18.2.2016 klo 12.04 Jarko Keivaara, sairaalainsinööri, rakennuttamisyksikön esimies

Rakennuttaminen on melkein kuin rakentaminen. Ainakin mitä termeihin tulee. Jotain oleellista eroa kuitenkin on, mutta mitä oikeastaan on rakennuttaminen ja mitä erityistä on sairaalarakennuttamisessa?

Rakennuttaminen on osa kiinteistöjohtamista. Se on hankesuunnittelua, suunnittelun ja rakentamisen ohjausta, erilaista taustavaikuttamista näkyvän rakentamisen taustalla ja osaltaan myös sopimustekniikkaa. Rakennuttaminen on ostamista enemmän kuin myymistä ja puhumista enemmän kuin piirtämistä. Rakennuttaminen on projektityötä, joka monistuessaan antaa mahdollisuuden prosessiluonteiseen toimintaan. Rakennuttaja johtaa rakennusprojektia, rakennuttaja onkin ehkä parhaimmillaan joukkueen valmentaja, silloin kun joukkueen tehtävänä on luoda toimivat tilat asiakkaan tilatarpeen toteuttamiseksi.

Asiakaslähtöinen sairaalarakennuttaminen

Sairaalassamme hoitotoiminta lähtee asiakkaasta. Tilojen rakennuttaminen sairaalassa lähtee aina hoitotoiminnan tarpeesta. Toiminnan kehitys johtaa usein siihen, että myös tiloja täytyy kehittää. Tällöin kuvaan astuu rakennuttaja. Toiminnallinen suunnitelma muutetaan arkkitehtisuunnitelmaksi, jota täydennetään rakennetekniikan ja talotekniikan suunnittelulla. Suunnitelmat toteutetaan toimiviksi tiloiksi, mikä tarkoittaa usein rakentamista toimivan sairaalan keskellä.

Tulevien tilojen käyttäjä on mukana kaikissa vaiheissa. Tarve lähtee käyttäjästä, siksi myös edellä kuvatun ketjun edetessä käyttäjä on jatkuvasti läsnä. Erityisesti hankkeen alkuvaiheessa, kun vaikutusmahdollisuudet ovat suurimmillaan, on käyttäjän panos äärimmäisen tärkeä. Projektin edetessä nimittäin muutosten tekeminen vaikeutuu merkittävästi.

Tiloissa tehtävän hoitotoiminnan lisäksi asiakkaan kokemaan palvelukokemukseen vaikuttavat tilojen olosuhteet. Olosuhteet luodaan huolehtimalla tiloista myös niiden valmistuttua. Sairaalan tukipalvelutoiminta onkin varsinaisen hoitotoiminnan lisäksi oleellinen osa asiakkaan palvelukokemusta. Siksi myös tukipalvelutoimintojen osallistuminen rakennuttamiseen on merkittävässä roolissa kun sairaalahankkeessa halutaan onnistua. 

Rakennuttaminen, prosessi vai joukko yksittäisiä projekteja?

Taysissa rakennuttaminen on 1.1.2016 alkaen ollut yksi palvelukeskuksen tuotantoprosesseista. Tämä tarkoittaa sitä, että rakennuttamista kehitetään entistäkin enemmän palvelutuotteena.

Rakennuttaminen Taysissa on kuitenkin äärimmäisen monimuotoista. Kymmenistä samaan aikaan käynnissä olevista hankkeistamme lukumääräisesti suurin osa hankkeista on budjetiltaan 5-7 -numeroisia, mutta onpa mukana 8-9 -numeroisiakin hankkeita.

Jotkut hankkeista käsittävät yhden tekniikka-alan perusparannusta, isoissa uudishankkeissa erilaisia teknisiä järjestelmiä voi olla toista sataa. Rakennuttamisen tuotteistaminen ja prosessiajattelu auttaa kuitenkin meitä rakennuttajia auttamaan käyttäjiä, asiakkaitamme, osallistumaan entistäkin vahvemmin tähän vaativaan ja usein monimutkaiseenkin rakentamishärdelliin, jossa kuitenkin uskokaa tai älkää, on mahdollista onnistua. Tästä meillä on jo hyviä esimerkkejäkin. Meillä on toiminnallisesti onnistuneita uusia tiloja, joissa erikoissairaanhoidon palveluita on mahdollista tuottaa tehokkaasti ja turvallisesti.

Tagit

ajoneuvonosturi akustiikka anestesiaylilääkäri arjen rutiinit arkisto arkistointi Arvo Ylpön katu asiakaslähtöisyys asiakasnäkökulma asiantuntija automaatio data- ja puhelinyhteydet edistyminen ehdotussuunnittelu energia energiahuolto energiatehokkuus ennakkomuutto erikoisprojekti Etupiha etupihahanke haastava haasteet hankesuunnittelu happiasema happiliitäntä harjakaiset harjannostajaiset henkilöstöresurssit heräämö historia hoitajakutsujärjestelmä hulevesipumppaamo häiriöttömyys insinööri invamitoitus jatkuva oppiminen joulupukki juhlavuosi julkinen sektori jätehuolto jäähdytys kaukokylmä kaupunkikuva kenguru keskussairaala ketteryys kiinteistötekniikka kilpailuttaminen tilaajavastuu kilpailutus koekäyttö koordinointi kulkuoikeudet kulkureitti kumppanuus käyttäjä käyttäjäpalaveri käyttöönotto laajennus lapset lasten ja nuorten keskus lasten oikeudet lastensairaala led-valo liikenne liikennejärjestelyt liikenneverkko lomakausi L-rakennus lumipeite lvi maakaasu maakunta Maakuntien tilakeskus maankaivu mallihuone mallitila monitilatoimisto muuntojoustavuus muurauslasta muutos muutto muuttosuunnittelu naistenpäivä nostotyö nosturi nuoret paineilmaliitäntä palvelumuotoilu palvelupolku perehdytys pihatyöt Pitkäniemi poikkeusjärjestelyt Pomppis-kenguru portaat potilaan sängynpäätymalli potilassängynpääty projekti projektikoordinaattori projektikulttuuri projektinhallinta projektipankki projektipäällikkö projektisalkku projektisihteeri prosessi puhelinkoppi pysäköintihalli päivystys pääkeskus pöytäkirja raitiotie rakennusala rakennusautomaatio rakennushanke rakennushankkeet rakennusliike rakennusten purkaminen rakennuttajatoimisto rakennuttaminen rakentaminen rakentaminen sairaalassa remontointi remontti riskit sairaala-alue sairaalarakennus sairaalatoiminnan jatkuvuus saneeraus sosiaalitilat sote Suomi 100 vuotta suunnittelija suunnittelu sydänsairaala sähkö sähkökatko sähköliitäntä sähköverkko takuuaika talotekniikka talotekniset järjestelmät tarkastus tarveselvitys Tays Tays uudistamisohjelma Taysin etupiha tehosteväri tekniikkareititys tekninen asiakirjahallinta tiedonkulku tietomallisuunnittelu tilaratkaisut tippateline toiminnallinen suunnittelu toimintaympäristö toimistotilaperiaatteet toimistotilat toimitilahallinto toimitilakonsepti toimitilat toimitilat-vastuualue torninosturi toteutussuunnittelu toukokuu turvallisuus turvallisuusasiakirja tuuli työhyvinvointi työllisyys työmaa työmaita työnjohtaja työyhteisön tuki ulkotyöt urakka urakkaohjelma uudisrakennus uudisrakentaminen uudistaminen uudistamisohjelma valaistus valinnanvapaus valmistelut VALO valtiovalta valvoja varavoima varavoima-asema webbikamera vesihuolto vesikatto vieraat virtuaalimatka wlan vuosipäivä yhteistyö yleissuunnittelu äänimaailma