Perustelut
Pirkanmaan terveydenhuollon etiikan edistämisrahastosta palkitaan henkilöitä tai hankkeita, joiden voidaan katsoa edistäneen erityisesti eettisten näkökulmien esilletuomista Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella ja Pirkanmaan väestön terveydenhuollossa. Rahastosta myönnettävästä palkinnosta päättää Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus hoitoeettisen neuvottelukunnan esityksen perusteella. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa. Palkinto on myönnetty vuosittain.
Palkinnosta on tiedotettu aikaisempien vuosien käytännön mukaan potilas- ja kansanterveysjärjestöille, terveydenhuollon laitoksille ja muille terveydenhuoltoa lähellä oleville tahoille. Lisäksi palkinnosta on ilmoitettu Aamulehdessä. Ehdotuksia palkinnon saajiksi pyydettiin 5.4.2021 mennessä.
Ehdotuksia palkinnon saajiksia saatiin yhteensä viisi, joissa ehdotettiin kahta eri palkinnon saajaa (ehdottaja suluissa). Saapuneet ehdotukset on tallennettu oheismateriaaliksi sähköiselle kokousalustalle.
- Nääsville ry (VATENK Tampereen vammais- ja terveydenhuollon neuvottelukunta, Tampereen seudun Näkövammaiset ry, Tampereen kaupungin vammaisneuvosto ja Tampereen Reumayhdistys ry)
- Pirkanmaan Omaishoitajat ry (Maarit Fagernäs)
Saapuneiden hakemusten lisäksi neuvottelukunnan kokouksessa 5.5.2021 tehtiin ehdotus, että palkinto myönnettäisiin Tampereen Icehearts -toiminnalle. Neuvottelukunta kävi keskustelun ehdotuksista ja päätyi esittämään hallitukselle, että Pirkanmaan terveydenhuollon etiikan edistämisrahaston palkinto 2021 myönnetään Tampereen Icehearts -toiminnalle, palkinnon vastaanottajana Tampereen Icehearts ry.
Icehearts-toiminta alkoi pääkaupunkiseudulla vuonna 1996 yksityishenkilöiden käynnistämänä lasten ja nuorten pahoinvoinnin ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Toiminta on laajentunut 14 kaupunkiin, vuonna 2014 myös Tampereelle. Jääkiekko-, jalkapallo- ja salibandy-joukkueisiin valitaan lapset jo esikouluiässä tai alaluokilla yhdessä sosiaalitoimen, päiväkotien ja koulujen henkilökunnan kanssa. Lapset saavat turvallisen yhteisön ja aikuisen sekä onnistumisen kokemuksia. Joukkueiden vetäjät, kasvattajat, tukevat myös lasten koulunkäyntiä.
Sama joukkue on yhdessä 12 vuotta. Tampereella on 11 Icehearts-joukkuetta, joista kaksi on tyttöjoukkueita. Tampereen kaupunki tukee Tampereen Icehearts ry:n toimintaa. Yhteiskunnan tuella palkattujen kasvattajien lisäksi mukana on vapaaehtoisia. Lisäksi lahjoitusten avulla on voitu hankkia mm. urheiluvarusteita.
Icehearts-toiminnan myönteiset vaikutukset on todettu useassa selvityksessä ja tutkimuksessa. Toiminta on saanut suuren määrän huomionosoituksia ja palkintoja, mm. Unicefin Lasten oikeuksien vaikuttaja -palkinnon, Urheilugaalassa Vuoden kulttuuriteko urheilussa -huomionosoituksen, valittu Vuoden kasvattajaksi, saanut THL:n TERVE-SOS-palkinnon ja nimetty Vuoden Positiivisimmaksi Yhteisöksi.
Pitkäjänteisellä Icehearts-toiminnalla on voitu monella tavalla tukea mukana olevien lasten ja nuorten elämää ja hyvinvointia ja näin vähentää syrjäytymisen varaa. Kysymyksessä on merkittävä työ ennaltaehkäisevän lastensuojelun alueella. Toiminta on eettisesti korkealle arvostettavaa.