Pirkanmaan koronavirustilanne ja suositukset

Pirkanmaalla toimii alueellinen pandemiaohjausryhmä eli "koronanyrkki", joka koordinoi alueellista viranomaistyötä ja toimenpiteitä. Pandemiaohjausryhmässä seurataan epidemiatilannetta sekä epidemian hillitsemiseen tähtäävien suositusten ja rajoitusten tarvetta.

Epidemiatilanne 11.1.2022

Pirkanmaa on STM:n luokituksen mukaisesti koronan leviämisalue.

Katso lisätietoa koronavirusepidemian vaiheiden määrittelystä STM:n sivuilta.

Yleisiä ohjeita tartuntojen ehkäisemiseksi >>

Alueelliset suositukset ja rajoitukset

Maskisuositus

Yleiset tilat ja liikennevälineet

  • 12 vuotta täyttäneille henkilöille kasvomaskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa:
  • Julkisessa liikenteessä ja takseissa sekä matkustajille että kuljettajille
  • Kaikissa yleisissä sisätiloissa, joissa oleskelee paljon ihmisiä lähellä toisiaan
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkatessaan näytteenottoon ja ennen negatiivisen testituloksen saamista, mikäli joutuvat välttämättömän syyn vuoksi liikkumaan kodin ulkopuolella.

Ulkotilat

  • Kasvomaskin käyttöä suositellaan 12 vuotta täyttäneille henkilöille ulkotiloissa tilanteissa, joissa syntyy pitkäkestoisia ruuhkia, joissa liikkuminen vaikeutuu.

Koulut (peruskoulu ja toinen aste)

  • Kasvomaskia suositellaan sisätiloissa ja koulukuljetuksissa koulujen työntekijöille ja kaikille oppilaille peruskoulun 1. luokasta lähtien sekä toisen asteen opiskelijoille.

Varhaiskasvatus

  • Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella työikäisten ikäryhmissä 80 prosentin rokotuskattavuus on saavutettu vasta yli 50-vuotiailla. Varhaiskasvatuksessa tapahtuneissa lasten tartunnoissa tartunnan lähde on useimmiten ollut aikuinen. Sairaanhoitopiiri suosittelee työntekijöille maskien käyttöä päiväkotien sisätiloissa, kunnes kaikilla 12 vuotta täyttäneillä on ollut mahdollisuus saada molemmat rokotukset.

Työpaikat

  • Maskia suositellaan työpaikoilla lähityössä. Sosiaali- ja terveydenhuollossa on toistaiseksi voimassa yleinen maskisuositus kaikissa tiloissa.
  • Työnantaja vastaa työturvallisuudesta ja voi velvoittaa maskin käyttöön työpaikalla.

Pandemiaohjausryhmä antoi vahvan maskisuosituksen kaikkiin julkisiin sisätiloihin 9.11.2021.

Eri organisaatiot ja toimijat, esimerkiksi tilaisuuksien järjestäjät, voivat myös antaa omia suosituksiaan maskin käytöstä omissa tiloissaan tai tilaisuuksissaan.

Suositukset opetukseen

Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin voidaan siirtyä väliaikaisesti, jos paikallinen koronaepidemiatilanne edellyttää.

Korkeakoulut päättävät itse opetuksen järjestämistavoista.

Etätyösuositus

Pirkanmaalla suositellaan etätyötä niissä tehtävissä, joissa se on mahdollista.

Julkinen asiakaspalvelu pyritään pitämään mahdollisimman normaalisti avoinna.

Vierailut sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Sairaaloissa ja terveyskeskusten vuodeosastoille suositellaan rajoituksia vierailuihin. Katso Taysin ohjeet täältä. Synnyttäjällä voi olla mukanaan yksi tukihenkilö/puoliso.

Katso ohje vierailuista asumispalveluyksiköissä.

Rajoitukset asiakas- ja toimitiloihin

Pirkanmaalla noudatetaan tartuntatautilain kohtaa 58c, jonka mukaan asiakkailla ja osallistujilla on oltava mahdollisuus käsien puhdistamiseen, heille annetaan toimintaohjeet mm. turvaväleistä ja käsien puhdistamisesta ja pintojen puhdistusta tehostetaan. Tämän pykälän velvoitteet ovat voimassa vuoden loppuun ilman erillistä viranomaispäätöstä.

Mitkä ovat tartuntatautilaissa säädetyt hygieniavaatimukset

Ravintolarajoitukset

Pirkanmaalla on voimassa leviämisalueen ravintolarajoitukset. Rajoituksista on tarkempaa tietoa valtioneuvoston sivuilla.

Rajoitukset yleisötilaisuuksiin

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty sisätiloissa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien ja Punkalaitumen kunnan alueella 8.1.- 21.1.2022.

Rajoitusten soveltamisesta voi kysyä tarkempia tietoja aluehallintoviraston asiakaspalvelusta. Katso myös Avilta usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia

Ulkotiloissa pidettävissä tapahtumissa ei suositella ruoka- ja juomatarjoiluja, jotta maskia voidaan käyttää koko tilaisuuden ajan.

Suositukset yksityistilaisuuksiin 

Suositellaan, että yksityistilaisuuksia pidetään korkeintaan 10:lle henkilölle. Yksityistilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää. Yksityistilaisuudessa voi käyttää koronapassia.

Rajoitukset harrastus- ja virkistystoimintaan

Harrastus- ja virkistystoimintaan käytettvät yleisötilat on suljettu aluehallintoviraston määräyksellä ajalla 8.-21.1.2022. Tilojen sulkeminen kohdistuu alla lueteltuihin tartuntatautilain 58 g pykälän 4 momentin kohdissa tarkoitettuihin tiloihin:

• joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat;
• yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat;
• tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat;
• kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Päätös ei koske seuraavia tiloja: kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat (kuten padel-, tennis- ja sulkapallokentät), huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat, sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat.

Tilat voivat olla auki ammattiurheilijoille sekä vuonna 2003 ja sen jälkeen syntyneiden lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan. Päätös ei koske vähittäiskaupan liiketiloja ja palvelujen tarjoamiseen käytettäviä tiloja sekä kulkua niihin.

Urheilulajien kilpailutoimintaa ei suositella tammikuun 2022 aikana. Harrastuksissa suositellaan toimintaa pienryhmissä.

Katso aluehallintoviraston tiedote 7.1.2022

Toiminnan tulee olla terveysturvallista tartuntatautilain 58c -kohdan mukaisesti, katso Mitkä ovat tartuntatautilaissa säädetyt hygieniavaatimukset.

Avin päätökset ja taustatietoa epidemian vaiheista

Tietoa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston (Avi) ajankohtaisista asioista ja päätöksistä:

Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset

Kuntakohtaiset suositukset ja rajoitukset löytyvät kunkin kunnan sivuilta. Linkit vievät suoraan kuntien koronainfosivulle, mikäli kunnalla on olemassa sellainen. Muussa tapauksessa linkki vie kunnan verkkosivujen etusivulle.

Pirkanmaan alueellisen pandemiaohjausryhmän jäsenet >>