8.3.2018 klo 14.33 Minna Lehikoinen

Pitkäniemen historiaa, osa 3: Pitkäniemen ratikkatyömaa

Tarkastusten sarja Pitkäniemen työmaalla jatkuu edelleen vuonna 1902. Edellisessä pöytäkirjassa klosetit ja niissä esiintyneet ongelmat ratkaistiin mallikkaasti määrärahan puitteissa, mutta alueelle rakennettu raitiotie aiheutti hankaluuksia. Pöytäkirjan teko ei ollut helppoa ongelmatilanteessa.

"Marraskuun 17 p.nä 1902 toimittivat allekirjoittaneet loppukatselmuksen Pitkäniemen keskuslaitokselle rakennetusta raitiotiestä, minkä suomen Keisarillisen Senaatin siviiliasiain toimituskunnan 28 p.nä tammikuuta 1901 myöntämällä 6330 Smk suuruisella määrärahalla insinööri L.E. Kjäldman, Yleisten Rakennusten Ylihallituksen toimeksi-antamana oli kesällä v.na 1901 teettänyt laatimansa ja sittemmin mainitun Ylihallituksen muutaman ehdotelman ja kustannusarvion mukaan.

Tarkastuksessa, jossa läsnä oli Insinööri L.E. Kjäldman havaittiin, että raitiotie oli tehty ehdotelman mukaan 60 sen. raidevälillä ja 4½ kp kiskoilla, käyttämällä pitkittäisiä alus-puita suorissa kohdissa ja poikittaisia puita kurvissa. Sannotus tieltä oli sateisen kesän vuoksi laskeutunut useissa kohdissa niin paljo että raiteet oli painuneet notkoon. Maa-aineksen puutteessa tietä ei viime keväänä voitu, kun ei ollut tarvittavaa määrärahaa tätä varten, tarkistuttaa.

Vaikka kun tietä kuitenkin sitä jo syyskesästä 1901 alettiin käyttämään niin on seurauksena ollut että kiskot ovat taipuneet kieroon ja tämän vuoksi vaunutkin, joita on hankittu 6 kpl kumoon kaadettavaa mallia ovat osaksi vikaantuneet ja kaipaavat korjausta ja osittaista lujittamista.

Raitiotien käytännöllisyyden suhteen emme voi olla huomaamatta,

  • että lastausta varten rannassa 1 raide on riittämätön ja siksi olisi lastauslaiturille asetettava 2 sivuraidetta n.k. 3:n tien vaihteella,
  • että noin 800 m pituinen suoraraide ilman sivuutus-raidetta on niinikään perin hankala ja siksi valtiolta lunastettava rakennuksen № 10 kohdasta puunhankkijan Kauppias Selinin yksityisesti asettama sivuutusraide
  • että vielä olisi puiden nopeampaa kuljettamista ja pinoamista varten vielä hankittava 2 uutta vaunua ja noin 45 m siirrettäviä raiteita, ja tämän vuoksi ehdottaa,
  • että laitoksen toimimiehen everstiluutnantti Melartinin Lääkintähallitukselle jo 12 p.nä viime kesäkuuta lähettämässä kirjelmässä oheen liitetty määrärahan anomus tien sannottamisesta 325 Smk ja lisäraiteiden ja uusien vaunujen hankkimisesta 1356:50 Smk eli yhteensä Smk 1681:50; hyväksyttäisiin.

Aika ja paikka edellämainitut

R. Helin"

Hyppy nykypäivään

2018 raitiotietä rakennetaan Tays Keskussairaalan alueelle, ja muutostyö alkaa Kuntokadun alueella toukokuussa. Toivotaan, että sateinen kesä ei pilaa rakentamista ja korjauksiin ei tarvita lisämäärärahaa kuten Pitkäniemessä 117 vuotta sitten!

Pitkäniemen rakennuksia kuvattuna 1960-luvulla.

Tagit

ajoneuvonosturi akustiikka anestesiaylilääkäri arjen rutiinit arkisto arkistointi Arvo Ylpön katu asiakaslähtöisyys asiakasnäkökulma asiantuntija automaatio data- ja puhelinyhteydet edistyminen ehdotussuunnittelu energia energiahuolto energiatehokkuus ennakkomuutto erikoisprojekti Etupiha etupihahanke haastava haasteet hankesuunnittelu happiasema happiliitäntä harjakaiset harjannostajaiset henkilöstöresurssit heräämö historia hoitajakutsujärjestelmä hulevesipumppaamo häiriöttömyys insinööri invamitoitus jatkuva oppiminen joulupukki juhlavuosi julkinen sektori jätehuolto jäähdytys kaukokylmä kaupunkikuva kenguru keskussairaala ketteryys kiinteistötekniikka kilpailuttaminen tilaajavastuu kilpailutus koekäyttö koordinointi kulkuoikeudet kulkureitti kumppanuus käyttäjä käyttäjäpalaveri käyttöönotto laajennus lapset lasten ja nuorten keskus lasten oikeudet lastensairaala led-valo liikenne liikennejärjestelyt liikenneverkko lomakausi L-rakennus lumipeite lvi maakaasu maakunta Maakuntien tilakeskus maankaivu mallihuone mallitila monitilatoimisto muuntojoustavuus muurauslasta muutos muutto muuttosuunnittelu naistenpäivä nostotyö nosturi nuoret paineilmaliitäntä palvelumuotoilu palvelupolku perehdytys pihatyöt Pitkäniemi poikkeusjärjestelyt Pomppis-kenguru portaat potilaan sängynpäätymalli potilassängynpääty projekti projektikoordinaattori projektikulttuuri projektinhallinta projektipankki projektipäällikkö projektisalkku projektisihteeri prosessi puhelinkoppi pysäköintihalli päivystys pääkeskus pöytäkirja raitiotie rakennusala rakennusautomaatio rakennushanke rakennushankkeet rakennusliike rakennusten purkaminen rakennuttajatoimisto rakennuttaminen rakentaminen rakentaminen sairaalassa remontointi remontti riskit sairaala-alue sairaalarakennus sairaalatoiminnan jatkuvuus saneeraus sosiaalitilat sote Suomi 100 vuotta suunnittelija suunnittelu sydänsairaala sähkö sähkökatko sähköliitäntä sähköverkko takuuaika talotekniikka talotekniset järjestelmät tarkastus tarveselvitys Tays Tays uudistamisohjelma Taysin etupiha tehosteväri tekniikkareititys tekninen asiakirjahallinta tiedonkulku tietomallisuunnittelu tilaratkaisut tippateline toiminnallinen suunnittelu toimintaympäristö toimistotilaperiaatteet toimistotilat toimitilahallinto toimitilakonsepti toimitilat toimitilat-vastuualue torninosturi toteutussuunnittelu toukokuu turvallisuus turvallisuusasiakirja tuuli työhyvinvointi työllisyys työmaa työmaita työnjohtaja työyhteisön tuki ulkotyöt urakka urakkaohjelma uudisrakennus uudisrakentaminen uudistaminen uudistamisohjelma valaistus valinnanvapaus valmistelut VALO valtiovalta valvoja varavoima varavoima-asema webbikamera vesihuolto vesikatto vieraat virtuaalimatka wlan vuosipäivä yhteistyö yleissuunnittelu äänimaailma