Perustelut
Pirkanmaan hyvinvointialueen väliaikainen valmistelutoimielin hyväksyi kokouksessaan 26.11.2021 kolmeen ydintoimintoon, strateginen ohjaus - konsernipalvelut - palvelutuotanto, perustuvan organisaatiorakenteen hyvinvointialueen organisoinnin ja johtamisjärjestelmän jatkovalmistelun pohjaksi. Päätöksen jälkeen valmistelu on edennyt tarkemmalle tasolle jokaisen ydintoiminnon osalta.
Strateginen ohjaus -yksikön tehtävät muodostavat kokonaisuuden, jonka yhteinen nimittäjä on strateginen näkökulma. Kokoamalla strategisia toimintoja yhteen pyritään erityisesti vahvistamaan toiminnan ja johtamisen strategisuutta, tietolähtöisyyttä ja moninäkökulmaisuutta. Edellisen lisäksi ratkaisulla vähennetään tuotanto-organisaatiolähtöistä näkökulmaa ja lisätään väestötasoista asukasnäkökulmaa sekä palveluiden yhteensovittamista ja tarvelähtöistä toteutusta. Ratkaisulla pyritään mahdollistamaan myös valtuuston rooli palvelujen aktiivisena järjestäjänä. Strategisen ohjauksen ylätason rakenteen muodostavat tilannekuvajohtaminen, strategiatyö, järjestäminen toiminto, valvonta, yhteiskuntasuhteet, omistajaohjaus sekä strategisen ohjauksen konsernitehtävät: hallinto-, talous-, henkilöstö-, viestintä ja ICT-johtaminen.
Konsernipalvelujen tehtäväalueet ovat pääsääntöisesti kolmitoimintoisesti järjestettyjä tai keskitettyjä palveluja. Konsernipalvelujen keskeisin tehtävä on mahdollistaa hyvinvointialueen palvelut ja tukea ydintoimintoja. Konsernipalvelut tukee ja tuottaa palveluja sekä johdolle, strategiselle ohjaukselle ja toimielimille että koko palvelutuotannolle. Konsernipalvelujen kautta on tarkoitus mahdollistaa yhteinen työskentely tuottavuuden, digitalisaation ja uudistumisen näkökulmasta pirkanmaalaisen parhaaksi kuitenkin yhteisiä prosesseja toteuttaen. Toimintaperiaatteena on vahva asiakaslähtöisyys ja kumppanuusajattelu, resurssien ja osaamisen tehokas käyttö monipuolisesti. Konsernipalvelujen ylätason rakenteen muodostat hallintopalvelut, henkilöstöpalvelut, kiinteistöhallinto ja tilapalvelut, tietohallinto- ja teknologiapalvelut, tietojohtamispalvelut, talouspalvelut ja tukipalvelut.
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon organisoinnin osalta valmistelussa on lähdetty ajattelusta, jossa palveluja on kyettävä johtamaan ehyenä ja yhtenä kokonaisuutena. Vastuu sote-palveluiden toiminnan organisoinnista ja kehittämisestä on osoitettava hyvinvointialuejohtajasta seuraavalle tasolle. Tehtävästä vastaa esitetyssä mallissa sosiaali- ja terveysjohtaja.
Palvelutuotannon organisaatiorakenteen peruselementit muodostuvat selkeästä linjajohtamisesta. Linjojen johtamisen kautta luodaan edellytykset palveluiden yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon vahvistumiselle koko hyvinvointialueen tasolla. Tehtävästä vastaavat esitetyssä mallissa palvelulinjojen johtajat. Esitetyssä mallin neljä linjaa, Avopalvelut - TAYS sairaalapalvelut - Lasten, nuorten ja perheiden palvelut - Ikäihmisten ja vammaisten palvelut, ovat ehyitä ja osin elämänkaariajatteluun perustuvia kokonaisuuksia.
Lainsäädännön vaateet palveluiden kokonaisvaltaisesta yhteensovittamisesta toteutetaan hallitulla prosessijohtamisella. Tehtävästä vastaa esitetyssä mallissa hyvinvointialuetasoisesti integraatiojohtaja. Paikallisten olosuhteiden huomioiminen, sujuva yhteistyö kuntien ja muiden toimijoiden sekä alueellisella tasolla palvelukokonaisuuksien yhteensovittaminen toteutetaan palvelulinjarajat ylittävällä aluejohtamisella. Tehtävästä vastaavat esitetyssä mallissa aluejohtajat. Organisaatiorakenteen valmistelua ovat ohjanneet yhteismitallisesti niin lainsäädöstä tulevat vaateet kuin tavoitteet palvelutuotannon mukautuvuudesta ja joustavuudesta sekä resurssien tehokkaasta käytöstä.
Pelastuslaitoksen esitetään asemoituvan organisaatioon sote-palvelutuotannolle rinnasteisena itsenäisenä toimijana, jonka yhteys sote-palvelutuotantoon syntyy läpileikkaavien toimintojen sekä erityisesti pelastuspalveluihin asemoidun ensihoitopalvelun kautta. Esitetyssä mallissa pelastuslain mukaisena pelastuslaitoksen ylimpänä viranhaltijana toimii pelastusjohtaja, joka myös johtaa pelastuslaitosta.
Päätösehdotus
Esittelijä
Jukka Alasentie, Muutosjohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi
Jaakko Herrala, Muutosjohtaja, Jaakko.Herrala@pirha.fi
Hyväksytään esitys Pirkanmaan hyvinvointialueen organisaatio- ja johtamisrakenteista ja jatkovalmistelun pohjaksi.
Päätös
Merkittiin tiedoksi tämän hetkinen valmistelun tilanne ja jatketaan valmistelua.