Koronavirus (COVID-19)

Tältä sivulta löydät kootusti koronavirusinfektioon (COVID-19) ja Taysin toimintaan liittyviä ohjeita sekä ajankohtaistiedotteita. Pirkanmaan koronavirustilanne ja suositukset -sivulta näet ajankohtaiset alueelliset suositukset ja epidemiatilanteen.

Tietoa testauksesta ja karanteenista

Arvioi oireitasi Omaolo-palvelussa
Neuvontanumero ja testeihin saapuminen
Matkailu ja koronatestaus
Ohje lasten koronatestauksesta 
Tietoa ja ohjeita karanteenista
Kotitestin tehneet

Sairaalan käytännöt epidemian aikana

Sairaalan toiminta ja kiireetön hoito epidemian aikana
Sairaalassa asioiminen potilaana
Ulkomaanmatkailu ennen tutkimus- tai hoitokäyntiä Taysissa
Vierailut sairaalassa

Koronarokotukset Pirkanmaalla

Tietoa rokotuksista

Muita ohjeita

Vastauksia kysymyksiin ja ohjeita pitkäaikaissairaille
Taysin henkilöstön neuvonta ja testaus
Instructions in English - ohjeita englanniksi

Arvioi oireitasi Omaolo-palvelussa

Voi tehdä oirearvion verkossa osoitteessa omaolo.fi.

Katso Pirkanmaan tämänhetkinen

Neuvontanumero ja testeihin saapuminen

Jos kotikuntasi oma koronaneuvonta tai muu ajanvarauspalvelu on avoinna, käytä ensisijaisesti kuntasi palvelua. Muulloin voit olla yhteydessä Taysin koronavirusneuvontapuhelimeen 03 311 65333 (avoinna päivittäin kello 8–16).

 • Koronapuhelimeen kannattaa jättää takaisinsoittopyyntö, vaikka jono vaikuttaisi lyhyeltä. Paikkasi jonossa säilyy, vaikka jättäisit takaisinsoittopyynnön.

Katso myös ohje: Toimi näin koronaviruksen aiheuttamaa infektiota epäiltäessä.

Koronatestiin saapuminen

Taysin koronaneuvontapuhelimen kautta voit saada lähetteen koronanäytteenottoon.

Kuntien järjestämät tai työterveyshuollon näytteenottopisteet selvität helpoimmin verkkosivuilta tai puhelimitse.

Koronanäytteenottoon ei voi tulla itse suoraan, vaan testi edellyttää lähetettä ja terveydenhuollon ammattilaisen tekemää ajanvarausta. Tämä koskee myös drive in -pistettä.

Katso Ohje koronavirusnäytteenottoon tulevalle potilaalle.

Huomaa, että koronanäytteitä ei oteta laboratorioiden tavanomaisissa näytteenottopaikoissa. Koronanäytteenottoon kuljetaan aina ulkokautta. Sairaalan pääsisäänkäyntiä tai muita sisäkulkureittejä ei saa käyttää! 

Katso saapumisohjeet näytteenottoon Fimlabin sivuilta.

Täytä tartunnanjäljityskysely OmaTaysissa

Kävitkö koronatestissä tai olet parhaillaan hakeutumassa testeihin? Täytäthän Korona-jäljityskyselyn, jonka avulla selvitämme sairastuneen kontakteja ja kartoitamme mahdollisia altistumisia. Mikäli testisi osoittautuu positiiviseksi, nopeuttaa vastauksesi altistuneiden jäljittämistä. Tartuntojen jäljittäminen on tärkeää epidemian hillitsemiseksi. Löydät kyselyn omatays.fi-sivustolta kohdasta kyselyt.

Lue lisää: Koronaan sairastuneiden kontakteja selvitetään sähköisellä kyselyllä – nopeuttaa altistuneiden jäljittämistä

Matkailu ja koronatestaus

Matkailu ja koronavirus: Tietoa matkailijalle

Ohje lasten koronatestauksesta

Katso ohje: Varhaiskasvatuksessa tai koulun perusopetuksessa olevien lasten Covid-näytteet

Tietoa ja ohjeita karanteenista

Otathan huomioon, että Pirkanmaalla ei suositella karanteenin lyhentämistä koronatestillä. Lue tiedotteesta lisää.

Oheiselle sivulle on koottu yleisiä karanteeniin liittyviä kysymyksiä vastauksineen: Usein kysyttyjä kysymyksiä karanteenista

Sairaalan toiminta ja kiireetön hoito epidemian aikana

Sairaalamme toimivat normaaliin tapaan. Olemme kuitenkin varautuneet siihen, että epidemiatilanne voi muuttua, ja tällaisessa tapauksessa kiireettömän hoidon aikoja voidaan joutua siirtämään.

Jos olet Taysin potilas ja sinulla on tulevia vastaanotto- tai toimenpideaikoja, tarkista yhteystietosi OmaTays-palvelusta. Näin tavoitamme sinut nopeimmin, mikäli aikaasi joudutaan siirtämään. Otamme potilaisiin aina henkilökohtaisesti yhteyttä, jos ajanvaraukseen tulee muutoksia.

Sairaalassa asioiminen potilaana

Omia vaivoja tai sairauksia ei kannata jättää tutkimatta ja hoitamatta koronaviruksen pelon vuoksi. Koronapotilaille on oma vastaanottonsa ja sisäänkäyntinsä. 

Jos sinulla on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää ja nuhaa, kiireetöntä vastaanotto- tai tutkimusaikaa tulee siirtää. Ota tässä tapauksessa yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön. 

Suosittelemme vahvasti oman maskin tai suu-nenäsuojuksen käyttöä sairaalassa asioidessa. Sairaalan tiloissa on syytä noudattaa hyvää käsihygieniaa ja yskimishygieniaa, kuten muuallakin yleisissä tiloissa. Pese ja desinfioi kätesi ennen vastaanotolle tai tutkimuksiin menoa ja seuraa yksiköidemme antamia ohjeita. Pidä aina hyvää turvaväliä muihin ihmisiin.

Tays Keskussairaalan, Hatanpään ja Valkeakosken aulatiloissa työskentelee aulaopastajia. Aulaopastajat neuvovat esimerkiksi yleisissä hygienia-asioissa, vierailuihin liittyvissä kysymyksissä ja ohjaavat sairaala-alueella liikkumisessa.

Ulkomaanmatkailu ennen tutkimus- tai hoitokäyntiä Taysissa

Koronatilanteen vuoksi suosittelemme välttämään ulkomaanmatkailua. Useista maista palaaville THL suosittaa vapaaehtoista kontaktien välttämistä tietyissä tilanteissa. Jos sinulla on varattuna käynti Taysiin omaehtoisen karanteenin aikana, ota huomioon seuraavat asiat:

 • Voit tulla poliklinikkakäynnille, kunhan sinulla ei ole hengitystieinfektion oireita. Kerro vastaanotolle saapuessasi henkilökunnalle, että olet omaehtoisessa karanteenissa matkan vuoksi.
 • Leikkaukset ja toimenpiteet (esimerkiksi tähystykset) siirretään myöhemmäksi, jos se on vointisi kannalta mahdollista. Ota yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön, jos olet omaehtoisessa karanteenissa suunniteltuna leikkaus- tai toimenpideaikana. Myös kutsukirjeessä on tästä ohjeita.

Lisätietoa matkustamisesta THL:n sivuilla: Matkustaminen ja koronavirusepidemia

Vierailut Taysin sairaaloiden osastoilla

Sairaalan osastoilla ja kehitysvammahuollon yksiköissä voi pääsääntöisesti vierailla, kunhan alla olevia ohjeita noudatetaan. Osastot ja yksiköt voivat kuitenkin tehdä omia vierailuihin liittyviä suosituksia, jotta turvallisuus ja rauhalliset olosuhteet toipumiseen voidaan taata. Tarkista vieraillessasi yksikön käytännöt. Eristyksessä tai karanteenissa olevan potilaan luona ei voi vierailla.

 • Tule vierailulle vain terveenä ja oireettomana.
 • Huolehdi käsihygieniasta. Käytä käsihuuhdetta tullessasi ja lähtiessäsi.
 • Käytä sairaalassa kirurgista suu-nenäsuojusta, jos sinulla ei ole terveydellistä estettä sen käyttämiseen. Huolehdi omat suojaimet mukaan.
 • Tarvittaessa henkilökuntamme opastaa käsihygienian toteuttamisessa ja suojainten käytössä.
 • Pidä yli 2 metrin turvaväli muihin potilaisiin ja henkilökuntaan.
 • Vältä turhaa liikkumista osaston yhteisissä tiloissa. Tarvittaessa voit pyytää apua henkilökunnalta esimerkiksi soittamalla potilaskutsukelloa.
 • Jos osastolla on meneillään tartuntataudin aiheuttama epidemia tai tartuntojen selvitys, vierailu on mahdollista vain poikkeustapauksissa ja erikseen sopien.

Lasten ja nuorten sairaalan potilailla saa olla koko ajan vanhemmat/huoltajat tukenaan. Toistaiseksi emme voi ottaa lasten ja nuorten yksiköihin muita vierailijoita, paitsi joissain poikkeustilanteissa. Tarkistathan vierailuohjeet suoraan yksiköstä.

Raskaana oleville ja synnyttäjille on erilliset ohjeet vierailuista sekä puolison/tukihenkilön läsnäolosta.

Koronarokotukset Pirkanmaalla

Kunnat rokottavat asukkaansa ja kunnan alueella pitkäaikaisesti oleskelevat henkilöt. Kunnat tiedottavat rokotusaikatauluista itse. Ajantasaisen tiedon saamiseksi seuraa kotikuntasi viestintäkanavia, esimerkiksi verkkosivuja ja paikallislehtiä. Alla olevassa koosteessa on yleistä tietoa rokotteista ja rokotusten järjestelyistä Pirkanmaan alueella.

Usein kysyttyjä kysymyksiä koronarokotuksista >>

Tays julkaisee aika ajoin ajankohtaistiedotteita rokotusten etenemisestä Pirkanmaalla. Tiedotteet ilmestyvät tays.fi-sivuston etusivulle Uutiset-kohtaan.

Koronarokotus ja kuvantaminen: Koronarokotteesta voi aiheutua vaarattomia suurentuneita imusolmukkeita kainaloon ja kaulalle. Jos olet tulossa koko vartalon tai pään ja kaulan alueen kuvantamistutkimuksiin pian rokotuksen saamisen jälkeen, ilmoita rokotuksesta kuvantamisen yhteydessä. Näin radiologi osaa ottaa rokotuksen vaikutukset huomioon. PET-kuvauksiin kannattaa vielä kysyä tarkemmat ohjeet hoitavasta yksiköstä. Lue myös tiedote: Koronavirusrokotteen suurentamat imusolmukkeet voivat näkyä kuvantamistutkimuksissa

Katso video: Missä ja milloin koronarokotuksen saa? Miten rokotukset järjestetään Suomessa? Ylilääkäri Jaana Syrjänen vastaa.

Vastauksia kysymyksiin ja ohjeita pitkäaikaissairaille

Terveyskylässä on julkaistu koronavirustietoa ja kotihoito-ohjeita niille, joilla on krooninen sairaus tai oireyhtymä, esimeriksi reuma, diabetes tai syöpä. Sivulta löytyy vastauksia myös moniin yleisiin kysymyksiin koronaviruksesta ja sen vaikutuksista jokapäiväiseen elämään.

Terveyskylän Usein kysyttyä koronaviruksesta -sivu

Taysin henkilöstön neuvonta ja testaus

Jos Taysin työntekijä saa oireita, hän soittaa työterveyshuolto Pirten Taysin henkilöstölle tarkoitettuun koronaneuvontanumeroon 044 427 0499 (avoinna ma–pe kello 8–16). Huomaa, että tämä numero on tarkoitettu vain taysilaisille!

 • Pirten infektiovastaanoton ja koronatestauksen ajanvaraus palvelee myös viikonloppuisin. Katso tarkemmat kellonajat ja yhteystiedot Pirten sivuilta. Muina aikoina soita Taysin koronaneuvontanumeroon 03 311 65333.

Instructions In English

In Pirkanmaa area the coronavirus samples are now taken of persons who have symptoms of an acute respiratory infection and who haven't received two doses of COVID-19 vaccine. It’s not necessary to get tested if you experience only mild symptoms and you are fully vaccinated.

Ask for a covid test if you experience symptoms after being exposed to COVID-19, even if you are fully vaccinated.

Read more: Coronavirus COVID-19 – Instructions in English.

It is important for persons with symptoms to avoid social contact with others.

Visiting patients in hospital during Covid-19 – Instructions for a safe visit:

 • Come for a visit only when you are healthy.
 • Use surgical mouth and nose protection while in the hospital.
 • Use hand disinfectant on arrival and departure.
 • Keep a safe distance of more than 2 metres to other patients and the hospital staff.
 • Avoid unnecessary movement on the ward premises.
 • If necessary, ask the staff for help, for example, by ringing the patient call bell.