Rakennusautomaatiota ja kilo omenoita
Vaimoni oli kirjoittanut kauppalappuun toiveen kilosta omenoita. Tasalukua oli vaikea saavuttaa, vaikka vaihdoin muutaman ison vähän pienempiin. Aikaa meni, ja jäin silti tasaluvusta 34 grammaa.
Automaatio toimii siten, että eri laitteet suorittavat tehtäviä, joita säätöpiiri käskyttää ohjelmoidusti. Mittalaitteet varmistavat, että säätöpiirin antamat ohjeet ovat siirtyneet laitteelle oikein ja kertovat saamansa tuloksen edelleen säätöpiirille. Laite siis tekee työn, säätöpiiri hoitaa ajattelun ja mittaus näyttää tuloksen. Koko ketju toimii nopeasti ja tehokkaasti. Hedelmätiskillä käteni toimivat laitteena, joka lappaa omenoita pussiin, aivot käskyttävät käsiä siirtelemään omenoita, ja silmät seuraavat tarkasti vaa’an lukemia. Selviä yhteneväisyyksiä, eikös vaan? Vain nopeus ja tarkkuus puuttuvat.
Automaatio yhdistetään useimmiten teollisuuteen, laitteiden ja tuotteiden valmistukseen. Kuitenkin tänä päivänä kohtaamme automaatiota kaikkialla, osin huomaamattammekin. Automaation tarkoitus on yksinkertaisesti sanottuna laajentaa ja tehostaa ihmisen toimintakykyä koneiden avulla. Rakennusautomaatio syventää tuota ajatusta rakennuksiin ja tiloihin, jotta toimintaympäristö olisi olosuhteiltaan halutunlainen.
Automaatio Taysissa
Keskussairaalassa automaatio huolehtii tilojen olosuhteiden soveltuvuudesta tarkoitettuun toimintaan: lämmityksestä, vedestä, ilmanvaihdosta ja jäähdytyksestä. Kesällä ei tulisi olla liian kuuma, eikä talvella liian kylmä. Automatiikkaa tarvitaan myös siihen, että vesihanasta saadaan miellyttävän lämpöistä vettä. Leikkaussalin ilmankosteuden tulee olla juuri oikea. Kaikkien näiden järjestelmien energiatehokkaan käytön takana on automatiikkaa.
Keskussairaalan alueella on tällä hetkellä noin 40 000 ohjauspistettä tai laitetta, jotka väsymättä seuraavat olosuhteitamme. Uudistamisohjelman myötä lukumäärä kasvaa noin 57 000:een. Mittavasta hankkeesta on siis tässäkin suhteessa kyse.
Rakennusautomaatio huolehtii olosuhteista ja pyrkii toteuttamaan asetettua toivetta. Jos jostain syystä järjestelmä havaitsee poikkeaman normaaliolosuhteista tai laitteiden toiminnassa, muodostuu laitehälytys. Järjestelmien toimintaa seuraa Tays Monivalvomo ja LVI- ja automaatiotiimien henkilöstö. Hälytystilanteessa huoltohenkilöstö kiiruhtaa paikalle korjaamaan ongelmaa. Usein laiteviat ja olosuhdepoikkeamat on korjattu jo ennen kuin käyttäjät edes huomaavat epäkohtaa.
Mitä tulevaisuudessa?
Korvaavatko älykkäät talot ihmisen osaamisen? Tuskin, mutta automaation eri sovellukset antavat ihmiselle yhä enemmän tietoa ympäristöstä, jossa toimimme. Rakennusautomaatio on isoissa kohteissa edellytys tilojen energiatehokkaaseen käyttöön. Esimerkiksi toimistohuoneen lämpötilan ja valaistuksen ohjaukset voivat perustua henkilön läsnäolotietoon.
Automaatiojärjestelmiä tullaan tulevaisuudessa integroimaan yhä enemmän toisiinsa ja näiden tuottamaa tietoa voidaan käyttää nopeammin ja kattavammin hyödyksi. Vaikkapa niin, että kamerajärjestelmä tunnistaa rakennukseen tulijan, välittää tiedon kulunvalvontajärjestelmään, joka aukoo ovet kulkureitille, ja automaatio ohjaa tiedon perusteella tilojen olosuhteet valmiiksi.