16.8.2018 klo 15.38 Kiinteistöinsinööri Mikko Alin

Liikenteen ja liikkumisen haasteita sairaala-alueella

Jokainen, joka on viime aikoina kulkenut Taysin alueella, on huomannut muutoksia kulkureiteissä sairaala-alueella. Ensi silmäyksellä muutokset saattavat vaikuttaa suunnittelemattomilta ja turhaan kulkemista hankaloittavilta. Vaikkei siltä aina vaikutakaan, taustalla on kuitenkin lukematon määrä suunnittelutunteja.

Työmaiden liikkumisen haasteita

Tällä hetkellä työn alla on Kuntokadun ja Ensitien työmaa, joka on vaikuttanut erityisesti ensiapu Acutaan kulkemiseen. Vaikka itse katusuunnitelmat onkin kaupungin toimesta tehty, on sairaanhoitopiirin edustajilla suuri vastuu työnaikaisten kulkuyhteyksien toiminnasta. Ambulanssien ja muiden kiireellä ensiapuun saapuvien on päästävä ilman keskeytystä kulkemaan työmaatilanteesta huolimatta. Vaikka kulkureitit ovatkin vaihtuneet moneen kertaan, ei autoliikennettä ole jouduttu keskeyttämään.

Jalankulkijoille ja erityisesti pyöräilijöille kiertoreitit ja poikkeusjärjestelyt ovat aiheuttaneet suurempia ongelmia, kun reiteistä on tullut liiankin mutkikkaita.

Turvallisempaan kulkemiseen

Kesän aikana saatiin Vieritie takaisin käyttöön aina etupihan rakennustyömaan rajalle ja samalla viereinen kevyen liikenteen laatukäytävä käyttöön. Aivan kuten Arvo Ylpön kadun varressakin, tällä väylällä on kävelijät ja pyöräliikenne saatu erilleen, mikä edesauttaa molempien turvallista kulkemista.

Sairaala-alueella kulkevilla on usein hankaluuksia kulkemisessaan, minkä vuoksi kevyen liikenteen turvallisuuteen on syytä kiinnittää jatkossa entistäkin enemmän huomiota. Sairaala-alueen läpikulkevaa ajoneuvoliikennettä on syytä pyrkiä rajoittamaan.

Niin asiakkaiden kuin työntekijöiden tulisi löytää pysäköintialueille helposti ja siten, että tarvittava liikenne on sujuvaa ja mahdollisimman paljon ”ulkokehältä” tapahtuvaa liikennettä. Asiakaspysäköinnin paikkatilanteiden näyttö jo alueelle tullessa toisi tähän helpotusta.

Mitä jatkossa?

No, loppuvatko liikenteen poikkeusjärjestelyt, kun Kuntokadun ja Ensitien työmaa on valmis? Eivätpä suinkaan, sillä jo nyt on jouduttu järjestelemään kevyen liikenteen kulkua M-rakennuksen purkutyömaan kohdalla siihen saakka, kun uusi F-rakennus otetaan käyttöön.

Ensi keväänä alueelle saapuvat raitiotien rakentajat, joiden toiminta vaikuttaa ainakin tilapäisesti Teiskontieltä suunnalta tulevaan kevyeen liikenteeseen. Kevyen liikenteen ohjaaminen alueella vaatii muutoinkin vielä lisäsuunnittelua, jotta alueella asioivat löytävät tarkoituksenmukaisimmat reitit.

Tuleva psykiatrian uudisrakennushanke vaikuttaa myös liikennejärjestelyihin alueella jatkossa. Kaupungin katuverkon pullonkauloihin alueelle tullessa ja alueelta lähdettäessä joudutaan vielä jatkossakin palaamaan, joten voinee huoletta ennustaa, että Taysin alueen liikkumisessakin vain muutos on pysyvää.

Tagit

ajoneuvonosturi akustiikka anestesiaylilääkäri arjen rutiinit arkisto arkistointi Arvo Ylpön katu asiakaslähtöisyys asiakasnäkökulma asiantuntija automaatio data- ja puhelinyhteydet edistyminen ehdotussuunnittelu energia energiahuolto energiatehokkuus ennakkomuutto erikoisprojekti Etupiha etupihahanke haastava haasteet hankesuunnittelu happiasema happiliitäntä harjakaiset harjannostajaiset henkilöstöresurssit heräämö historia hoitajakutsujärjestelmä hulevesipumppaamo häiriöttömyys insinööri invamitoitus jatkuva oppiminen joulupukki juhlavuosi julkinen sektori jätehuolto jäähdytys kaukokylmä kaupunkikuva kenguru keskussairaala ketteryys kiinteistötekniikka kilpailuttaminen tilaajavastuu kilpailutus koekäyttö koordinointi kulkuoikeudet kulkureitti kumppanuus käyttäjä käyttäjäpalaveri käyttöönotto laajennus lapset lasten ja nuorten keskus lasten oikeudet lastensairaala led-valo liikenne liikennejärjestelyt liikenneverkko lomakausi L-rakennus lumipeite lvi maakaasu maakunta Maakuntien tilakeskus maankaivu mallihuone mallitila monitilatoimisto muuntojoustavuus muurauslasta muutos muutto muuttosuunnittelu naistenpäivä nostotyö nosturi nuoret paineilmaliitäntä palvelumuotoilu palvelupolku perehdytys pihatyöt Pitkäniemi poikkeusjärjestelyt Pomppis-kenguru portaat potilaan sängynpäätymalli potilassängynpääty projekti projektikoordinaattori projektikulttuuri projektinhallinta projektipankki projektipäällikkö projektisalkku projektisihteeri prosessi puhelinkoppi pysäköintihalli päivystys pääkeskus pöytäkirja raitiotie rakennusala rakennusautomaatio rakennushanke rakennushankkeet rakennusliike rakennusten purkaminen rakennuttajatoimisto rakennuttaminen rakentaminen rakentaminen sairaalassa remontointi remontti riskit sairaala-alue sairaalarakennus sairaalatoiminnan jatkuvuus saneeraus sosiaalitilat sote Suomi 100 vuotta suunnittelija suunnittelu sydänsairaala sähkö sähkökatko sähköliitäntä sähköverkko takuuaika talotekniikka talotekniset järjestelmät tarkastus tarveselvitys Tays Tays uudistamisohjelma Taysin etupiha tehosteväri tekniikkareititys tekninen asiakirjahallinta tiedonkulku tietomallisuunnittelu tilaratkaisut tippateline toiminnallinen suunnittelu toimintaympäristö toimistotilaperiaatteet toimistotilat toimitilahallinto toimitilakonsepti toimitilat toimitilat-vastuualue torninosturi toteutussuunnittelu toukokuu turvallisuus turvallisuusasiakirja tuuli työhyvinvointi työllisyys työmaa työmaita työnjohtaja työyhteisön tuki ulkotyöt urakka urakkaohjelma uudisrakennus uudisrakentaminen uudistaminen uudistamisohjelma valaistus valinnanvapaus valmistelut VALO valtiovalta valvoja varavoima varavoima-asema webbikamera vesihuolto vesikatto vieraat virtuaalimatka wlan vuosipäivä yhteistyö yleissuunnittelu äänimaailma