Tietoa Pirkanmaan hyvinvointialueesta

Pirkanmaan kuntien sosiaali- ja terveystoimen, pelastustoimen ja sairaanhoitopiirin palvelut siirtyvät hyvinvointialueen vastuulle 1.1.2023 alkaen. Pirkanmaan julkisilla palveluilla on sen jälkeen vain yksi järjestäjä, joka on vastuussa pelastuspalvelujen lisäksi sekä sosiaali- ja terveydenhuollon perustason palveluista että erikoissairaanhoidosta. 

Uudistuksen tavoite

Uudistuksen tavoitteena on järjestää kaikille pirkanmaalaisille laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluja yhdenvertaisesti. Tavoitteena on myös kaventaa väestön hyvinvointi- ja terveyseroja.  

Myös Pirkanmaalla väestö ikääntyy ja tarvitsee aiempaa enemmän palveluja. Samaan aikaan syntyvyys laskee ja huoltosuhde muuttuu. Hyvinvointialueiden perustamisella vastataan näihin yhteiskunnan muutoksiin. Tutkimustiedon mukaan suuremmalla sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäjällä on parempi mahdollisuus turvata sekä yhdenvertainen palvelujen saatavuus että toiminnan ja hallinnon tehokkuus.

Lisätietoa sote-uudistuksen yleisistä tavoitteista soteuudistus.fi-sivuilla

Pirkanmaan hyvinvointialue

Hyvinvointialueen valmistelu ja väliaikainen toimielin (Vate)

Hyvinvointialuetta valmistelee Pirkanmaalla väliaikainen toimielin (Vate). Sillä on jaoksia, joissa asiantuntijat valmistelevat hyvinvointialueen eri osa-alueita. Väliaikaisen toimielimen hallinto- ja tukipalveluista ja viestinnästä vastaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.  Vate vie hyvinvointialueen toimeenpanoa eteenpäin siihen asti, kunnes aluevaltuusto on valittu ja aluehallitus aloittanut toimintansa keväällä 2022.

Osana hyvinvointialueen rakentamista valmistellaan sote-keskusten toiminnan muutoksia PirSote-hankkeessa. Maakunnan laajuisen organisaation toimintaa kehitetään myös KOMAS-hankkeessa.

Muutoksen aikataulu

  • 7/2021 Hyvinvointialue perustetaan, väliaikainen toimielin nimitetään ja valmistelu alkaa
  • 1/2022 Aluevaltuuston vaali
  • 3/2022 Aluevaltuusto aloittaa toimintansa, aluehallitus aloittaa toimintansa
  • 1/2023 Hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta Pirkanmaalla.

Hyvinvointialueen hallinto ja henkilöstö

Pirkanmaalle muodostuu Suomen suurin hyvinvointialue, ja sen alueella asuu yhteensä yli puoli miljoonaa asukasta. Pirkanmaan hyvinvointialue toimii Pirkanmaan maakunnan alueella. Pirkanmaan hyvinvointialue toimii seuraavien 23:n kunnan alueella: Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi. Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin tällä hetkellä kuuluvan Jämsän palvelut järjestää jatkossa Keski-Suomen hyvinvointialue.

Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Pirkanmaan aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua tammikuussa 2022. Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta. Ehdokkaat asetetaan koko maakunnan alueelle.

Kuntien sosiaali- ja terveystoimen ja pelastustoimen sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin työntekijät siirtyvät liikkeenluovutuksella hyvinvointialueen työntekijöiksi vuoden 2023 alusta alkaen. Lisäksi hyvinvointialueen työntekijöiksi tulee osa kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveydenhuollon tukipalvelutehtävissä työskentelevistä sekä kuntien opetustoimesta opiskeluhuollon kuraattorit ja psykologit. Hyvinvointialueesta tulee Pirkanmaan suurin työnantaja, työntekijöitä sillä on noin 18 000. Se on samalla Suomen suurin hyvinvointialue.