3.11.2016 klo 13.13 Kirsi Maijala, sairaalainsinööri, projektipäällikkö ja Hannele Lahtivirta, rakennuttajainsinööri

Varavoima-asema nousee nyt nopeassa tahdissa

Varavoima-asema merkitsee sairaalan toiminnan häiriöttömän jatkuvuuden mahdollistamista. Rakennuksen sisältämä tekniikka voi viimekädessä pelastaa ihmishenkiä, kun hoitotyö voi jatkua esimerkiksi sähkökatkosten aikana.

Etupihan uudisrakennusten käyttöönottaminen edellyttää myös varavoima-aseman valmistumista. Näinä päivinä rakennus nousee nopeassa tahdissa. Työnjohtaja Eero Hyvärinen ja rakennustöiden valvoja Mikko Seppänen kertovat näkökulmia työmaa-aidan sisäpuolelta.

Erikoisprojekteissa on erityistä mielekkyyttä

Eero Hyvärinen Rakennusliike J. Malm Oy:stä toimii Varavoima-aseman työmaan työnjohtajana. Hän kertoo aikaisemmin olleensa mukana myös Radiuksen laajennushankkeessa. Kyseessä oli erikoisprojekti. Varavoima-aseman työmaankin voi luokitella sellaiseksi, sillä sairaalan alueella toimintaympäristö aiheuttaa melkoisia haasteita.

Hyvärinen pitää rakennustyön tekemiseen ja johtamiseen keskittymisestä; haastava ympäristö luo työhön erityistä mielekkyyttä. Tässä hankkeessa uudenlaisia ja erikoisia tilanteita tulee eteen jatkuvasti.

Työmaalla hitsataan poikkeuksellisen paljon työmaan kokoon nähden. Hyvin harvoissa kohteissa asennetaan vastaavanlaisia vesitiiviitä altaita tai työskennellään viiden metrin huonekorkeudessa. Saksilavoilla ja kuukulkijoilla on siis käyttöä - telineiltä töitä ei voi tehdä.

Poikkeuksena monista muista työmaista työskentelyn aikataulut sairaala-alueella ovat erilaiset, kun sairaala toimii 24/7. Esimerkiksi kouluilla voi työskennellä iltaisin, kun alue on tyhjentynyt. Sairaala-alue ei tyhjene koskaan.

Mennään sairaalatoiminnan ehdoilla

Rakentaminen etenee täysin sairaalan toimintojen ehdoilla. Sairaalan toiminnan jatkuvuus sekä turvallisuusnäkökulmat on otettava kaikessa huomioon. Se vie toki paljon aikaa, ja siihen panostetaan kovasti. Hyvärinen kehuu, että kaikessa näkyy ajatus luoda sairaalarakennukset käyttäjälähtöisesti.

Sairaalassa on paljon sellaisia erikoisuuksia, joita ei muilla rakennustyömailla kohtaa. Kokonaisuus on monimutkainen niin tekniikan, järjestelmien kuin ympäristön osalta. ”Hienoa on, että tilaaja koordinoi hanketta suunnittelusta toteutukseen ja pitää hankkeen näpeissään,” toteaa Hyvärinen.

Nopeasti, mutta turvallisesti

Hankkeen yksi erityispiirre on rivakka aikataulu. Näkyvää jälkeä syntyy nopeasti juuri nyt. Elementtejä kuljetetaan työmaa-alueelle. Niiden pystytyksen ajaksi käytöstä poistetaan muutamia henkilöstön pysäköintipaikkoja. Tämä on paras keino varmistaa, että elementtien nostaminen ja asentaminen voi tapahtua turvallisesti.

Työvaiheet Varavoima-aseman työmaalla ovat lyhytkestoisia. Lähes viikoittain alkaa uusi työvaihe. Tämä tarjoaa vaihtelua niin työnjohdolle kuin kirvesmiehille.

Suunnitelmat tällaisella alueella tehdään äärimmäisen huolellisesti. Leveiden kuljetusten suunnittelu, kuten poistoilmakammioiden kuljettaminen alueelle, painottuu ennakkoarviointeihin ja -tarkasteluun reitin, riittävän tilan ja peruuttamisen välttämisen sekä ajankohdan ja turvallisuuden kannalta. Alueella on taattava muun muassa ambulanssien häiriötön liikennöinti.

Varavoima-aseman rakentamista
14.10. työmaalla näytti tällaiselta.
Varavoima-aseman rakentamista
1.11. tilanne näyttää tältä.

Metsänrajassa on käynnissä ”ei ihan tavallinen hanke”

”Rakennusalalla tulee harvoin vastaan varavoima-aseman rakentaminen,” kertoo työmaan rakennustöiden valvoja Mikko Seppänen Rakennuttajatoimisto HTJ Oy:stä. ”Eihän varavoima-asemia tehdä joka vuosi. Tuskin kohdalleni enää toista tuleekaan,” Seppänen jatkaa. Valvonnan näkökulmasta työmaa on betonia ja terästä.

Työmaan syrjäinen sijainti on oikeastaan eduksi. Varavoima-asemaa on rauhallista rakentaa metsänrajassa. Ajoittain työmaalta kysellään esimerkiksi reittiohjeita. Iltapäivisin lapsiperheet käyvät katselemassa koneita aitauksen takaa. Nähtävää riittää.

Varavoima-aseman rakentamista
1.11. hämärän aikaan.
Varavoima-aseman rakentamista
Rakentaminen etenee vauhdikkaasti. 1.11. otettu kuva.

Tagit

ajoneuvonosturi akustiikka anestesiaylilääkäri arjen rutiinit arkisto arkistointi Arvo Ylpön katu asiakaslähtöisyys asiakasnäkökulma asiantuntija automaatio data- ja puhelinyhteydet edistyminen ehdotussuunnittelu energia energiahuolto energiatehokkuus ennakkomuutto erikoisprojekti Etupiha etupihahanke haastava haasteet hankesuunnittelu happiasema happiliitäntä harjakaiset harjannostajaiset henkilöstöresurssit heräämö historia hoitajakutsujärjestelmä hulevesipumppaamo häiriöttömyys insinööri invamitoitus jatkuva oppiminen joulupukki juhlavuosi julkinen sektori jätehuolto jäähdytys kaukokylmä kaupunkikuva kenguru keskussairaala ketteryys kiinteistötekniikka kilpailuttaminen tilaajavastuu kilpailutus koekäyttö koordinointi kulkuoikeudet kulkureitti kumppanuus käyttäjä käyttäjäpalaveri käyttöönotto laajennus lapset lasten ja nuorten keskus lasten oikeudet lastensairaala led-valo liikenne liikennejärjestelyt liikenneverkko lomakausi L-rakennus lumipeite lvi maakaasu maakunta Maakuntien tilakeskus maankaivu mallihuone mallitila monitilatoimisto muuntojoustavuus muurauslasta muutos muutto muuttosuunnittelu naistenpäivä nostotyö nosturi nuoret paineilmaliitäntä palvelumuotoilu palvelupolku perehdytys pihatyöt Pitkäniemi poikkeusjärjestelyt Pomppis-kenguru portaat potilaan sängynpäätymalli potilassängynpääty projekti projektikoordinaattori projektikulttuuri projektinhallinta projektipankki projektipäällikkö projektisalkku projektisihteeri prosessi puhelinkoppi pysäköintihalli päivystys pääkeskus pöytäkirja raitiotie rakennusala rakennusautomaatio rakennushanke rakennushankkeet rakennusliike rakennusten purkaminen rakennuttajatoimisto rakennuttaminen rakentaminen rakentaminen sairaalassa remontointi remontti riskit sairaala-alue sairaalarakennus sairaalatoiminnan jatkuvuus saneeraus sosiaalitilat sote Suomi 100 vuotta suunnittelija suunnittelu sydänsairaala sähkö sähkökatko sähköliitäntä sähköverkko takuuaika talotekniikka talotekniset järjestelmät tarkastus tarveselvitys Tays Tays uudistamisohjelma Taysin etupiha tehosteväri tekniikkareititys tekninen asiakirjahallinta tiedonkulku tietomallisuunnittelu tilaratkaisut tippateline toiminnallinen suunnittelu toimintaympäristö toimistotilaperiaatteet toimistotilat toimitilahallinto toimitilakonsepti toimitilat toimitilat-vastuualue torninosturi toteutussuunnittelu toukokuu turvallisuus turvallisuusasiakirja tuuli työhyvinvointi työllisyys työmaa työmaita työnjohtaja työyhteisön tuki ulkotyöt urakka urakkaohjelma uudisrakennus uudisrakentaminen uudistaminen uudistamisohjelma valaistus valinnanvapaus valmistelut VALO valtiovalta valvoja varavoima varavoima-asema webbikamera vesihuolto vesikatto vieraat virtuaalimatka wlan vuosipäivä yhteistyö yleissuunnittelu äänimaailma