3.3.2016 klo 12.33 Juhani Jauhiainen, sairaalainsinööri

Varavoima

Alueelliset sähkökatkot ovat mahdollisia, vaikka onneksi harvinaisia. Sairaalaympäristössä niihin on kuitenkin varauduttava.

Lähtökohtana on, että potilasturvallisuuden on säilyttävä ja sairaalan pitää kyetä toimimaan myös tilanteessa, jossa sähkö puuttuu valtakunnanverkosta. Sähkökatkon tullessa voidaan varavoiman avulla tehdä käynnissä olevat toimenpiteet turvallisesti loppuun ja toisaalta pystytään toimimaan esimerkiksi vuodeosastoilla ja muissa jatkuvissa toiminnoissa.

Järeitä koneita

Keskussairaalan alueen varavoimatuotanto on hajautettu eri yksiköihin siten, että mikäli yksi kone on huollossa tai vaurioituu, muut koneet ottavat automaattisesti kantaakseen myös vaurioituneen koneen kuorman. Varavoimakoneen käynnistyminen kestää 5-10 sekuntia, kuormia kytketään porrastetusti siten, että 15 sekunnin kuluttua kaikissa varavoimakohteissa on sähköä saatavilla. Kuormista 25–35 prosenttia on kytkettynä varavoimaan.

Varavoimakoneen polttoaineen kulutus on alle puoli litraa kilowattia kohti tunnissa. Keskussairaalan varavoimakoneet haukkaavat sähkökatkon aikana noin 400 l/h.

Polttoainetta on varalla 2-3 vuorokauden jatkuvaa käyttöä varten. Jos tulee tilanne, että olisi odotettavissa tätäkin pitempi katko, polttoainetoimitukset käynnistetään jo ensimmäisen vuorokauden aikana. Koneet ovat järeitä ja soveltuvat hyvin jatkuvaan käyttöön, kunhan polttoainehuollosta huolehditaan.

Koekäytöt ja tositilanteet

Varavoimakoneiden toimivuus tositilanteissa varmistetaan koekäytöillä kahden viikon välein. Koekäytön kesto on 30–60 minuuttia ja siinä tehdään aidosti sähköä sairaalan käyttöön. Varavoimasähkön tuotantokustannus on moninkertainen ostosähköön verrattuna, joten normaalitilanteessa sitä ei kannata tuottaa.

Katkoksia, joissa varavoimakone käynnistyy, on Keskussairaalassa 0 – 2 kappaletta vuodessa. Pituudeltaan ne ovat olleet muutamasta kymmenestä sekunnista noin tuntiin. Sähkön syöttö sairaala-alueelle tapahtuu eri suunnista ja vaihtoehtoisilta sähköasemilta.

Varavoiman tarve kasvaa

Taysin etupihalle nousee uusia rakennuksia, joten rakentamisen myötä myös varavoimatarve kasvaa. Lisätarvetta varten tehdään uusi varavoimakeskus, josta uudisrakennuksiin syötetään varavoimasähkö erillisiä reittejä pitkin.

Etupihahankkeessa tehdään lisävarmistus myös pitkäkestoisia katkoja varten. Tärkeimpiin pääkeskuksiin asennetaan valmiiksi liityntäpisteet ulkopuolisen siirrettävän varavoimakoneen liittämistä varten. Tällöin on mahdollista vetää rekalla pyörien päälle rakennettu varavoimakone paikalle ja syöttää sähköä sairaalan verkkoon. Etupihahankkeessa lisätään myös täysin katkotonta varavoimaa siten, että muun muassa osaa kuvantamislaitteista voidaan käyttää katkottomasti myös sähkökatkon aikana.

Totista totta on, että sairaalamme kiinteistö-, rakennuttamis- ja tilapalvelut yhteistyössä sairaalan ydintoimintojen kanssa ennakoivat ja valmistautuvat erilaisiin mahdollisiin tilanteisiin. Tavoitteemme on sairaalatoimintojen jatkuvuuden turvaaminen ja potilaille annetun palvelulupauksemme täyttyminen tilanteessa kuin tilanteessa.

Tagit

ajoneuvonosturi akustiikka anestesiaylilääkäri arjen rutiinit arkisto arkistointi Arvo Ylpön katu asiakaslähtöisyys asiakasnäkökulma asiantuntija automaatio data- ja puhelinyhteydet edistyminen ehdotussuunnittelu energia energiahuolto energiatehokkuus ennakkomuutto erikoisprojekti Etupiha etupihahanke haastava haasteet hankesuunnittelu happiasema happiliitäntä harjakaiset harjannostajaiset henkilöstöresurssit heräämö historia hoitajakutsujärjestelmä hulevesipumppaamo häiriöttömyys insinööri invamitoitus jatkuva oppiminen joulupukki juhlavuosi julkinen sektori jätehuolto jäähdytys kaukokylmä kaupunkikuva kenguru keskussairaala ketteryys kiinteistötekniikka kilpailuttaminen tilaajavastuu kilpailutus koekäyttö koordinointi kulkuoikeudet kulkureitti kumppanuus käyttäjä käyttäjäpalaveri käyttöönotto laajennus lapset lasten ja nuorten keskus lasten oikeudet lastensairaala led-valo liikenne liikennejärjestelyt liikenneverkko lomakausi L-rakennus lumipeite lvi maakaasu maakunta Maakuntien tilakeskus maankaivu mallihuone mallitila monitilatoimisto muuntojoustavuus muurauslasta muutos muutto muuttosuunnittelu naistenpäivä nostotyö nosturi nuoret paineilmaliitäntä palvelumuotoilu palvelupolku perehdytys pihatyöt Pitkäniemi poikkeusjärjestelyt Pomppis-kenguru portaat potilaan sängynpäätymalli potilassängynpääty projekti projektikoordinaattori projektikulttuuri projektinhallinta projektipankki projektipäällikkö projektisalkku projektisihteeri prosessi puhelinkoppi pysäköintihalli päivystys pääkeskus pöytäkirja raitiotie rakennusala rakennusautomaatio rakennushanke rakennushankkeet rakennusliike rakennusten purkaminen rakennuttajatoimisto rakennuttaminen rakentaminen rakentaminen sairaalassa remontointi remontti riskit sairaala-alue sairaalarakennus sairaalatoiminnan jatkuvuus saneeraus sosiaalitilat sote Suomi 100 vuotta suunnittelija suunnittelu sydänsairaala sähkö sähkökatko sähköliitäntä sähköverkko takuuaika talotekniikka talotekniset järjestelmät tarkastus tarveselvitys Tays Tays uudistamisohjelma Taysin etupiha tehosteväri tekniikkareititys tekninen asiakirjahallinta tiedonkulku tietomallisuunnittelu tilaratkaisut tippateline toiminnallinen suunnittelu toimintaympäristö toimistotilaperiaatteet toimistotilat toimitilahallinto toimitilakonsepti toimitilat toimitilat-vastuualue torninosturi toteutussuunnittelu toukokuu turvallisuus turvallisuusasiakirja tuuli työhyvinvointi työllisyys työmaa työmaita työnjohtaja työyhteisön tuki ulkotyöt urakka urakkaohjelma uudisrakennus uudisrakentaminen uudistaminen uudistamisohjelma valaistus valinnanvapaus valmistelut VALO valtiovalta valvoja varavoima varavoima-asema webbikamera vesihuolto vesikatto vieraat virtuaalimatka wlan vuosipäivä yhteistyö yleissuunnittelu äänimaailma