Valmistelija
Hanna-Mari Alanen, Hanna-Mari.Alanen@pshp.fi
Perustelut
Aikuispsykiatrisen avohoidon ja sairaalahoidon integraatiosta on keskusteltu Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sotejohdon yhteisissä kokouksissa, Pirkanmaan maakuntavalmistelussa sekä Pirkanmaan kuntajohtajien kokouksessa. Kokouksissa on esitetty, että käynnistetään valmistelu integraation toteuttamiseksi siten, että aloitetaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen kaupungin aikuispsykiatrian integraatiosta. Hanketta on valmisteltu osana maakuntauudistusta, mutta sote -uudistuksen muuttuneen tilanteen takia ei ole tiedossa maakuntavalmistelun osallistumisesta. Mikäli maakuntavalmistelu osallistuu jatkossa hankkeeseen, neuvotellaan sen rahoitusosuudesta ja se vaikuttaa Tampereen kaupungin ja sairaanhoitopiirin maksuosuuksiin.
Aikuispsykiatrisen avohoidon ja sairaalahoidon integraatiota valmistellaan kokonaisuutena, johon ensimäisessä vaiheessa osallistuvat Tampereen kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.
Integraatiohankkeesta informoidaan muita Pirkanmaan kuntia kuntajohtajien ja sosiaali- ja terveysjohtajien sekä tilaajarenkaiden ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin pääneuvottelijoiden kokouksissa. Jatkossa hanke koskee koko Pirkanmaata.
Integraation perusteena on tarpeen mukaisten mielenterveys- ja päihdepalvelujen saatavuuden parantaminen sekä hoitoketjujen toimivuuden varmistaminen. Pyrkimyksenä on sekä avohoidon ensisijaisuuden vahvistuminen että sairaalahoidon toteutumisen varmistuminen. Tavoitteena on parantaa hoitoketjujen toimivuutta ja hoitoprosessien vaikuttavuutta sekä asiakaslähtöisyyttä. Psykiatria on pitkään kuulunut rekrytointihaasteelliseen erikoisalaan ja erityisesti psykiatripula on ollut merkittävä. Tampereen lääketieteellisen tiedekunnan vastuulla on sekä lääkäreiden peruskoulutus että psykiatrian erikoislääkärikoulutus. Integraatio mahdollistaa koulutusvastuun toteuttamisen ja henkilöstöresurssien järkevän käytön niin, että rekrytointihaastetta voidaan pidemmällä aikavälillä helpottaa. Yhteinen näkemys toiminnan kehittämisen tavoitteista luodaan valmisteluprosessin aikana. Tuleva toiminnallinen uudistus kannattaa pääosin jättää uuden organisaation tehtäväksi. Keskeistä on saada hanke oikeaan suuntaan riittävän nopeasti. Ehdotuksena on, että konsulttituella laaditaan visio, vaihtoehtoisten mallien riskianalyysi, yhteiset tavoitteet, projektisuunnitelma ja viestinnän periaatteet ja -suunnitelma.
Tekninen toteutus hyötyy Hatanpään fuusion kokemuksista. Henkilökunnan mukaanotto ja viestintä ovat keskeisiä. Lukuisia yksityiskohtia on helpompi ratkoa, jos periaatteet ja tavoitteet ovat kirkkaat. Integraation yksityiskohtia valmistellaan alaryhmissä, joita olisivat palvelutoiminta-, talous-, henkilöstö-, hallinto-, viestintä-, tila-, tukipalvelu- ja ICT-ryhmät, jotka tarvittaessa voivat perustaa alaryhmiä. Projektiryhmä kokoaa alaryhmien työskentelyn ja huolehtii aikataulun pitämisestä. Projektiryhmän puheenjohtaja vie talousarvioivaikutteiset kysymykset linjattavaksi hankkeen johtoryhmään, jona toimisi Tampereen kaupungin ja sairaanhoitopiirin yhteinen sote johdon yhteistyöryhmä.
Konsulttipalvelut on suunniteltu hankittavaksi Fraxinus Cnsulting Oy:ltä. Konsultteina toimisivat Samuli Saarni ja Timo Vähämurto, jotka ovat olleet mukana viemässä läpi vastaavaa Turun kaupungin ja Varsinais- Suomen sairaanhoitopiirin aikuispsykiatrian integraatiota. Lisäksi hyödynnetään tuoreita ja vastaavan kokoluokan muita integraatiokokemuksia.
Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mielenterveys- ja päihdepalvelujen yhteenlasketut toimintakulut olivat vuonna 2018 yhteensä 102 699 te, josta Tampereen mielenterveys- ja päihdepalvelujen osuus oli 35 157 te, Tampereen ostopalvelujen 22 935 te sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin 44 607 te. Henkilöstöä Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalveluissa on 371 ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin aikuispsykiatrialla 503,5.
Valmisteluhankkeen rahoitus esitetään jaettavaksi Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kesken. Maakuntavalmistelun osallistuminen rahoitukseen riippuu siitä, osallistuuko se jatkossa hankkeeseen.
Hankkeessa toimii 50 %:n työpanoksella Pirkanmaan sairaanhoitopiirin asettama koordinointipäällikkö, muu valmistelu tehdään oman työn ohella. Tavoitteena on integraation toteutuminen vuoden 2020 alusta alkaen. Valmistelun käynnistämistä on käsitelty Tampereen kaupunginhallituksen kokouksessa 4.3.2019 (§ 91). Projektin etenemisestä raportoidaan säännöllisesti Tampereen kaupunginhallitukselle sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitukselle.
Päätösehdotus
Esittelijä
Rauno Ihalainen, Sairaanhoitopiirin johtaja, Rauno.Ihalainen@pshp.fi
Hallitus päättää
- käynnistää aikuispsykiatrisen avohoidon ja sairaalahoidon integraation ensimmäisen vaiheen valmistelun esittelytekstin mukaisesti aloittaen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen kaupungin aikuispsykiatrian integraatiosta.
Kokouskäsittely
Esittelijä teki asian esittelytekstiin seuraavat muutokset:
Viidennen kappaleen viimeinen lause poistetaan. Poistettava lause kuuluu seuraavasti: "Hallitukset nimeävät ohjausryhmän edustajansa kuten HASA-Tays -projektissa"
Kuudennessa kappaleessa oleva yrityksen nimi "Public Value Oy" korjataan nimeksi Fraxinus Consulting Oy
Kahdeksannen kappaaleen kaksi ensimmäistä lausetta poistetaan. Poistettavat lauseet kuuluvat seuraavasti "Jatkoyhteistyöstä Public Value Oy:n kanssa laaditaan puitesopimus tuntipohjaisesti. Myöhemmän vaiheen konsulttituki koskee psykiatriaspesifejä osia sekä hankkkeen synnergioita muihin hankkeisiin"
Päätös
Hallitus päätti
- käynnistää aikuispsykiatrisen avohoidon ja sairaalahoidon integraation ensimmäisen vaiheen valmistelun esittelytekstin mukaisesti aloittaen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen kaupungin aikuispsykiatrian integraatiosta esittelijän tekemin muutoksin.
Esteellisyydet
Ilpo Sirniö, Olga Haapa-aho, Anneli Taina ja Sinikka Torkkola ilmoittivat olevansa esteellisiä asiassa (HL 28 § 1 mom 5 kohta) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Esteellisyydet todettiin.