Hyppää sisältöön
20.12.2018

Elossa aamusta iltaan

Kuusi tv-kuvaajaa tiimeineen seurasi elämää Taysissa 3. lokakuuta, kun sairaalassa nauhoitettiin Elossa 24h -sarjan kolmatta tuotantokautta. Tunteet olivat pinnassa etenkin vauvojen teholla.

07:11 Silmäkeskuksen sisäänkäynti

Suuri kamera lepää tukevasti Aleksi Nuotion olalla, kun Mirja Holm saa luvan kävellä kohti ilmoittautumisautomaattia. Potilas ja kuvausryhmä ovat tulleet Taysin Silmäkeskukseen hyvissä ajoin, sillä Holm on luvannut etukäteen, että hänelle tehtävän kaihileikkauksen ja sarveiskalvon siirron saa kuvata tv-ohjelmaan.

Hetkeä myöhemmin Silmäkeskuksen toisessa kerroksessa kuvataan, kuinka Holm istuu odotusaulaan. Toimittaja Annika Rajala esittäytyy hoitaja Anu Äijälälle ja pyytää täyttämään kuvausluvan. Samalla sovitaan, että kuvaustiimi haastattelee potilaan ennen kuin tämä haetaan odotusaulasta. Haastattelun jälkeen Rajala kehuu, että potilas puhuu kameralle kuin olisi tehnyt sitä ennenkin. Kuvauspäivän alku näyttää sujuvan kuin rutiinilla, eikä ihme, sillä sekä Nuotio että Rajala ovat tehneet ennenkin tosi-tv:tä.

Kuvaaja Aleksi Nuotio kiinnittää silmäleikkaukseen menevälle Mirja Holmille mikrofonin.

08:42 Silmäkeskuksen leikkaussali

Anestesialääkäri puuduttaa Holmin vasemman silmän seudun pitkällä neulalla. Holm on kertonut aiemmin haastattelussa, että tietää tämän olevan koko operaation ikävin vaihe. Kun puuduttaminen on ohi, Aleksi Nuotion kamera etsiytyy erikoislääkäri Antti Mäkelään, joka valmistelee elinluovuttajalta saatua sarveiskalvoa siirtoa varten.

Välillä Nuotio poikkeaa käytävän puolelle ja kuvaa rauhallista leikkaussalia ovessa olevan ikkunan takaa. Parinkymmenen minuutin odotuksen jälleen Mäkelä lopulta istuu Holmin viereen ja laskee valtavan mikroskoopin katon rajasta potilaan kasvojen ylle. Leikkaus alkaa.

Kuvausryhmä seuraa sarveiskalvon siirtoa.

09:57 Silmäkeskuksen heräämö

Antti Mäkelä on juuri kertonut kameralle, että leikkaus meni erittäin hyvin. Kun kamera sammuu, erikoislääkäri tunnustaa, että kuvausryhmän läsnäolo jännitti etukäteen, mutta mikroskoopilla työskennellessään hän ei nähnyt eikä kuullut mitään ylimääräistä.

Kuvaustiimi on saanut leikkauksen aikana tiedon, että synnytysosastolla on pian syntymässä sektiolla keskosvauva, jota heidän toivotaan seuraavan. Ennen vauvan luokse lähtöä Rajala ja Nuotio käyvät vielä tiedustelemassa, kuinka Mirja Holm voi.

10:44 Vauvojen teho-osasto

Kuvaustiimin jäsenet ovat juuri pesseet ja desinfioineet kätensä, kun synnytyssalien suunnasta työnnetään vauvojen teho-osastolle valtavaa laitetta, jota seuraa toinen kuvausryhmä. Aleksi Nuotion kameralaukku saa kyytiä, kun tilanne kirkastuu – kyseessä on keskoskaappi ja sen suojissa on hetkeä aikaisemmin syntynyt vauva. Nopean neuvottelun jälkeen päätetään, että Rajalan ja Nuotion tiimi jatkaa vauvan seuraamista ja toinen kuvausryhmä palaa synnytysosastolle.

Tarinoita Taysista: Elossa 1_800x530

Keskoskaapin lähistölle kerääntyy nopeasti lähemmäs kymmenen hoitajaa ja lääkäriä, mutta tunnelma on rauhallinen, vaikka vauvalla on hengitysvaikeuksia. Nuotio kuvaa ensin hieman kauempaa, kun sairaanhoitajat Veera Kautiainen ja Tuija Sukki-Kommio hoitavat raskausviikolla 25 syntynyttä vauvaa. Hiljalleen kamera siirtyy lähemmäksi. Näyttää aivan siltä kuin hoitajat käsittelisivät 932 gramman painoista pientä ihmisenalkua vain sormenpäillään.

11:43 Taysin piha – K-rakennuksen kulmilla

Assistentti Anni Lindgren haastattelee pään ja kaulan alueen syöpää sairastavaa Harri Oeschia Taysin pihalla K-rakennuksen ja Coxan kulmilla. Työmaalta kantautuva mekkala käy hetkittäin niin kovaksi, että vastaukset joudutaan kuvaamaan kahdesti. Kävellessään sisälle korvatautien poliklinikalle Oesch kertoo, että oli itse empinyt kuvausluvan antamista, mutta perhe oli kehottanut miestä ottamaan kuvaajan mukaan lääkärin vastaanotolle. Rankoista syöpähoidoista on kulunut vasta kuukausi, ja edessä on ensimmäinen käynti lääkärillä.

Kuvaaja Olli Janatuinen pyytää syöpähoidoista toipunutta Harii Oeschia kävelemään portaita kuvauksia varten.

12:35 Korvatautien poliklinikka

Toimistotuoli rullaa hämmästyttävän hallitusti, kun tuolilla istuva Olli Janatuinen vaihtaa vauhdikkaasti kuvakulmaa potilaasta lääkäriin. Linssin toisella puolella Harri Oeschin haastatellut ja tutkinut erikoislääkäri Lassi Raittila on tulossa tapaamisen tärkeimpään kohtaan. Hän kertoo, että syöpähoidot vaikuttavat tehonneen ja tilanne näyttää toiveikkaalta. Täydellistä toipumista ei voida kuitenkaan tässä vaiheessa luvata. Oesch kehuu kameran edessä erikoissairaanhoitoa ja kertoo olevansa tyytyväinen veronmaksaja. Hän on laskenut osallistuneensa reilun puolen vuoden aikana yli 80 hoitotapaamiseen eri ammattilaisten kanssa.

17:38 Helsingin-juna

Annika Rajala on juuri ja juuri ehtinyt junaan, sillä vauvojen teho-osastolla on riittänyt säpinää. Kuvaustiimin kohtaama 25-viikkoinen vauva on ollut iltapäivällä virkeämpi, mutta hoitajat ovat sanoneet, että vauvan vointi voi vaihdella vielä paljon. Sairaanhoitaja Veera Kautiaisen mukaan pikkukeskoset kuitenkin selviävät nykyään yhä useammin. Annika Rajala puolestaan toteaa, että päivän tunteikkaimpia hetkiä olivat ne, kun kuvaustiimi pääsi todistamaan vauvan ensikohtaamisia isän ja äidin kanssa.

21:09 Ensiapu Acuta

Kun ilta jo hämärtää, yksi kuvausryhmä päivystää vielä siellä, missä tapahtuu ympäri vuorokauden. Toimittaja Samuel Kirkhope kertoo, että alkuilta on ollut Acutassa rauhallinen. Asiakkaina on ollut pääasiassa iäkkäitä potilaita, joilla on ollut hengenahdistusta ja veritulpan oireita. Kaikki potilaat ovat antaneet tähän mennessä luvan kuvata.

Tiimi seuraa lääkäri Anna Meurosen työtä. Acutassa tilanteet tulevat eteen nopeasti, joten täällä kuvaajan ja toimittajan tiimi on vahvistettu äänittäjällä, joka hoitaa mikrofonit paikoilleen ja huolehtii, että ääni tulee taltioiduksi. Kirkhope kuvailee, että haastavinta on olla tarpeeksi iholla, jotta tarinat tulevat taltioiduksi, ja samaan aikaan tarpeeksi kaukana, jotta tiimi ei häiritse potilaita tai henkilökuntaa.

Äkkiä Kirkhope sanoo, että nyt on mentävä, sillä Meuroselle on tullut uusi potilas. Tiimi jää päivystämään Acutaan aamukolmeen saakka.

Sabina Mäki