Varavoima-asema nousee nyt nopeassa tahdissa
Varavoima-asema merkitsee sairaalan toiminnan häiriöttömän jatkuvuuden mahdollistamista. Rakennuksen sisältämä tekniikka voi viimekädessä pelastaa ihmishenkiä, kun hoitotyö voi jatkua esimerkiksi sähkökatkosten aikana.
Etupihan uudisrakennusten käyttöönottaminen edellyttää myös varavoima-aseman valmistumista. Näinä päivinä rakennus nousee nopeassa tahdissa. Työnjohtaja Eero Hyvärinen ja rakennustöiden valvoja Mikko Seppänen kertovat näkökulmia työmaa-aidan sisäpuolelta.
Erikoisprojekteissa on erityistä mielekkyyttä
Eero Hyvärinen Rakennusliike J. Malm Oy:stä toimii Varavoima-aseman työmaan työnjohtajana. Hän kertoo aikaisemmin olleensa mukana myös Radiuksen laajennushankkeessa. Kyseessä oli erikoisprojekti. Varavoima-aseman työmaankin voi luokitella sellaiseksi, sillä sairaalan alueella toimintaympäristö aiheuttaa melkoisia haasteita.
Hyvärinen pitää rakennustyön tekemiseen ja johtamiseen keskittymisestä; haastava ympäristö luo työhön erityistä mielekkyyttä. Tässä hankkeessa uudenlaisia ja erikoisia tilanteita tulee eteen jatkuvasti.
Työmaalla hitsataan poikkeuksellisen paljon työmaan kokoon nähden. Hyvin harvoissa kohteissa asennetaan vastaavanlaisia vesitiiviitä altaita tai työskennellään viiden metrin huonekorkeudessa. Saksilavoilla ja kuukulkijoilla on siis käyttöä - telineiltä töitä ei voi tehdä.
Poikkeuksena monista muista työmaista työskentelyn aikataulut sairaala-alueella ovat erilaiset, kun sairaala toimii 24/7. Esimerkiksi kouluilla voi työskennellä iltaisin, kun alue on tyhjentynyt. Sairaala-alue ei tyhjene koskaan.
Mennään sairaalatoiminnan ehdoilla
Rakentaminen etenee täysin sairaalan toimintojen ehdoilla. Sairaalan toiminnan jatkuvuus sekä turvallisuusnäkökulmat on otettava kaikessa huomioon. Se vie toki paljon aikaa, ja siihen panostetaan kovasti. Hyvärinen kehuu, että kaikessa näkyy ajatus luoda sairaalarakennukset käyttäjälähtöisesti.
Sairaalassa on paljon sellaisia erikoisuuksia, joita ei muilla rakennustyömailla kohtaa. Kokonaisuus on monimutkainen niin tekniikan, järjestelmien kuin ympäristön osalta. ”Hienoa on, että tilaaja koordinoi hanketta suunnittelusta toteutukseen ja pitää hankkeen näpeissään,” toteaa Hyvärinen.
Nopeasti, mutta turvallisesti
Hankkeen yksi erityispiirre on rivakka aikataulu. Näkyvää jälkeä syntyy nopeasti juuri nyt. Elementtejä kuljetetaan työmaa-alueelle. Niiden pystytyksen ajaksi käytöstä poistetaan muutamia henkilöstön pysäköintipaikkoja. Tämä on paras keino varmistaa, että elementtien nostaminen ja asentaminen voi tapahtua turvallisesti.
Työvaiheet Varavoima-aseman työmaalla ovat lyhytkestoisia. Lähes viikoittain alkaa uusi työvaihe. Tämä tarjoaa vaihtelua niin työnjohdolle kuin kirvesmiehille.
Suunnitelmat tällaisella alueella tehdään äärimmäisen huolellisesti. Leveiden kuljetusten suunnittelu, kuten poistoilmakammioiden kuljettaminen alueelle, painottuu ennakkoarviointeihin ja -tarkasteluun reitin, riittävän tilan ja peruuttamisen välttämisen sekä ajankohdan ja turvallisuuden kannalta. Alueella on taattava muun muassa ambulanssien häiriötön liikennöinti.
14.10. työmaalla näytti tällaiselta.
1.11. tilanne näyttää tältä.
Metsänrajassa on käynnissä ”ei ihan tavallinen hanke”
”Rakennusalalla tulee harvoin vastaan varavoima-aseman rakentaminen,” kertoo työmaan rakennustöiden valvoja Mikko Seppänen Rakennuttajatoimisto HTJ Oy:stä. ”Eihän varavoima-asemia tehdä joka vuosi. Tuskin kohdalleni enää toista tuleekaan,” Seppänen jatkaa. Valvonnan näkökulmasta työmaa on betonia ja terästä.
Työmaan syrjäinen sijainti on oikeastaan eduksi. Varavoima-asemaa on rauhallista rakentaa metsänrajassa. Ajoittain työmaalta kysellään esimerkiksi reittiohjeita. Iltapäivisin lapsiperheet käyvät katselemassa koneita aitauksen takaa. Nähtävää riittää.
1.11. hämärän aikaan.
Rakentaminen etenee vauhdikkaasti. 1.11. otettu kuva.