Hyppää sisältöön

21.4.2016 klo 8.48 Sairaalainsinööri Kirsi Maijala

Sinivuokko

Tays Keskussairaalan alueella on meneillään useaan projektiin liittyvä suunnitteluvaihe, jossa pitää huomioida niin nykyiset kuin rakennettavat järjestelmät. Tekniikkareititysten edellyttämät maankaivu- ja pihatyöt aloitetaan toukokuussa.

Kokonaisuuden koordinointia

Alueen uudistaminen edellyttää teknisen infran rakentamista ja täydentämistä, jotta liikenneverkot, energiahuollon verkostot, jäte- ja vesihuolto ja tietoliikenneverkot toimivat luotettavasti ja sairaalan toiminta voi jatkua tilanteessa kuin tilanteessa häiriöttömästi. Tarkoituksenmukaista on pyrkiä kustannustehokkaaseen ja ketterään kokonaisuuteen.

Aluksi käytännön työt tehdään alueilla, jotka eivät ole liikenteellisesti haastavimpia. Ruuhkaisimmat alueet, kuten pääsisäänkäynnin edusta, toteutetaan hiljaisena aikana. Toimiva logistiikka varmistetaan työn kaikissa vaiheissa.

Kyseessä on haastava suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon kokonaisuus. Kokonaisuuden haastavuutta hahmottaa tarkastelemalla järjestelmiä ja käynnissä olevia hankkeita:

  • Maakaasu
  • Kaukolämpö ja -kylmä
  • Vesi ja viemärit, hulevesipumppaamo
  • Data- ja puhelinyhteydet 
  • Jäteasema
  • Happiasema
  • Raitiotie

Kaikkien järjestelmien yhteensovittaminen vaatii ammattitaitoa, osaamista ja useiden eri tahojen yhteistyötä. Kaikki tekniikka ei ole Taysin hallinnoimaa.

Käynnissä on merkittävä ja laaja yhteistyö

Tekniikkareittien yhteensovitusta ja liikennejärjestelyjä suunnitellaan noin 20 eri toimijan yhteistyönä. Toimijat kokoontuvat säännöllisesti Toimitilat-vastuualueen johdolla.

Tavoitteena on tiedottaa nykytilanteesta ja eri tahojen aikeista. Tietoja on tarvetta tarkentaa ja korjata jatkuvasti, jotta mahdolliset virheet ja ongelmat havaittaisiin ajoissa ja voitaisiin välttää ne jo suunnitteluvaiheessa. Toimintojen yhteensovittamisella vältetään mahdollisia katkoksia ja häiriöitä, kun esimerkiksi kaivu- ja pihatyöt tehdään hallitusti ja tekniikka vedetään yhteisiä reittejä käyttäen.

Yhteistyö ja toimintojen yhteensovittaminen on merkityksellistä, jotta samoja alueita ei tarvitse sulkea liikenteeltä moneen kertaan peräkkäin. Toiminta edellyttää jatkuvaa arviointia vaikutuksista sairaalan toimintaan, turvallisuuteen, alueella liikkumiseen ja pysäköintiin.

Tagit

ajoneuvonosturi akustiikka anestesiaylilääkäri arjen rutiinit arkisto arkistointi Arvo Ylpön katu asiakaslähtöisyys asiakasnäkökulma asiantuntija automaatio data- ja puhelinyhteydet edistyminen ehdotussuunnittelu energia energiahuolto energiatehokkuus ennakkomuutto erikoisprojekti Etupiha etupihahanke haastava haasteet hankesuunnittelu happiasema happiliitäntä harjakaiset harjannostajaiset henkilöstöresurssit heräämö historia hoitajakutsujärjestelmä hulevesipumppaamo häiriöttömyys insinööri invamitoitus jatkuva oppiminen joulupukki juhlavuosi julkinen sektori jätehuolto jäähdytys kaukokylmä kaupunkikuva kenguru keskussairaala ketteryys kiinteistötekniikka kilpailuttaminen tilaajavastuu kilpailutus koekäyttö koordinointi kulkuoikeudet kulkureitti kumppanuus käyttäjä käyttäjäpalaveri käyttöönotto laajennus lapset lasten ja nuorten keskus lasten oikeudet lastensairaala led-valo liikenne liikennejärjestelyt liikenneverkko lomakausi L-rakennus lumipeite lvi maakaasu maakunta Maakuntien tilakeskus maankaivu mallihuone mallitila monitilatoimisto muuntojoustavuus muurauslasta muutos muutto muuttosuunnittelu naistenpäivä nostotyö nosturi nuoret paineilmaliitäntä palvelumuotoilu palvelupolku perehdytys pihatyöt Pitkäniemi poikkeusjärjestelyt Pomppis-kenguru portaat potilaan sängynpäätymalli potilassängynpääty projekti projektikoordinaattori projektikulttuuri projektinhallinta projektipankki projektipäällikkö projektisalkku projektisihteeri prosessi puhelinkoppi pysäköintihalli päivystys pääkeskus pöytäkirja raitiotie rakennusala rakennusautomaatio rakennushanke rakennushankkeet rakennusliike rakennusten purkaminen rakennuttajatoimisto rakennuttaminen rakentaminen rakentaminen sairaalassa remontointi remontti riskit sairaala-alue sairaalarakennus sairaalatoiminnan jatkuvuus saneeraus sosiaalitilat sote Suomi 100 vuotta suunnittelija suunnittelu sydänsairaala sähkö sähkökatko sähköliitäntä sähköverkko takuuaika talotekniikka talotekniset järjestelmät tarkastus tarveselvitys Tays Tays uudistamisohjelma Taysin etupiha tehosteväri tekniikkareititys tekninen asiakirjahallinta tiedonkulku tietomallisuunnittelu tilaratkaisut tippateline toiminnallinen suunnittelu toimintaympäristö toimistotilaperiaatteet toimistotilat toimitilahallinto toimitilakonsepti toimitilat toimitilat-vastuualue torninosturi toteutussuunnittelu toukokuu turvallisuus turvallisuusasiakirja tuuli työhyvinvointi työllisyys työmaa työmaita työnjohtaja työyhteisön tuki ulkotyöt urakka urakkaohjelma uudisrakennus uudisrakentaminen uudistaminen uudistamisohjelma valaistus valinnanvapaus valmistelut VALO valtiovalta valvoja varavoima varavoima-asema webbikamera vesihuolto vesikatto vieraat virtuaalimatka wlan vuosipäivä yhteistyö yleissuunnittelu äänimaailma