Koronavirus (COVID-19)

Tältä sivulta löydät kootusti koronavirusinfektioon (COVID-19) ja Taysin toimintaan liittyviä ohjeita sekä ajankohtaistiedotteita. Pirkanmaan koronavirustilanne ja suositukset -sivulta näet ajankohtaiset alueelliset suositukset ja epidemiatilanteen.

Arvioi oireitasi Omaolo-palvelussa
Neuvontanumero ja testeihin saapuminen 
Ohjeita lasten koronatestauksesta
Sairaalan toiminta ja kiireetön hoito epidemian aikana
Sairaalassa asioiminen potilaana
Ulkomaanmatkailu ennen tutkimus- tai hoitokäyntiä Taysissa
Vierailut sairaalassa
Vastauksia kysymyksiin ja ohjeita pitkäaikaissairaille
Taysin henkilöstön neuvonta ja testaus
Instructions in English - ohjeita englanniksi

Arvioi oireitasi Omaolo-palvelussa

Voi tehdä oirearvion verkossa osoitteessa omaolo.fi.

Neuvontanumero ja testeihin saapuminen

Taysin koronavirusneuvontapuhelin 03 311 65333 palvelee vuorokauden ympäri.

Katso myös ohje: Toimi näin koronaviruksen aiheuttamaa infektiota epäiltäessä.

Koronatestiin saapuminen

Koronavirusnäytteitä otetaan Tampereella Tays Keskussairaalan koronanäytteenotossa, Hatanpään koronanäytteenotossa sekä Pirkkahallin (messu- ja urheilukeskus) drive in -koronanäytteenotossa. Näytteenottoon tarvitaan kaikissa paikoissa lähete ja ammattilaisen tekemä ajanvaraus. Saat puhelimessa ohjeet, mihin näytteenottopaikkaan hakeudut ja mihin aikaan.

Katso Ohje koronavirusnäytteenottoon tulevalle potilaalle

Koronanäytteitä ei oteta laboratorioiden tavanomaisissa näytteenottopaikoissa. Koronanäytteenottoon kuljetaan aina ulkokautta. Sairaaloiden pääsisäänkäyntejä tai muita sisäkulkureittejä ei saa käyttää! 

Oheisissa liitteissä on saapumisohjeet:

Täytä tartunnanjäljityskysely OmaTaysissa

Kävitkö koronatestissä tai olet parhaillaan hakeutumassa testeihin? Täytäthän Korona-jäljityskyselyn, jonka avulla selvitämme sairastuneen kontakteja ja kartoitamme mahdollisia altistumisia. Mikäli testisi osoittautuu positiiviseksi, nopeuttaa vastauksesi altistuneiden jäljittämistä. Tartuntojen jäljittäminen on tärkeää epidemian hillitsemiseksi. Löydät kyselyn omatays.fi-sivustolta kohdasta kyselyt.

Lue lisää: Koronaan sairastuneiden kontakteja selvitetään sähköisellä kyselyllä – nopeuttaa altistuneiden jäljittämistä

Ohjeita lasten koronatestauksesta

Sairaalan toiminta ja kiireetön hoito epidemian aikana

Olemme palanneet lähes normaaliin toimintaan, ja kiireetöntä hoitoa tarjotaan tavalliseen tapaan. 

Samalla kuitenkin varaudumme siihen, että epidemiatilanne voi muuttua, ja tässä tapauksessa kiireettömän hoidon aikoja voidaan siirtää. Jos olet Taysin potilas ja sinulla on tulevia vastaanotto- tai toimenpideaikoja, tarkista yhteystietosi OmaTays-palvelusta. Näin tavoitamme sinut nopeiten, mikäli aikaasi joudutaan siirtämään. Otamme potilaisiin aina henkilökohtaisesti yhteyttä, jos ajanvaraukseen tulee muutoksia.

Sairaalassa asioiminen potilaana

Omia vaivoja tai sairauksia ei kannata jättää tutkimatta ja hoitamatta koronaviruksen pelon vuoksi. Koronapotilaille on oma vastaanottonsa ja sisäänkäyntinsä. 

Jos sinulla on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää ja nuhaa, kiireetöntä vastaanotto- tai tutkimusaikaa tulee siirtää. Ota tässä tapauksessa yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön. 

Suosittelemme vahvasti oman maskin tai suu-nenäsuojuksen käyttöä sairaalassa asioidessa. Sairaalan tiloissa on syytä noudattaa hyvää käsihygieniaa ja yskimishygieniaa, kuten muuallakin yleisissä tiloissa. Pese ja desinfioi kätesi ennen vastaanotolle tai tutkimuksiin menoa ja seuraa yksiköidemme antamia ohjeita. Pidä aina hyvää turvaväliä muihin ihmisiin.

Tays Keskussairaalan, Hatanpään ja Valkeakosken aulatiloissa työskentelee aulaopastajia. Aulaopastajat neuvovat esimerkiksi yleisissä hygienia-asioissa, vierailuihin liittyvissä kysymyksissä ja ohjaavat sairaala-alueella liikkumisessa.

Ulkomaanmatkailu ennen tutkimus- tai hoitokäyntiä Taysissa

Koronatilanteen vuoksi suosittelemme välttämään ulkomaanmatkailua. Tietyistä maista palaaville THL suosittaa 10 vuorokauden mittaista omaehtoista karanteenia. Jos karanteenisuositus koskee sinua ja tulet tutkimuksiin tai hoitoon omaehtoisen karanteenin aikana, ota huomioon seuraavat asiat:

Jos olet tulossa leikkaukseen

Toimenpidettä voidaan joutua siirtämään omaehtoisen karanteenin vuoksi. Jos suositus omaehtoisesta karanteenista koskee sinua tai epäilet sen koskevan, ota yhteyttä kutsukirjeessä mainittuun tahoon.

Jos olet tulossa muulle vastaanottokäynnille (esim. poliklinikkakäynti, tähystys, pientoimenpide)

Jos sinulla on hengitystieinfektioon viittaavia oireita, kuten kuume, yskä tai kurkkukipu, ota yhteyttä vastaanottavaan yksikköön ja sovi menettelystä. Pääsääntöisesti käyntiä siirretään. Käynti voidaan joissain tapauksissa muuttaa etävastaanotoksi.

Jos sinulla ei ole hengitystieinfektioon viittaavia oireita, voit yleensä tulla vastaanotolle. Voit myös etukäteen tiedustella puhelimitse, onko käynti mahdollinen. Käytä tullessasi suu-nenäsuojainta (maski), jos se on mahdollista. Käytä suojainta jo matkustaessasi vastaanotolle.

Kun saavut vastaanotolle, kerro henkilökunnalle ulkomaanmatkastasi. Vältä muuta liikkumista sairaalan tiloissa.

Jos olet tulossa päivystykseen

Käytä päivystysvastaanotolle tullessa suu-nenäsuojainta (maski), jos se on mahdollista. Ilmoita tullessasi ulkomaanmatkastasi.

Jos sinulla on hengitystieinfektioon viittaavia oireita, jotka eivät vaadi välitöntä arviota, voit ottaa ensin yhteyttä koronaneuvontapuhelimeen, 03 311 65333. Voit myös tehdä oirearvion osoitteessa  omaolo.fi.

Lisätietoa THL:n sivuilla: Matkustaminen ja koronavirusepidemia

Vierailut Taysin sairaaloiden vuodeosastoilla

Huomioi nämä, jos olet tulossa vierailemaan:

 • Sairaalassa voi vierailla vain terveenä. Vierailijalla ei saa olla lieviäkään hengitysinfektio-oireita, kuten nuhaa.
 • Suosittelemme vahvasti, että vierailijat käyttävät kasvomaskia tai suu-nenäsuojusta sairaalassa. Lapsipotilaiden läheisiltä emme kuitenkaan edellytä maskin käyttöä.
  • Huolehdi vierailulle mukaan oma maski! Sairaala antaa vierailijoille suu-nenäsuojuksen vain tietyissä yksiköissä. (Katso seuraava kohta.)
 • Joissain yksiköissä tai tiettyjä sairauksia sairastavia potilaita kohdattaessa maskin käyttö ei ole ainoastaan suositus, vaan vierailijoiden on käytettävä suu-nenäsuojusta. Näin toimitaan esimerkiksi veritauteja ja syöpää hoitavissa yksiköissä tai jos tapaat elinsiirron saanutta potilasta. Noudata yksikön antamia ohjeita. Saat suu-nenäsuojuksen yksiköstä.
 • Potilaalla voi olla samaan aikaan enintään kaksi vierasta.
 • Käytä käsihuuhdetta tullessasi sairaalaan, osastolle ja potilashuoneeseen sekä sieltä poistuessasi.
 • Ilmoittaudu vierailemaan tullessasi ensin aina yksikön henkilökunnalle.
 • Ota huomioon muut potilaat:
  • Rajoita vierailu lyhyeksi: potilaan luona voi käydä vieraita kerran päivässä 30 minuutin ajan, korkeintaan kaksi vierasta kerrallaan.
  • Jos potilaan kunto sallii, suosi tapaamista ulkona tai kahvilassa.
  • Pidä turvaetäisyys potilaisiin ja henkilökuntaan.

Et voi tulla vierailemaan:

 • Jos olet matkustanut kymmenen päivän sisällä missä tahansa ulkomailla.
 • Jos sinut on määrätty koronavirustartunnan vuoksi eristykseen tai koronavirukselle altistumisen vuoksi karanteeniin.

Vierailurajoitukset eivät koske:

 • lapsipotilaita, joilla saa olla koko ajan yksi terve aikuinen tukenaan,
 • raskaana olevia ja synnyttäjiä, joilla on omat ohjeensa tukihenkilön läsnäolosta.
 • saattohoitopotilaita, joiden luona läheiset voivat vierailla tapauskohtaisesti sovittaessa,
 • kehitysvammahuoltoa, jossa on oma ohjeistus vierailuista.

Vastauksia kysymyksiin ja ohjeita pitkäaikaissairaille

Terveyskylässä on julkaistu koronavirustietoa ja kotihoito-ohjeita niille, joilla on krooninen sairaus tai oireyhtymä, esimeriksi reuma, diabetes tai syöpä. Sivulta löytyy vastauksia myös moniin yleisiin kysymyksiin koronaviruksesta ja sen vaikutuksista jokapäiväiseen elämään.

Terveyskylän Usein kysyttyä koronaviruksesta -sivu

Taysin henkilöstön neuvonta ja testaus

Jos Taysin työntekijä saa oireita, hän soittaa työterveyshuolto Pirten Taysin henkilöstölle tarkoitettuun koronaneuvontanumeroon 044 427 0499 (avoinna ma–pe kello 8–16). Huomaa, että tämä numero on tarkoitettu vain taysilaisille!

 • Pirten infektiovastaanoton ja koronatestauksen ajanvaraus palvelee myös viikonloppuisin. Katso tarkemmat kellonajat ja yhteystiedot Pirten sivuilta. Muina aikoina soita Taysin koronaneuvontanumeroon 03 311 65333.
 • Taysin henkilöstöllä on mahdollisuus myös Taysin toteuttamaan omatestaukseen, josta on annettu tarkemmat ohjeet Taysin intrassa. Omatestauksessa voidaan testata myös työntekijöiden alle 12-vuotiaita lapsia. Omatestaukseen hakeudutaan Taysin koronapuhelimen kautta, 03 311 65333.

Testattavalle Taysin henkilökunnalle on oma testauspaikka Pirten Keskussairaalan toimipisteessä. Myös Pirten Kangasalan toimipisteessä tehdään testejä.

Instructions In English

In Pirkanmaa area the coronavirus samples are now taken of persons who have symptoms of an acute respiratory infection and who seek medical help because of their symptoms. Read more: Coronavirus COVID-19 – Instructions in English.

It is important for persons with symptoms to avoid social contact with others.

Visitor restrictions

We have restricted visits due to the coronavirus epidemic.

 • We recommend wearing a face mask in our hospitals.
 • The patient can be visited by guests once a day for 30 minutes, up to two guests at a time. Always register with the staff first.
 • You can only visit the hospital healthy. Please do not visit if you have returned from abroad within 14 days.
 • Guests of pediatric patients, women in labor and those in the end-of-life care may visit according to their own instructions.