Julkaistu 17.8.2021

Ohjeita raskaana oleville ja synnyttäjille koronavirusepidemian (COVID-19) aikana

COVID-19 -infektio ei tämän hetken tiedon valossa lisää raskaushäiriöiden riskiä, eikä sen ole todettu aiheuttavan sikiöepämuodostumia. Raskaana olevat naiset ovat muuta väestöä alttiimpia ylipäätään infektioille ja koronavirusinfektion vaikealle tautimuodolle. Erityisen varovaisuuden, kasvomaskin käyttösuositusten ja suojaetäisyyksien noudattaminen sekä ihmisjoukkojen välttäminen on suositeltavaa.

Suosittelemme vahvasti oman maskin tai suu-nenäsuojuksen käyttöä asioidessasi yksiköissämme.

Mikäli olet raskaana ja oireesi on hengitystieinfektio, sinun EI tule hakeutua naistentauti- ja raskauspäivystykseen, vaan toimia koko väestölle annettujen ohjeistuksien mukaan ja hakeutua koronatestiin. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen potilaiden ohjeet löytyvät Tays.fi -sivustolta: Toimi näin koronaviruksen aiheuttamaa infektiota epäiltäessä

Ohje puolison läsnäolosta koronavirusepidemiakaudella >> 
Yleisiä kysymyksiä vastauksineen >>

Jos sairastat koronavirusinfektiota tai olet koronakaranteenissa ja sinulla on:

 • Ajanvaraus äitiyspoliklinikalle tai äitiysultraan: Ota AINA ensin yhteys puhelimitse, älä tule sairaalaan ilman yhteydenottoa. Ensisijaisesti aikasi pyritään siirtämään, ja niissä tapauksissa, joissa käynti arvioidaan välttämättömäksi sairauden aikana, tarvitaan erityisjärjestelyt ja saat erilliset saapumisohjeet. Soita maanantaista perjantaihin klo 8–15 äitiyspoliklinikka-ajanvarausta koskien 03 311 66421 ja äitiysultran ajanvarausta koskien 03 311 58470
 • Raskauteen liittyvä ongelma, jonka arvelet tai tiedät vaativan päivystyskäyntiä raskauspäivystyksessä: SOITA AINA ensin päivystyksen takaisinsoittonumeroon 03 311 65942, viestin kuultuasi valitse nro 1.
 • Synnytys käynnistymässä: ennen saapumistasi synnytyssairaalaan soita 03 311 65942, viestin kuultuasi valitse nro 2.
 • Ota huomioon:
  • Koronaviruspositiivinen tai hengitystieoireinen synnyttäjän tukihenkilö ei voi osallistua synnytykseen.
  • Koronaa sairastavan synnyttäjän tulee hakeutua oman sairaanhoitopiirinsä sairaalaan synnyttämään.

Mikäli puhelun jälkeen olet saanut ohjeet saapua joko naistentauti- ja raskauspäivystykseen (D-rakennus 3. krs) tai synnytysyksikköön (D-rakennus 4. kerros):

 • Käytä kertakäyttöistä, ns. kirurgista kasvomaskia jo kotoa lähtiessäsi, vältä julkisia kulkuneuvoja.
 • Kulje hissimatka omassa hississä (odota tyhjää hissiä ja informoi hissiin mahdollisesti muista kerroksista pyrkivät odottamaan seuraavaa).
 • Saapuessasi 3./4. kerroksen hissiaulaan desinfioi kätesi huolellisesti.
 • Pysy kaukana muista potilaista, sinut ohjataan eristyshuoneeseen.

Ohje puolison läsnäolosta koronavirusepidemiakaudella raskauden ja synnytyksen aikana sekä synnytyksen jälkeen

Maskisuositus kaikissa yksiköissämme

Puolisoa/tukihenkilöä koskee Taysissa syyskuussa 2020 voimaan tullut yleinen maskisuositus. Maskin käyttöä suositellaan hoitoyksiköihin saapumisesta alkaen sieltä poistumiseen saakka, ja suositus kattaa kaikki alla mainitut yksiköt.

Osastoilla maskin saa riisua, kun pariskunta on keskenään huoneessaan.

Maski puetaan aina, kun hoitohenkilökunta saapuu huoneeseen. Edellytämme oman maskin käyttöä.

Äitiyspoliklinikka, äitiysultra, naistentauti- ja raskauspäivystys sekä äiti-vauvapoliklinikka

 • Odottajalla voi olla mukanaan yksi tukihenkilö (puoliso tai muu henkilö) seulontatutkimuksissa äitiysultrassa sekä äitiyspoliklinikan, raskauspäivystyksen ja äiti-vauvapoliklinikan käynneillä.
 • Tukihenkilöksi voi tulla vain terveenä. Tukihenkilön on huolehdittava, että vähintään kahden metrin turvaväli muihin asiakkaisiin ja sairaalan henkilökuntaan säilyy.
 • Ota huomioon, että odotustiloissa oleskelu on sallittua ainoastaan potilaille ja vastaanotolle tulevalle tukihenkilölle, jotta turvavälit pystytään säilyttämään.

Raskaana olevien osasto

 • Raskaana olevien osastolla puoliso/tukihenkilö voi huoneesta riippuen olla vierailemassa tai yöpymässä. Puolison/tukihenkilön tulee olla täysin terve.
 • Perheen lapset saavat vierailla raskaana olevien osastolla silloin, jos hoito tapahtuu yhden hengen huoneessa.
 • Pyydämme säilyttämään vähintään kahden metrin turvavälit henkilökuntaan. Vanhempien vastuulla on huolehtia, että myös lapset noudattavat turvavälejä. Yksikön käytävillä liikkumista tulee välttää.

Synnytyksen aikana

Synnytykseen saa osallistua puoliso tai muu synnyttäjän valitsema tukihenkilö ja synnyttäjän näin toivoessa doula. Synnytyksessä mukana olevalta henkilöltä edellytetään, että hän on oireeton, ei ole karanteenissa, käyttää maskia ja että hän pitää omaehtoisesti kahden metrin turvaetäisyyttä hoitohenkilökuntaan.

 • Puoliso tai tukihenkilö voi olla läsnä synnytyksessä. Yksikön käytävillä ja yleisissä tiloissa on vältettävä kulkemista. Tukihenkilön on mahdollista käydä aterioimassa sairaalan alueella, kunhan hän huolehtii turvaetäisyyksistä ja maskin käytöstä.
 • Mikäli synnytys päätyy keisarileikkaukseen, myös synnyttäjän tukihenkilö pääsee mukaan synnytysyksikön sisällä olevaan leikkaussaliin. Vaihtoehtoisesti hän voi, mikäli haluaa, jäädä odottelemaan leikkaussalin vieressä olevan tarkkailutilaan. Äidin leikkauksen jatkuessa puoliso voi ottaa lapsen ihokontaktiin. Leikkauksen päätyttyä äitiä ja vastasyntynyttä tarkkaillaan synnytysyksikön tarkkailutilassa, jonne myös puoliso on tervetullut. Tarkkailuajan jälkeen perhe siirtyy äiti-lapsiyksikköön.
 • Suunniteltuun leikkaukseen tuleva synnyttäjä saapuu terveen puolison tai tukihenkilön kanssa entisen käytännön mukaisesti synnytysyksikköön, jossa heidät ohjataan tarkkailutilaan ja sieltä leikkaussaliin. Leikkauksen aikainen ja jälkeinen hoito etenee samoin kuin keisarileikkaukseen päätyneessä synnytyksessä (ks. yllä).
 • Mikäli vastasyntynyt on sairas ja joutuu tämän vuoksi joko tarkkailu- tai osastohoitoon, puolison ja lapsen ensitapaaminen järjestetään kussakin tilanteessa yksilöllisesti, mutta jokainen puoliso pääsee näkemään vastasyntyneen lapsensa heti, kun se on mahdollista.

Synnytyksen jälkeinen hoito äiti-lapsiyksikössä tai Perheonnessa

Puoliso/tukihenkilö saa tilanteesta riippuen joko vierailla tai yöpyä äidin ja vauvan luona synnytyksen jälkeen. Tämä koskee äiti-lapsiyksikköä (osasto 2ab:tä) ja potilashotellin Perheonnea.

Perheen lapset voivat vierailla tietyissä tilanteissa. Katso yksikkökohtaiset ohjeet alta. Koronaepidemian vuoksi isovanhempien tai muiden vierailijoiden vierailut eivät ole sallittuja synnytyksen jälkeisen hoidon aikana.

Äiti-lapsiyksikön käytännöt

 • Puoliso/tukihenkilö voi huoneesta riippuen joko vierailla tai yöpyä äiti-lapsiyksikössä.
 • Perheen lapset saavat vierailla äiti-lapsiyksikössä, mikäli hoito tapahtuu yhden hengen huoneessa.
 • Jos synnytyksen jälkeinen hoito tapahtuu kahden hengen huoneessa, tukihenkilö saa olla päiväaikana hoidossa mukana, mutta yöpyminen ei ole mahdollista. Perheen lasten vierailut eivät valitettavasti ole mahdollisia.
 • Perhehuoneet täytetään synnytysyksiköstä käsin, eikä niitä voi varata etukäteen.
  • Perhehuonemaksuun sisältyy puolison ateriat, mutta päivävierailuin puolisonsa hoitoon osallistuvia suositellaan ottamaan mukaan huoneenlämmössä säilyvät eväät. Näin voidaan välttää edestakainen liikkuminen huoneeseen ja pois. Tukihenkilö voi halutessaan käydä myös aterioimassa sairaalan alueella, kunhan hän huolehtii turvaetäisyyksistä ja maskin käytöstä.
  • Kahden hengen huoneissa käytetään potilaspaikan ympärillä väliverhoa, ja osassa huoneista tilaa jakaa myös kaapisto potilaiden välillä.
  • Pyydämme säilyttämään vähintään kahden metrin turvavälit henkilökuntaan. Vanhempien vastuulla on huolehtia, että vierailemassa olevat lapset noudattavat turvavälejä. Yksikön käytävillä liikkumista tulee välttää.

Perheonnen käytännöt

 • Puoliso/tukihenkilö voi vierailla ja yöpyä potilashotellin Perheonnessa.
 • Myös perheen lasten vierailut ja yöpyminen on sallittua, kun vanhemmat hoitavat lapsensa omassa huoneessa. Kätilöiden hoitotilaan ei kuitenkaan voi tuoda lapsia, leikkitila ei ole käytössä ja käytävillä liikkumista tulee välttää.
 • Pyydämme säilyttämään vähintään kahden metrin turvavälit henkilökuntaan. Vanhempien vastuulla on huolehtia, että myös lapset noudattavat turvavälejä.
 • Isovanhempien tai muiden vierailijoiden vierailut eivät ole sallittuja koronaepidemian vuoksi.

Seuraamme sairaanhoitopiirin alueen koronavirustilannetta päivittäin. Jos tilanteessa tapahtuu merkitseviä muutoksia huonompaan suuntaan, rajoituksia voidaan joutua tiukentamaan.

Yleisiä kysymyksiä vastauksineen

Minulla on hengitystieoireita ja lähiaikoina tulossa äitiyspoliklinikka-aika, mitä teen?

Voit siirtää ajanvaraustasi takaisinsoittopalvelussamme arkisin kello 8-15 numerossa 03 311 66421, ajanvarausasioissa valitse numero 1.

Saako terveenä oleva puolisoni tulla mukaan äitiyspoliklinikan vastaanotolle, raskauspäivystykseen, raskausosastolle, synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen hoitoon?

Katso ohje puolison läsnäolosta koronavirusepidemiakaudella.

Puolisollani on hengitystieinfektio mutta ei kuumetta. Saako hän tulla mukaan synnytykseen?

Jos puolisolla on hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua tai kuumetta, puolison tulee jäädä kotiin. Synnyttäjä voi halutessaan pyytää mukaan muun, terveen tukihenkilön.

Saavatko vanhemmat lapseni ja vanhempani/appivanhempani vierailla sairaalassa synnytyksen jälkeen?

Koronavirusrajoitusten vuoksi synnyttäneen äidin luona vierailu on sallittua puolisolle/tukihenkilölle sekä tietyissä tilanteissa myös perheen lapsille. Valitettavasti muut vierailijat eivät ole koronatilanteen vuoksi sallittuja.

Onko minulla keskenmenoriski, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Nykytiedon valossa virus ei lisää keskenmenoriskiä.

Onko minulla riski ennenaikaiseen synnytykseen, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Koronavirusinfektion raskausaikana sairastaneilla äideillä on todettu jonkin verran korkeampi riski ennenaikaiseen synnytykseen. Riski liittyy pääosin tilanteisiin, joissa äidin vakavan tautimuodon vuoksi päädytään lääketieteellisistä syistä synnyttämään lapsi ennenaikaisesti.

Voiko sikiö sairastua kohdussani, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Nykytiedon valossa virus ei siirry helposti raskaana olevalta äidiltä sikiöön. Muutaman julkaistun tapausraportin valossa kohdunsisäinen tartunta on mahdollinen. Vastasyntyneiden oireet ovat kuvatuissa tapauksissa olleet pääosin lieviä ja nopeasti korjaantuvia.

Voiko vauvani saada epämuodostumia, jos sairastun koronavirusinfektioon?

Koronaviruksen ei tiedetä pääsevän istukan läpi, eikä koronavirusinfektion sairastaneiden äitien lapsilla ole todettu epämuodostumia.