasolle. Laskelman mukaan sairaanhoitopiirin käyttötalous paranee investoinnin myötä yhteensä noin 95 milj. euroa vuosina 2021-2035. Laskelmassa on huomioitu loppuvaiheen ensimmäisen vaiheen valmistumisen myötä 5 %:n tuottavuushyöty. Lisäksi 1. vaiheen valmistumisen myötä vuodesta 2029 alkaen on arvioitu noin 20 milj. euron vuotuinen lisäkate ulkokuntamyynnin kasvusta ja vapaan hoitopaikan valinnasta.
Tays Uudistamisohjelman loppuvaiheen I vaiheen rakentamisen hankesuunnitelma ja toiminnallisen suunnittelun hankesuunnittelma ovat liitteinä.
Asiaan liittyvä oheismateriaali (kehittämisjohtajan esittelydiat) tallennetaan sähköiselle kokousalustalle perjantaihin 5.11.2021 mennessä.