17.3.2016 klo 16.30 Kirsti Kivelä, suunnittelukoordinaattori

Havainnekuva L-rakennuksesta

Lasten ja nuorten oikeudet sairaalassa ovat keskeisiä tekijöitä, jotka ohjaavat myös tulevien tilojen suunnittelua. Lasten sairaanhoidon standardit ovat siis osa kiinteistöyksikössä työskentelevän suunnittelukoordinaattorinkin arkea.

Tilat tukevat potilaslähtöistä toimintaa

Sairaalatilojen suunnitteluratkaisuissa lähtökohtana ovat yleensä mahdollisimman selkeät ja vähän henkilökuntaa vaativat tutkimus-, toimenpide- ja hoitoprosessit, joiden mukaan tilat suunnitellaan. Painopiste on siirtynyt toiminnalliseen suunnitteluun.

Sairaala ei ole ensisijaisesti rakennus vaan osa terveydenhuollon palvelujärjestelmää. Tästä syystä myös sairaalan suunnittelu on aloitettava palveluiden, toiminnallisten kokonaisuuksien ja prosessien suunnittelusta. Tilat tukevat toimintaa.

Sairaaloiden rakentaminen, peruskorjaus ja laajentaminen on ainutlaatuinen mahdollisuus uudistaa sairaaloiden toimintamalleja ja prosesseja merkittävästi. Tulevaisuuden sairaalan suunnittelun lähtökohdan katsotaan olevan ennen kaikkea potilaslähtöisyys; suunnittelun tulisi lähteä potilaan ja asiakkaan tarpeista.

Sairaalarakentamisen trendejä

Osa Taysin etupihahanketta on uusi Lasten ja nuorten keskus, johon tulevat lastentautien, lastenpsykiatrian kokovuorokausiosastot ja nuorisopsykiatrian palvelut. L-siiven suunnittelussa pyritään toteuttamaan kaikkia nykyaikaisen sairaalarakentamisen trendejä.

Toiminnallinen suunnitelma on valmistunut jo vuonna 2010 ja se on tarkentunut tilojen suunnittelun edetessä. Hoitoprosessit on suunniteltu niin, että henkilökuntamäärä ei lisäänny. Tilojen keskinäinen sijoittelu on suunniteltu henkilökuntaresursointi huomioiden.

Lähes kaikki potilashuoneet ovat yhden hengen huoneita omalla kylpyhuoneella ja jokaisessa potilashuoneessa on laivasänky vanhemmalle. Vanhemmille on erillisiä lepo- ja kahvinkeittotiloja. Tiloissa on pyritty lisäämään luonnonvaloa ja näkymiä ulos. Potilaiden ja omaisten saapumista sairaalaan ja oikean paikan löytämistä pyritään tekemään paikoitusalueilta lähtien helpoksi ja hyvin opastetuksi. Taide-elämyksiä tuodaan myös Lasten ja nuorten sairaalaan. Vointinsa mukaan lapsella on mahdollisuus käydä sairaalassakin koulua. Eri-ikäisille lapsille suunnitellaan erilaisia toimintatiloja, pienemmille lapsille leikkitiloja.

Uuden upean L-siiven toiminnallisen suunnittelun ja tilaratkaisujen valinnassa meitä ohjaa Lasten ja nuorten oikeudet sairaalassa -julistus (www.nobab.fi)

  1. Sairaalahoitoon ottaminen: Lapset tulee ottaa sairaalaan osastohoitoon vain silloin, kun heidän tarvitsemaansa hoitoa ei voida yhtä hyvin toteuttaa kotona tai polikliinisesti.
  2. Lapsen oikeus vanhempaan: Lapsilla tulee olla oikeus pitää vanhemmat tai vanhempia korvaavat henkilöt luonaan koko ajan sairaalassa ollessaan.
  3. Vanhempien läsnäolon turvaaminen: Yöpymismahdollisuus tulisi tarjota kaikille vanhemmille ja heitä tulisi kannustaa ja auttaa olemaan lapsensa luona. Vanhemmille ei saisi koitua erillisiä kuluja tai ansionmenetyksiä heidän jäädessään lapsensa luokse. Vanhempien aktiivista osallistumista lapsestaan huolehtimiseen tulisi kannustaa ja samalla kertoa heille osaston rutiineista.
  4. Tiedottaminen: Lapsilla ja vanhemmilla tulee olla oikeus saada tietoa ikää ja ymmärtämiskykyä vastaavalla tavalla. Tulisi toimia niin, että fyysisiä ja tunneperäisiä rasituksia vähennetään.
  5. Yhteispäätös: Lapsilla ja vanhemmilla tulee olla oikeus - tietoa saatuaan - osallistua kaikkiin päätöksiin, joita lapsen hoidon suhteen tehdään. Jokaista lasta tulee suojella tarpeettomilta lääketieteellisiltä hoidoilta ja tutkimuksilta.
  6. Hoitoympäristö: Lapsia tulee hoitaa yhdessä muiden samassa kehitysvaiheessa olevien lasten kanssa, eikä heitä saa sijoittaa aikuisosastoille. Sairaalassa olevien lasten vieraille ei saa asettaa ikärajoitusta.
  7. Normaalikehityksen tukeminen: Lapsilla tulee olla kaikki mahdollisuudet ikänsä ja vointinsa mukaan leikkiä, virkistäytyä ja käydä koulua. Heidän tulee olla tiloissa, jotka on suunniteltu ja kalustettu heidän tarpeitaan vastaavasti ja niissä on oltava tarpeelliset välineet sekä riittävästi henkilökuntaa.
  8. Lastensairaanhoitoon sopiva henkilökunta: Lapsia hoitavalla henkilökunnalla tulee olla sellainen koulutus ja pätevyys, että se kykenee vastaamaan lasten ja perheiden fyysisiin, emotionaalisiin ja kehityksellisiin tarpeisiin.
  9. Jatkuvuus: Lapsia hoitavan työryhmän on taattava hoidon jatkuvuus. Seurantasuunnitelman tulee olla valmis, kun lapsi uloskirjoitetaan.
  10. Loukkaamattomuus: Lapsia tulee kohdella hienotunteisesti ja ymmärtäväisesti ja heidän yksityisyyttään tulee poikkeuksetta kunnioittaa.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.
(Näkyy vain palvelun ylläpidolle.)

Tagit

ajoneuvonosturi akustiikka anestesiaylilääkäri arjen rutiinit arkisto arkistointi Arvo Ylpön katu asiakaslähtöisyys asiakasnäkökulma asiantuntija automaatio data- ja puhelinyhteydet edistyminen ehdotussuunnittelu energia energiahuolto energiatehokkuus ennakkomuutto erikoisprojekti Etupiha etupihahanke haastava haasteet hankesuunnittelu happiasema happiliitäntä harjakaiset harjannostajaiset henkilöstöresurssit heräämö historia hoitajakutsujärjestelmä hulevesipumppaamo häiriöttömyys insinööri invamitoitus jatkuva oppiminen joulupukki juhlavuosi julkinen sektori jätehuolto jäähdytys kaukokylmä kaupunkikuva kenguru keskussairaala ketteryys kiinteistötekniikka kilpailuttaminen tilaajavastuu kilpailutus koekäyttö koordinointi kulkuoikeudet kulkureitti kumppanuus käyttäjä käyttäjäpalaveri käyttöönotto laajennus lapset lasten ja nuorten keskus lasten oikeudet lastensairaala led-valo liikenne liikennejärjestelyt liikenneverkko lomakausi L-rakennus lumipeite lvi maakaasu maakunta Maakuntien tilakeskus maankaivu mallihuone mallitila monitilatoimisto muuntojoustavuus muurauslasta muutos muutto muuttosuunnittelu naistenpäivä nostotyö nosturi nuoret paineilmaliitäntä palvelumuotoilu palvelupolku perehdytys pihatyöt Pitkäniemi poikkeusjärjestelyt Pomppis-kenguru portaat potilaan sängynpäätymalli potilassängynpääty projekti projektikoordinaattori projektikulttuuri projektinhallinta projektipankki projektipäällikkö projektisalkku projektisihteeri prosessi puhelinkoppi pysäköintihalli päivystys pääkeskus pöytäkirja raitiotie rakennusala rakennusautomaatio rakennushanke rakennushankkeet rakennusliike rakennusten purkaminen rakennuttajatoimisto rakennuttaminen rakentaminen rakentaminen sairaalassa remontointi remontti riskit sairaala-alue sairaalarakennus sairaalatoiminnan jatkuvuus saneeraus sosiaalitilat sote Suomi 100 vuotta suunnittelija suunnittelu sydänsairaala sähkö sähkökatko sähköliitäntä sähköverkko takuuaika talotekniikka talotekniset järjestelmät tarkastus tarveselvitys Tays Tays uudistamisohjelma Taysin etupiha tehosteväri tekniikkareititys tekninen asiakirjahallinta tiedonkulku tietomallisuunnittelu tilaratkaisut tippateline toiminnallinen suunnittelu toimintaympäristö toimistotilaperiaatteet toimistotilat toimitilahallinto toimitilakonsepti toimitilat toimitilat-vastuualue torninosturi toteutussuunnittelu toukokuu turvallisuus turvallisuusasiakirja tuuli työhyvinvointi työllisyys työmaa työmaita työnjohtaja työyhteisön tuki ulkotyöt urakka urakkaohjelma uudisrakennus uudisrakentaminen uudistaminen uudistamisohjelma valaistus valinnanvapaus valmistelut VALO valtiovalta valvoja varavoima varavoima-asema webbikamera vesihuolto vesikatto vieraat virtuaalimatka wlan vuosipäivä yhteistyö yleissuunnittelu äänimaailma