Koronavirus (COVID-19)

Tältä sivulta löydät kootusti kaikki koronavirusinfektioon (COVID-19) liittyvät ajankohtaistiedotteet ja ohjeet Taysin alueella. 

Arvioi tartunnan todennäköisyyttä ja oloasi verkossa
Neuvontanumero ja testeihin saapuminen
Sairaalan toiminta ja kiireetön hoito epidemian aikana
Sairaalassa asioiminen potilaana
Vierailut sairaalassa
Vastauksia kysymyksiin ja ohjeita pitkäaikaissairaille
Taysin henkilöstön neuvonta ja testaus
Instructions in English - ohjeita englanniksi

Arvioi tartunnan todennäköisyyttä ja oloasi verkossa

Terveyskylän koronabotti auttaa arvioimaan tartunnan todennäköisyyttä »

Oirearvion voi tehdä myös osoitteessa omaolo.fi.

Neuvontanumero ja testeihin saapuminen

Taysin koronavirusneuvontapuhelin 03 311 65333 palvelee vuorokauden ympäri.

Katso myös ohje: Toimi näin koronaviruksen aiheuttamaa infektiota epäiltäessä.

Koronatestiin saapuminen

Koronavirusnäytteitä otetaan Tampereella Tays Keskussairaalan yhteydessä sekä Hatanpäällä. Saat puhelimessa ohjeet, mihin näytteenottopaikkaan hakeudut ja monelta.

Koronanäytteitä ei oteta laboratorioiden tavanomaisissa näytteenottopaikoissa, vaan koronatestausta varten on omat pisteensä. Oheisissa liitteissä on saapumisohjeet:

Täytä tartunnanjäljityskysely OmaTaysissa

Kävitkö koronatestissä tai olet parhaillaan hakeutumassa testeihin? Täytäthän Korona-jäljityskyselyn, jonka avulla selvitämme sairastuneen kontakteja ja kartoitamme mahdollisia altistumisia. Mikäli testisi osoittautuu positiiviseksi, nopeuttaa vastauksesi altistuneiden jäljittämistä. Tartuntojen jäljittäminen on tärkeää epidemian hillitsemiseksi. Löydät kyselyn OmaTays.fi-sivustolta kohdasta kyselyt.

Lue lisää: Koronaan sairastuneiden kontakteja selvitetään sähköisellä kyselyllä – nopeuttaa altistuneiden jäljittämistä

Sairaalan toiminta ja kiireetön hoito epidemian aikana

Epidemian alkuvaiheessa Tays siirsi kiireettömiä toimenpide- ja vastaanottoaikoja, jotta päivystys- ja tehohoidon tarve voitiin turvata. Toukokuun puolivälistä lähtien palaamme jälleen lähes normaaliin toimintaan, ja kiireetöntä hoitoa tarjotaan melkein tavalliseen tapaan. 

Olemme kuitenkin varautuneet siihen, että epidemiatilanne voi muuttua, ja tässä tapauksessa kiireettömän hoidon aikoja voidaan siirtää. Jos olet Taysin potilas ja sinulla on tulevia vastaanotto- tai toimenpideaikoja, tarkista yhteystietosi OmaTays-palvelusta. Näin tavoitamme sinut nopeiten, mikäli aikaasi joudutaan siirtämään. Otamme potilaisiin aina henkilökohtaisesti yhteyttä.

Sairaalassa asioiminen potilaana

Sairaalaan voi tulla turvallisin mielin ajanvarausvastaanotolle ja tutkimuksiin. Omia vaivoja tai sairauksia ei kannata jättää tutkimatta ja hoitamatta koronaviruksen pelon vuoksi. Koronapotilaille on oma vastaanottonsa ja sisäänkäyntinsä. 

Jos sinulla on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää ja nuhaa, vastaanotto- tai tutkimusaikaa tulee siirtää. Ota tässä tapauksessa yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön. 

Sairaalan tiloissa on syytä noudattaa hyvää käsihygieniaa ja yskimishygieniaa, kuten muuallakin julkisissa tiloissa liikuttaessa. Pese ja desinfioi kätesi ennen vastaanotolle tai tutkimuksiin menoa ja seuraa yksiköidemme antamia ohjeita. 

Pidä aina hyvää turvaväliä muihin ihmisiin ja vältä turhaa oleskelua aulatiloissa. Sairaalan kahviloissa ei ole tällä hetkellä käytössä asiakaspaikkoja, mutta monista voi ostaa syötävää ja juotavaa mukaan. 

Aulaopastajat sairaaloissa

Aulaopastajia Keskussairaalassa.

Tays Keskussairaalan, Hatanpään ja Valkeakosken aulatiloissa työskentelee aulaopastajia.

Aulaopastajat neuvovat esimerkiksi yleisissä hygienia-asioissa, vierailuihin liittyvissä kysymyksissä ja ohjaavat tarvittaessa sairaala-alueella liikkumisessa.

Vierailut sairaalassa

Ulkopuolisten vierailut sairaaloissa on kielletty. Vierailurajoitukset ovat edelleen voimassa, vaikka Suomessa puretaankin joitain koronavirustilanteeseen liittyviä rajoituksia.

Vierailurajoituksissa on myös poikkeuksia:

  • Lapsipotilailla saa olla mukana yksi aikuinen.
  • Kriittisesti sairaiden ja saattohoidossa olevien potilaiden läheisten vierailuja arvioidaan tapauskohtaisesti.
  • Huonokuntoisella asiakkaalla voi olla mukana yksi saattaja.
  • Synnyttäjällä saa olla mukana puoliso tai tukihenkilö synnytyksen ajan.

Vierailijan tai saattajan täytyy olla terve. Hengitystieinfektiota sairastava ei voi vierailla sairaalassa.

Vastauksia kysymyksiin ja ohjeita pitkäaikaissairaille

Terveyskylässä on julkaistu koronavirustietoa ja kotihoito-ohjeita niille, joilla on krooninen sairaus tai oireyhtymä, esimeriksi reuma, diabetes tai syöpä. Sivulta löytyy vastauksia myös moniin yleisiin kysymyksiin koronaviruksesta ja sen vaikutuksista jokapäiväiseen elämään.

Terveyskylän Usein kysyttyä koronaviruksesta -sivu

Taysin henkilöstön neuvonta ja testaus

Jos Taysin työntekijä epäilee saaneensa koronavirustartunnan, hän soittaa työterveyshuolto Pirten Taysin henkilöstölle tarkoitettuun koronaneuvontanumeroon 044 427 0499. Huomaa, että tämä numero on tarkoitettu vain taysilaisille!

  • Pirten numero palvelee viikolla ma–pe kello 8–16.
  • Muina aikoina soita Taysin koronaneuvontanumeroon 03 311 65333.

Testattavalle Taysin henkilökunnalle on oma testauspaikka Pirten Keskussairaalan toimipisteessä. Lisäksi sekä Tays Keskussairaalassa että Tays Hatanpäällä on kaikille testattaville kohderyhmille suunnatut testauspaikat.

Instructions In English

In Pirkanmaa area the coronavirus samples are now taken of persons who have symptoms of an acute respiratory infection and who seek medical help because of their symptoms. Read more: Coronavirus COVID-19 – Instructions in English.

It is important for persons with symptoms to avoid social contact with others.

Visitor restrictions

We have restricted visits due to the coronavirus epidemic. Treatment units can only be visited by a symptom-free close relative of a child patient or a critically ill patient. Women in labour may be accompanied by a support person or a spouse.

Please avoid spending time in the main lobby and café areas.