17.6.2016 klo 11.13 Minna Lehikoinen, Tekninen asiakirjahallinta

Arkistojen aarteita 2000-luvulta

Tekniikka ja toiminnot kehittyvät sekä hoidollisilla että hoitoa tukevilla tiloilla. Millenniumin povattiin tuovan katastrofeja tietotekniikassa, mutta toisaalta 2000-luku nähtiin uutena ja uljaana historian jaksona.

Keskussairaalan aluetta kaavoitettiin ja suunniteltiin sairaalatoimintaa laajemmin. Ajatusmalliksi otettiin kampusalue, jossa on monia terveysalan hoidon, tutkimuksen ja koulutuksen toimijoita. 1990-luvulla aloitettuja Finn-Medien rakennushankkeita jatkettiin, ja nykyään niitä on jo kuusi kappaletta.

Tekonivelsairaala Coxa ja sen laajennus valmistuivat kiinteästi sairaalan yhteyteen. Biolääketieteen käyttöön valmistui alueelle uusia rakennuksia ja lääkäreiden koulutukseen Tampereen Yliopistolle uusi Arvo-rakennus vuonna 2009. Nyt on rakenteilla ja harjakorkeudessaan laajennusosa Arvo II.

Keskussairaalan rakentamisessa keskityttiin suureksi osaksi olemassa olevien tilojen saneeraukseen, mutta myös mittavia uudisrakennuksia suunniteltiin ja rakennettiin. Lastenpsykiatrian hoitotilat sijaitsivat vielä 2000-luvun alussa X-taloissa, jotka alun perin rakennettiin lääkäreiden asunnoiksi. Uudet tilat valmistuivat kuitenkin 2005 Q-rakennukseen C-siivessä sijaitsevan lastensiiven jatkoksi. Samoissa tiloissa toimii myös sairaalakoulu.

R-rakennuksen työmaa
R-rakennuksen työmaa kesällä 2006.
G-rakennuksen edustalta
G-rakennuksen edustan näkymiä vuonna 2006.
G-rakennuksen edustalta

X-talot tenniskenttineen purettiin uuden R-rakennuksen alta, kun Pikonlinnan syöpäsairaalan muutto keskussairaalan yhteyteen vaati uudet tilat. Rakennus valmistui 2008, ja vähän sen jälkeen tehtiin Taysin historian suurin maanalainen louhintatyö YT-yhdystunnelin työmaalla. Rakennuksen harjannostajaisia juhlittiinkin käänteisesti maahanpanijaisina, sillä rakentaminen tapahtui lähes kokonaan maan alla. Uusi O-rakennus rakennettiin YT:n päälle muutama vuosi sitten.

R:n rakentaminen
Nykyisen Radiuksen aluetta vuonna 2005.

2000-luvun laajennuksia

Olemassa olevaa rakennuskantaa on säännöllisesti pidetty yllä saneerauksilla. Sen lisäksi 2000-luvulla on tehty monia laajennusosia erilaisiin tarpeisiin. Lisätilan tarve on ollut krooninen. Z-talot eivät enää toimi asuntoina, vaan ne on otettu osaksi sairaalan toimintaa. Z1- talo saneerattiin 2000-luvun alussa ja se yhdistettiin laajennusosalla Z2-taloon.

K-siipeä ja R-rakennusta on molempia laajennettu kahdesti. K-siiven kolmas laajennus on suunnittelupöydällä etupihahankkeessa. H-siipeä laajennettiin sivulle ja ylöspäin. A-siipeen rakennettiin tekniikkatilaa katolle ja maan alle ja rakennuksen alustatilat otettiin käyttöön. G-rakennukseen on tehty lisäsiipi sivulle ja taaksepäin ja C-siivestä otettiin parvekkeet huonekäyttöön. Jäähdytystekniikka on vaatinut lisätilaa ja lähes joka rakennuksen katolle on lisätty IV-konehuone.

G-rakennuksen piipun purku
G-rakennuksen piipun purku kesällä 2011.

Arkistot mielletään usein pölyisiksi kammioiksi, mutta mielestäni ne ovat täynnä mielenkiintoista elämää. Ne kertovat meille menneiden sukupolvien uurastuksesta ja siitä, että sairaala on alati muuttuva ympäristö. Tämän päivän rakentajat jäävät myös aikanaan osaksi sairaalan muutostuulia, joita ehkä muistellaan 40 vuoden päästä.

Kuvat: Risto Hytönen

Tagit

ajoneuvonosturi akustiikka anestesiaylilääkäri arjen rutiinit arkisto arkistointi Arvo Ylpön katu asiakaslähtöisyys asiakasnäkökulma asiantuntija automaatio data- ja puhelinyhteydet edistyminen ehdotussuunnittelu energia energiahuolto energiatehokkuus ennakkomuutto erikoisprojekti Etupiha etupihahanke haastava haasteet hankesuunnittelu happiasema happiliitäntä harjakaiset harjannostajaiset henkilöstöresurssit heräämö historia hoitajakutsujärjestelmä hulevesipumppaamo häiriöttömyys insinööri invamitoitus jatkuva oppiminen joulupukki juhlavuosi julkinen sektori jätehuolto jäähdytys kaukokylmä kaupunkikuva kenguru keskussairaala ketteryys kiinteistötekniikka kilpailuttaminen tilaajavastuu kilpailutus koekäyttö koordinointi kulkuoikeudet kulkureitti kumppanuus käyttäjä käyttäjäpalaveri käyttöönotto laajennus lapset lasten ja nuorten keskus lasten oikeudet lastensairaala led-valo liikenne liikennejärjestelyt liikenneverkko lomakausi L-rakennus lumipeite lvi maakaasu maakunta Maakuntien tilakeskus maankaivu mallihuone mallitila monitilatoimisto muuntojoustavuus muurauslasta muutos muutto muuttosuunnittelu naistenpäivä nostotyö nosturi nuoret paineilmaliitäntä palvelumuotoilu palvelupolku perehdytys pihatyöt Pitkäniemi poikkeusjärjestelyt Pomppis-kenguru portaat potilaan sängynpäätymalli potilassängynpääty projekti projektikoordinaattori projektikulttuuri projektinhallinta projektipankki projektipäällikkö projektisalkku projektisihteeri prosessi puhelinkoppi pysäköintihalli päivystys pääkeskus pöytäkirja raitiotie rakennusala rakennusautomaatio rakennushanke rakennushankkeet rakennusliike rakennusten purkaminen rakennuttajatoimisto rakennuttaminen rakentaminen rakentaminen sairaalassa remontointi remontti riskit sairaala-alue sairaalarakennus sairaalatoiminnan jatkuvuus saneeraus sosiaalitilat sote Suomi 100 vuotta suunnittelija suunnittelu sydänsairaala sähkö sähkökatko sähköliitäntä sähköverkko takuuaika talotekniikka talotekniset järjestelmät tarkastus tarveselvitys Tays Tays uudistamisohjelma Taysin etupiha tehosteväri tekniikkareititys tekninen asiakirjahallinta tiedonkulku tietomallisuunnittelu tilaratkaisut tippateline toiminnallinen suunnittelu toimintaympäristö toimistotilaperiaatteet toimistotilat toimitilahallinto toimitilakonsepti toimitilat toimitilat-vastuualue torninosturi toteutussuunnittelu toukokuu turvallisuus turvallisuusasiakirja tuuli työhyvinvointi työllisyys työmaa työmaita työnjohtaja työyhteisön tuki ulkotyöt urakka urakkaohjelma uudisrakennus uudisrakentaminen uudistaminen uudistamisohjelma valaistus valinnanvapaus valmistelut VALO valtiovalta valvoja varavoima varavoima-asema webbikamera vesihuolto vesikatto vieraat virtuaalimatka wlan vuosipäivä yhteistyö yleissuunnittelu äänimaailma