17.11.2016 klo 9.17 Jari Tainio, sairaalainsinööri

Blogikuva

Tulipalon sammuttamista ja vieteriukkoja

Pitkän yksityisen sektorin työuran jälkeen olen päässyt julkisen sektorin rakennuttamisen toimintaan mukaan eli edustamaan loppuasiakkaan näkökulmaa toimittajiin päin. On ollut erittäin virkistävää nähdä hankkeiden toteutusta myös pöydän toiselta puolelta. Samalla ymmärrys asiakkuudesta on laajentunut.

Vaikka toimittajana sain tehdä runsaasti työtä asiakkaiden kanssa, sairaalamaailman asiakkuuksien monimuotoisuus ja erilaiset tarpeet yllättivät. Tulipaloja syttyy jatkuvasti erilaisten asioiden ympärille.

Miten käyttäjille uusia tiloja?

Rakentamisessa loppuasiakkaat ovat tilojen käyttäjiä, eli potilaita, hoitohenkilöstöä sekä vierailijoita. Kuka kyseisiä tahoja sitten edustaa? Henkilökunnan edustajat löytyvät yleensä helposti. Muita tahoja voi edustaa meistä kuka tahansa.

Tilojen suunnittelu ja rakentaminen on pienistä ja sinänsä yksinkertaisista osista koostuvaa palapeliä, jossa kaikki palaset on saatava loksahtamaan kohdalleen. Palasia on usein kuitenkin niin paljon, että niitä kaikkia ei välttämättä edes nähdä ennen kuin on jo melkein myöhäistä.

Tiloihin liittyvien todellisten tarpeiden huomaaminen, ymmärtäminen ja vieminen oikeaan aikaan hankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen tuottaa jatkuvasti uusia, pikaisia ratkaisuja vaativia ongelmia (= tulipaloja), joiden ratkaisemiseen kuluu yllättävän paljon aikaa. Kärsivällisesti ja sinnikkäästi näitä tulipaloja sammutellaan yhdessä ja erikseen. Sanomattakin on selvää, että mitä aikaisemmin palo huomataan, sitä helpompi se on sammuttaa.

Rakennuttamisen näkökulmasta asiakastarve (potilaiden ja tiloissa toimivien ihmisten) täytyy osata kaivaa esille ja pukea se tekniikan kielelle suunnittelijoita varten. Suunnittelijoiden täytyy aina ymmärtää, miksi kyseisiä asioita teknisesti ollaan vaatimassa.

Kun urakoitsijat tulevat mukaan toteuttamaan hanketta, heidät täytyy saada myös samaan ymmärtämisen tilaan tarpeista.

Ja sitten ne vieteriukot

Kun kaikki hankkeen osapuolet ovat ammattilaisia, kaikilta tahoilta tulee uusia ideoita ja toteutusta kyseenalaistavia ehdotuksia eli vieteriukkoja. Samaa asiaa vatvotaan siis useaan eri kertaan, mutta eri kokoonpanoilla. Ja mielipiteitä riittää, faktojakin niiden tueksi.

Rakennushankkeet koostuvat erilaisista vaiheista, joissa keskitytään eri asioihin. On aika valmistella hanketta: tällöin tehdään mm. toiminnallinen suunnittelu. Tällöin on oikea aika ideoida ja valmistella tulevaa hanketta. Näihin tehtäviin löytyy PSHP:ltä todella paljon osaamista ja hyviä ihmisiä. Varsinaisen suunnittelun aikana suunnittelijat ovat todella innolla mukana viemässä hankkeita eteenpäin ja tekevät työtään erittäin sitoutuneella otteella. Urakoinnin toteuttajat ja sopimuskumppanit tekevät osaltansa hyvää työtä.

Vieteriukot tainnuksiin?

Kaiken ratkaisee kuitenkin aina ihmisten välinen yhteistyö. Tähän kuuluu toisten kuunteleminen aidosti. Eri ammattialojen ihmiset puhuvat omaa kieltänsä ja siksi kyseiseen ammattiryhmään kuulumaton voi olla keskusteluissa välillä todella pulassa. Pahimmillaan itsensä tuntee todella tyhmäksi, kun ei ymmärrä mitä toinen tarkoittaa. Samaa kieltä puhuvat kaipaavat ajoittain tulkkia pukemaan lääkäreiden ja hoitajien kielen tekniikaksi ja päinvastoin.

Onneksi olen saanut olla sairaalaurani alkuajan tyhmä ja kysyä myös tyhmiä. Nyt se aika alkaa olla jo ohi – tai ei sittenkään, lupaan kysellä jatkossakin tyhmiä. Pahoitteluni ja kiitos!   

Paloja sammutellen ja vieteriukkoja tainnutellen, Jari

Tagit

ajoneuvonosturi akustiikka anestesiaylilääkäri arjen rutiinit arkisto arkistointi Arvo Ylpön katu asiakaslähtöisyys asiakasnäkökulma asiantuntija automaatio data- ja puhelinyhteydet edistyminen ehdotussuunnittelu energia energiahuolto energiatehokkuus ennakkomuutto erikoisprojekti Etupiha etupihahanke haastava haasteet hankesuunnittelu happiasema happiliitäntä harjakaiset harjannostajaiset henkilöstöresurssit heräämö historia hoitajakutsujärjestelmä hulevesipumppaamo häiriöttömyys insinööri invamitoitus jatkuva oppiminen joulupukki juhlavuosi julkinen sektori jätehuolto jäähdytys kaukokylmä kaupunkikuva kenguru keskussairaala ketteryys kiinteistötekniikka kilpailuttaminen tilaajavastuu kilpailutus koekäyttö koordinointi kulkuoikeudet kulkureitti kumppanuus käyttäjä käyttäjäpalaveri käyttöönotto laajennus lapset lasten ja nuorten keskus lasten oikeudet lastensairaala led-valo liikenne liikennejärjestelyt liikenneverkko lomakausi L-rakennus lumipeite lvi maakaasu maakunta Maakuntien tilakeskus maankaivu mallihuone mallitila monitilatoimisto muuntojoustavuus muurauslasta muutos muutto muuttosuunnittelu naistenpäivä nostotyö nosturi nuoret paineilmaliitäntä palvelumuotoilu palvelupolku perehdytys pihatyöt Pitkäniemi poikkeusjärjestelyt Pomppis-kenguru portaat potilaan sängynpäätymalli potilassängynpääty projekti projektikoordinaattori projektikulttuuri projektinhallinta projektipankki projektipäällikkö projektisalkku projektisihteeri prosessi puhelinkoppi pysäköintihalli päivystys pääkeskus pöytäkirja raitiotie rakennusala rakennusautomaatio rakennushanke rakennushankkeet rakennusliike rakennusten purkaminen rakennuttajatoimisto rakennuttaminen rakentaminen rakentaminen sairaalassa remontointi remontti riskit sairaala-alue sairaalarakennus sairaalatoiminnan jatkuvuus saneeraus sosiaalitilat sote Suomi 100 vuotta suunnittelija suunnittelu sydänsairaala sähkö sähkökatko sähköliitäntä sähköverkko takuuaika talotekniikka talotekniset järjestelmät tarkastus tarveselvitys Tays Tays uudistamisohjelma Taysin etupiha tehosteväri tekniikkareititys tekninen asiakirjahallinta tiedonkulku tietomallisuunnittelu tilaratkaisut tippateline toiminnallinen suunnittelu toimintaympäristö toimistotilaperiaatteet toimistotilat toimitilahallinto toimitilakonsepti toimitilat toimitilat-vastuualue torninosturi toteutussuunnittelu toukokuu turvallisuus turvallisuusasiakirja tuuli työhyvinvointi työllisyys työmaa työmaita työnjohtaja työyhteisön tuki ulkotyöt urakka urakkaohjelma uudisrakennus uudisrakentaminen uudistaminen uudistamisohjelma valaistus valinnanvapaus valmistelut VALO valtiovalta valvoja varavoima varavoima-asema webbikamera vesihuolto vesikatto vieraat virtuaalimatka wlan vuosipäivä yhteistyö yleissuunnittelu äänimaailma