Sairaanhoito ohjaa rakentamisen ja kunnossapidon arkea
Tilat, rakennukset ja rakennettu ympäristö ovat keskeinen osa sairaalan hyvää hoitoa. Tilaratkaisuilla on todettu olevan kiistaton vaikutus hoidon tehokkuuteen, potilaiden viihtyvyyteen ja parantumiseen. Viihtyisissä tiloissa toivutaan ja parannutaan nopeammin. Voidaksemme nauttia toimintaa tukevien tilojen eduista ja hyödyistä, on meidän kohdattava kolikon kääntöpuoli; rakentamisvaihe.
Rakentaminen ja kiinteistön kunnossapito aiheuttaa usein monenlaisia haittoja: pölyä, melua, sähkö- tai vesikatkoksia, liikennereittien muutoksia jne. Näiden haittojen minimointi sairaanhoidon kannalta on sairaalarakentamisen ja ylläpidon suurimpia haasteita.
Esimerkiksi etupihahankkeessa on räjäytetty puolen vuoden aikana yhteensä 200 kertaa, keskimäärin 2-3 kertaa päivässä. Noin 10 kertaa räjäytys on jouduttu perumaan viime hetkillä akuutin sairaanhoidon vuoksi. Kiireellistä hoitoa vaativa potilas on saatettu joutua laittamaan esimerkiksi Acutassa CT-laitteeseen, on odotettu hälytysajosta saapuvaa ambulanssia tai saapuvaa helikopteria. Jotta työt on osattu keskeyttää oikea-aikaisesti, on se edellyttänyt työmaalta valppautta ja hyvää viestintää eri osapuolten kesken.
Se, että sairaalaa rakennetaan ja kunnossapidetään sairaanhoidon ehdoilla, on meille sairaalassa jatkuvasti työskenteleville itsestäänselvyys. Sen sijaan monille työmaalla poikkeaville asian tärkeys ei ole luonnostaan selvää. Tästä syystä uusien henkilöiden perehdytykseen on panostettu. Esimerkiksi etupihahankkeeseen on perehdytetty jo yli 300 henkeä. Seuraavien vuosien aikana työmaalla tulee työskentelemään yli tuhat rakennusmiestä, kiivaimman rakentamisen aikaan heitä on päivittäin 300-400 henkeä. Tällä hetkellä työmaavahvuus on vielä noin 50 henkeä.
Uutta työtä Pirkanmaalle
Iso osa rakentamisen vaatimasta työpanoksesta tehdään kuitenkin työmaan ulkopuolella suunnittelutoimistoissa, verstaissa ja tehtaissa. Työmaalla hoidetaan vain lopullinen rakennusosien, järjestelmien tai laitteiden asennus, käyttöönotto ja ylläpito.
On arvioitu, että etupihahankkeen rakentamisen työllistämisvaikutus on noin 3400 henkilötyövuotta, josta työstä suurin osa tehdään Pirkanmaalla. Tämän työpanoksen aikaansaaminen edellyttää käytännössä vielä laajemman joukon osallistumista hankkeeseen joko suoraan tai välillisesti.
Kaikki osalliset tuskin edes tiedostavat mihin rakennushankkeeseen heidän työpanoksensa kulloinkin kohdistuu. Miten voimme silloin varmistaa läpi koko rakentamisen ketjun, että nämä tuhannet ihmiset tekevät parhaansa varsinaisen sairaalatoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi ja rakennusten valmistumiseksi ajallaan potilaiden hyväksi? Siinä on meille rakentajille haastetta.
Käynnissä lähes 50 hanketta
Etupihahanke on yksi Suomen suurimmista rakennushankkeista. Sen rinnalla sairaanhoitopiirissä on lisäksi käynnissä useita kymmeniä pienempiä hankkeita eri toimipisteissä Keskussairaalassa, Pitkäniemessä, Vammalassa ja Valkeakoskella. Kooltaan työt vaihtelevat pienistä kunnossapitoprojekteista suurempiin, yli 10 miljoonan euron kokonaisuuksiin. Osa on vasta suunnittelupöydällä, kuten Pitkäniemen terapiatalo.
Sairaanhoitopiirin omien hankkeiden lisäksi kampuksilla touhuavat myös alueiden muut kiinteistönomistajat hankkeineen. Rakentamisen osapuolten määrä sairaala-alueilla onkin suuri ja vaatii tiivistä kanssakäymistä ja töiden koordinointia.
Kumppaniverkostolla jatkuvuutta
Jotta edellä esitetty haaste sairaanhoidon pitämisestä toiminnan keskiössä toteutuisi, käytämme valtaosassa hankkeita ja ylläpitoa kilpailutettuja puitesopimuskumppaneita. Kumppaniyrityksiä on noin 140. Kumppanuuksia on solmittu eri suunnittelualoista, rakentamisesta sekä järjestelmä- ja laitetoimituksista sekä ylläpitopalveluista. Puitesopimukset tuovat jatkuvuutta ja osaltaan turvaavat käyttöömme riittävät resurssit.
Ja mikä tärkeintä, kumppaneidemme työntekijät tuntevat meidän toimintatapamme, tavoitteemme ja prioriteettimme. Parhaillaan valmistelemme kumppaneillemme kohdennettua työturvallisuuden lisäkoulutus- ja perehdytyspakettia. Lukuisat esimerkit ovat osoittaneet kumppaniverkostomme kyvyn mukautua sairaalan asettamaan haastavaan rakentamisen rytmiin.
Tuore esimerkki on ollut Taysin äitiyspoliklinikalla sattuneen vesivahingon saneeraustöiden ja väistötilajärjestelyjen ripeä käynnistäminen, toimitilat-vastuualueen oman huoltohenkilöstön työpanoksen ja asiantuntemuksen tukena.
Sairaalan ydintoiminta, sairaiden hoito, on myös meidän toimitiloista vastaavien sydämen asia. Me annamme sille oman panoksemme ja tukemme tilojen rakentamisen ja kunnossapidon keinoin.