Usein kysyttyjä kysymyksiä eristyksestä ja karanteenista

Päivitetty 12.1.2022

Minulla on todettu positiivinen koronatesti, mitä teen?

Sinun täytyy jäädä kotiin eristykseen lisätartuntojen ehkäisemiseksi. Tartuttavuus alkaa tyypillisesti noin kaksi vuorokautta ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista ja on suurimmillaan ensimmäisinä oirepäivinä. Sinun on hyvä kertoa tilanteesta työpaikallesi tai opiskelupaikallesi sekä muille mahdollisesti tartuttavuusaikana tapaamillesi ihmisille, ja kertoa, että heidän pitää mahdollisten oireiden alkaessa jäädä kotiin.

Samassa taloudessa asuvien henkilöiden täytyy seurata oireitaan, käyttää maskia julkisilla paikoilla liikkuessaan sekä työ- ja opiskelupaikkakontakteissaan ja noudattaa hyvää käsihygieniaa. Heidän tulee välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja viikon ajan. Mikäli heille tulee koronavirukseen sopivia oireita, taudinaiheuttaja on suurella todennäköisyydellä koronavirus, ja heidän tulee jäädä pois töistä/koulusta/päivähoidosta ja tehdä tarvittaessa koronatesti.  

Eristyksen kesto on viisi päivää oireiden alkupäivästä (oireiden alkupäivä on päivä 0) tai oireettomilla testipäivästä lähtien. Esimerkiksi jos oireesi alkoivat 1.1. niin eristyksesi viimeinen päivä on 6.1. Virallinen eristyspäätös tulee postitse kotiisi, mutta siinä saattaa olla viivettä.

Covid-19-infektion taudinkuva voi vaihdella lähes oireettomasta taudista vakavaan tautiin. Oireet voivat myös vaihdella taudin edetessä. Suurin osa COVID-19-infektioon sairastuneista ei tarvitse sairaalahoitoa vaan tauti paranee kotihoidolla. Tällöin tärkeintä on levätä ja pysyä kotona. Mikäli vointisi on huono, soita 116 117, tai hätätapauksessa 112. Lisätietoa koronavirusinfektiosta ja hoidosta saat THL:n sivuilla kohdasta Ajankohtaista koronavirusinfektiosta.

Jos joudut olemaan pois töistä tartunnan vuoksi ja tarvitset tartuntatautipäivärahaa, tarvitset laboratoriossa tehdyn PCR-testituloksen. Jos taas viralliselle eristyspäätökselle ei ole tarvetta, ei antigeenikotitestillä saatua positiivista tulosta tarvitse enää varmentaa laboratoriossa. Tässä tapauksessa sinun ei tarvitse olla yhteydessä terveydenhuoltoon, mikäli vointisi on hyvä.

Soitetaanko kaikille positiivisen testituloksen saaneille?

Kaikille positiivisen testituloksen saaneille ei enää soiteta. Tartunnanjäljitystä tehdään nykytilanteessa ainoastaan sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä oleviin tartuntoihin. Muihin ollaan yhteydessä tekstiviestillä. Noudata tekstiviestissä saamiasi ohjeita.

Minulla on todettu positiivinen koronatestitulos. Pitääkö minun eristäytyä myös samassa taloudessa asuvista henkilöistä?

Tartunnan saanut on tartuttavimmillaan 1-2 päivää ennen oireiden alkua ja oireiden ensimmäisinä päivinä. Tiedon positiivisesta tuloksesta tullessa samassa taloudessa asuvien suurin altistus on siis jo tapahtunut. Mikäli kontakteja rajaavat asumisjärjestelyt ovat helposti toteutettavissa, voi näin tietysti oman harkinnan mukaan toimia.

Saanko tietää, mikä koronavirusvariantti aiheutti tautini?

Varianttitiedolla ei ole vaikutusta yksittäisen tapauksen eristystoimiin, eikä siitä voi ennustaa taudin kulkua. Pirkanmaalla ei sekvensoida kaikkia positiivisia koronanäytteitä. Pieni määrä näytteistä lähtee satunnaisotannalla sekvensoitavaksi THL:lle. Vastaukset tulevat viikkojen viiveellä, eikä niistä erikseen tiedoteta. Ilmaantuvuuskuvaajien ja pääkaupunkiseudun tietojen perusteella suurin osa meidänkin positiivisista tuloksistamme on tällä hetkellä Omikronia.

Minulla on taustasairauksia, olen raskaana, tai juuri synnyttänyt, tarvitsenko hyytymisenestolääkitystä?

Lieväoireiseen tai oireettomaan koronavirusinfektioon ei liity merkittävää tukosriskiä, eikä hyytymisenestolääkitystä tarvita, vaikka riskitekijöitä olisikin. Mikäli tarvitset hyytymisenestolääkitystä muusta syystä, tämä toteutetaan hoitavan lääkärisi ohjeen mukaan. Huolehdi riittävästä nesteytyksestä, ja pyri olemaan liikkeellä. Mikäli sinulla on riskitekijöitä ja vointisi on huono, etkä juuri jaksa tai pysty olemaan liikkeellä, on hyvä olla joka tapauksessa yhteydessä terveydenhuoltoon. Voit olla yhteydessä työterveyteen tai kotikuntasi terveyskeskukseen.

Minulla on todettu positiivinen koronatesti ja olen raskaana/juuri synnyttänyt, mitä teen?

Hyytymisenestolääkityksen tarpeesta katso yllä. Raskaana oleville ja synnyttäneille löytyy lisäksi tarkempia ohjeita täältä.

Eristykseni loppuu, mutta minulla on vielä oireita. Mitä teen?

Eristyksen kesto määräytyy keskimääräisen tartuttavuuden perusteella siten, että siinä on muutama päivä turvaväliä. PCR-positiivisuus ei suoraan kerro tartuttavuudesta. Testi voi pysyä positiivisena pitkään johtuen virusten jäänteistä, joten uusintatestissä ei kannata käydä. Joidenkin oireiden, kuten yskän tai haju- ja makuaistin muutosten ohittuminen voi kestää viikkojakin, eikä tämä myöskään kerro tartuttavuudesta.

Jos eristyksen loppuessa sinulla on edelleen vaikeat oireet ja esimerkiksi kuumeilu jatkuu, on tärkeää käydä lääkärin arviossa mahdollisen jälkitaudin tai muun komplikaation varalta. Mikäli et eristyksen loppuessa ole vielä työkykyinen, työterveyslääkäri tai terveyskeskuslääkäri voi kirjoittaa tavanomaiseen tapaan sairauslomaa.

Tartutanko minä muita?

Tartuttavuus alkaa jo ennen oireiden tuloa, ja tästä syystä altistuneen on hyvä noudattaa varovaisuutta ja käsihygieniaa, käyttää maskia ja välttää tarpeettomia kontakteja. 

Jos sinulla on todettu positiivinen koronatesti, olet tartuttava eristysajan. 

Miksi karanteeneista on luovuttu?

Karanteenit ja eristykset ovat tartuntatautilain mukaisia pakkokeinoja, joilla puututaan ihmisten perusoikeuksiin. Ne on lakia kirjoittaessa tarkoitettu äärimmäisiksi keinoiksi, jos tartuntojen leviämisen estolle ei ole vaihtoehtoja. Vuonna 2012 laaditussa kansallisessa pandemiasuunnitelmassa tartunnanjäljityksen tarkoitukseksi on määritetty hidastaa epidemian etenemistä, kunnes rokotukset tai muut tehokkaammat keinot saadaan käyttöön.

Nykytilanteessa koronavirus on levinnyt kaikkialle väestöön, eikä sen leviämistä voida tartunnanjäljityksen keinoin estää, ja toisaalta rokotuskattavuutta on saatu nostettua merkittävästi. Näin ollen väestötasolla tapahtuva tartunnanjäljitys on palvellut tarkoituksensa, eikä ihmisten perusoikeuksien rajaaminen sen perusteella ole enää perusteltua.

Miten lasten yhteishuoltajuus tai tapaamisoikeus tapahtuu eristyksen aikana?

Jos lapsella todetaan korona, ja hänet asetetaan eristykseen, hänen tulisi olla samassa taloudessa eristyksen ajan. Jos toisella yhteishuoltajista todetaan korona, suositeltavaa on, että lapsi pysyy huoltajan eristyksen ajan siinä taloudessa, missä on ollut tilanteen alkaessa. Mikäli tämä ei ole järjestettävissä, lapsi voi vaihtaa toiseen talouteen, kunhan on itse oireeton. Mikäli lapselle on ilmaantunut oireita, tulee hänet ensin testata.

Mistä saan tartuntatautipäivärahaa?

Tartuntatautipäivärahan myöntää Kela. Tartuntatautipäivärahaa myönnetään, jos karanteenista tai eristyksestä aiheutuu tulonmenetystä, eli se ei koske etätyöläisiä tai opiskelijoita. Tartuntatautipäivärahaa myönnetään ainoastaan viranomaisen määräämästä karanteenista tai eristyksestä, ei esimerkiksi matkan jälkeen suositellusta omaehtoisesta karanteenista. Myös eristykseen tai karanteeniin määrätyn alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja voi saada tartuntatautipäivärahaa oman, lapsensa eristyksestä tai karanteenista johtuvan töistä poissaolonsa johdosta. Lisätietoja Kelan verkkosivuilla.

Miksi en ole saanut eristyspäätöstäni?

Eristyspäätöksiä allekirjoittaa kunkin kunnan tartuntatautivastuulääkäri käsin ja niitä on paljon. Niitä ei allekirjoiteta viikonloppuisin tai virka-ajan ulkopuolella. Näistä syistä johtuen päätös tulee usein viiveellä ja saattaa tulla vasta eristyksen jälkeen. Tartuntatautipäiväraha myönnetään kuitenkin takautuvasti. Jos päätöstä ei kuitenkaan lainkaan kuulu, soita kuntakohtaisessa eristysohjeessa olevaan numeroon varmistaaksesi, että se on tehty.

Voinko käydä kaupassa eristyksen aikana?

Kaupassa asiointi on eristyksen aikana kielletty, kuten muukin julkisilla paikoilla käynti. Jos sinulla ei ole ketään, joka voisi tuoda sinulle ruokaa ja päivittäistavaroita, voit tilata tavaroita käyttämällä kauppojen toimituspalveluita. Myös kotikuntasi sosiaalitoimi voi auttaa sinua.

Samassa taloudessa asuvat oireettomat henkilöt voivat käydä kaupassa, kunhan noudattavat hyvää käsihygieniaa ja käyttävät maskia.

Voiko kotiini tulla remonttimies / putkimies / muu vastaava eristykseni aikana?

Kotiin ei saa tulla vierailijoita tai muita ulkopuolisia eristyksen aikana. Kaikki sovitut tämänkaltaiset käynnit pitää perua tai siirtää. Jos kyseessä olisi päivystysluontoinen putkimiehen tarve esimerkiksi viemäritukoksen vuoksi, ole yhteydessä koronaneuvontaan tarkempien ohjeiden saamiseksi.

Minulla on lääkärin vastaanotto / leikkaus / laboratoriokäynti varattuna, mutta olen silloin eristyksessä. Mitä teen?

Jos olet eristyksessä, kaikki edellä mainitut tulee siirtää. Päivystykselliset hoidot ja hoidontarpeen arvioinnit toteutetaan aina. Hoitavaa yksikköä tulee informoida tartunnasta.

Olen altistutunut, mutta oireeton. Voinko käydä ottamassa koronarokotuksen?

Lähtökohtaisesti rokottautumista kannattaa lykätä viikon verran altistumisen jälkeen, koska jos sattuu saamaan taudin, rokoteannos on ikään kuin turha, eikä siinä vaiheessa annettu rokote suojaa heti tartunnalta.

Olen altistunut ja työnantajani määrää koronatestiin. Miten toimitaan?

Tämä ei kuulu PSHP:n testauskriteereihin. Suosittelemme ottamaan yhteyttä työterveyteen. Halutessaan voi myös tehdä kotitestin, mutta oireettomilla se ei ole täysin luotettava.

Minulla tai positiivisen koronatestituloksen saaneella lapsellani ei ole verkkopankkitunnuksia, miten voimme välittää tartuntatietomme OmaTaysiin?

Alle 13-vuotiaan vanhempi voi kirjautua omilla verkkopankkitunnuksillaan OmaTaysiin ja asioida lapsen puolesta. Lisäksi OmaTaysin koronakyselyssä itsessään voi täyttää positiivisen testituloksen saaneen puolesta tiedot. Eristyspäätöksiä tarvitaan tartuntatautipäivärahaa varten. Olet oikeutettu tartuntatautipäivärahaan, mikäli joudut oman tai lapsesi eristyksen vuoksi olemaan pois töistä, ja tästä aiheutuu tulonmenetyksiä.

Pystyykö OmaTaysin koronakyselyn vastauksiaan muokkaamaan jälkikäteen?

Valmiiksi asti täytettyä ja eteenpäin lähetettyä koronakyselyä ei pysty enää muokkaamaan. Kysely näyttää lopuksi esikatselun vastauksistasi, jotta voit tarkastaa ne ennen palautusta. Kyselyn voi myös tehdä tarvittaessa heti uudestaan.