Hyppää sisältöön
8.10.2020

Akuutteja tilanteita lääkäri Mira Lehdon työpäivässä

Nopeasti vaihtuvia potilaita Tays Päivystys Acutassa, talon rakennuttamista ja lapsiperhearkea. Akuuttilääkäriksi erikoistuvan Mira Lehdon päivät ovat hektisiä mutta innostavia.

Akuuttilääkäriksi erikoistuva Mira Lehto.

klo 6.20

Perheemme eli minä, mieheni ja pian 3-vuotias tyttäremme herää. Mieheni käy ranskanbulldoggiemme, Gizmon ja Kodan, kanssa lenkillä ennen töihin lähtöään. Syön nopeasti aamupalaksi muroja ja mustikoita. Kuljen töihin kävellen, sillä asumme lähellä Tays Keskussairaalaa. Matkalla jätän lapsen päiväkotiin.

Ennen kuin lähdemme kotoa, aamuun mahtuu hässäkkää. Tahtoiässä oleva tyttäreni haluaisi pukea päälleen pyykissä olevat Ryhmä Hau -sukat. Meillä on jo kiire, kun hän lopulta taipuu muumisukkiin. 

klo 7.50

Vaihdan työvaatteet sairaalassa ja suuntaan pukuhuoneesta kohti Acutaa.

Tilannekatsaus Acutassa.

klo 8.00

Työpäiväni alkaa. Käyn tapaamassa yöpäivystäjää, jolta kuulen, kuinka paljon ja millaisia potilaita on tällä hetkellä hoidettavana. Työskentelen tänään konservatiivisessa hoitoryhmässä ja vastaan potilaista, joiden oireet eivät yleensä ole akuutisti henkeä uhkaavia, mutta joilla on esimerkiksi rintakipua, hengitystieinfektio tai joilla epäillään olevan korona.

Käymme aamulla läpi lyhyessä henkilöstöpalaverissa yleisiä asioita. Tänä syksynä henkilöstön sairauslomia on enemmän kuin tavallisesti ja välillä joudumme paikkaamaan toisiamme. Tällä kertaa en lupaa ottaa lisätyövuoroja, sillä haluan, että minulla on työn lisäksi aikaa lapsiperhearjelle.

Sydänvaivoja ja koronaepäilyjä

Akuuttilääkäri kuuntelee potilaan keuhkot.

klo 8.45

Katson rytmihäiriöpotilaan sydänfilmin, soitan kardiologille ja sovimme, että potilas siirtyy hoidettavaksi Sydänsairaalaan. Käyn kuuntelemassa toisen potilaan keuhkot ja selvittelen hänen tilannettaan. Puen suojavaatteet päälleni ja tutkin potilasta, jolla on kurkkukipua ja kuumetta. Hoitaja on jo ottanut häneltä koronatestin. Kirjoitan sairauslomaa ja määrään hänet nielunäytteeseen. Annan ohjeet omaehtoiseen karanteeniin koronatestin tuloksen saamiseen asti. 

klo 12

Toinen akuuttilääkäri aloittaa työvuoronsa, ja pääsen syömään. Istun lounasravintolassa samaan pöytään vanhojen kurssikaverieni kanssa ja vaihdamme kuulumisia. Kerron talonrakennusprojektimme etenemisestä: sisätyöt ovat alkamassa ja edessä on pintamateriaaleista päättäminen.

Akuuttilääkäri Lehto potilaan luona.

klo 12.30

Iäkkäällä potilaalla on kuumetta, hän on väsynyt ja sydän tykyttää. Aloitamme nesteytyksen, antibiootin ja lisähapen antamisen. Määrään otettavaksi keuhkokuvat. Potilaalle järjestyy paikka Tays Hatanpään infektio-osastolle, jonne hänet siirretään ennen iltaa, koska hän ei pärjää kotona. Kirjaan potilastietoja koneelle.

Suojavaaterumbaa

Suojavaatteet puetaan ja riisutaan monta kertaa päivässä.

klo 13.10

Arviolta kolmasosa potilaista on tällä hetkellä sellaisia, jotka eristetään päivystyksessä koronan mahdollisuuden vuoksi. Siksi riisun ja puen suojavaatteita monta kertaa päivässä. Oman sairastumiseni puolesta en pelkää. On todennäköisempää saada korona kaupassa asioidessaan kuin hoitaessa suojavarusteissa potilasta.

Rintakipuisia, psykoottisia, kuumeisia - akuuttilääkäri tapaa erilaisia potilaita.

Tutkin rintakivuista kärsivää potilasta. Selvittelen, mistä päihteitä käyttävä nuorukainen voisi saada apua. Juttelen psykiatrisen sairaanhoitajan kanssa psykoottisesta potilaasta. Yritän tavoitella ambulanssin soittaneita omaisia. Akuuttilääkäri ei juuri muuta psyykelääkitystä, mutta arvioin työssäni usein, tarvitseeko mielenterveyspotilas osastohoitoa vai riittääkö avuksi käynti psykiatrian poliklinikalla seuraavana päivänä.

Toisinaan tunnen riittämättömyyttä, sillä aina sopivan jakohoitopaikan järjestäminen potilaalle ei ole yksinkertaista. Onneksi meillä on hyvä työporukka, jonka kanssa puramme tilanteita ja jossa tuemme toinen toisiamme. Joukko lääketieteen opiskelijoita on tutustumassa tänään akuuttilääkärin työhön, ja kerron heille myös työni tästä puolesta.

klo 14.20

Juon kupin kahvia ja vilkaisen taukohuoneessa puhelintani. Pidän sitä yleensä taskussani värinähälytyksellä siltä varalta, että päiväkodista soitettaisiin. Muihin puheluihin ja viesteihin vastaan vasta työpäivän jälkeen.

Kiireinen iltapäivä

Hyvässä työporukassa kiireinenkin työ sujuu.

klo 15

Iltapäivät ovat usein aamuja kiireisempiä, ja iltavuorossa on siksi aamua enemmän henkilökuntaa. Tämä johtuu muun muassa siitä, että ambulanssit tuovat meille usein iltapäivällä potilaita, jotka ovat hakeutuneet aamulla oman paikkakuntansa päivystykseen. 

Iltavuoroon tulee kaksi lääkäriä, toinen kolmeen ja toinen puoli neljään. Siirrän heille tiedot kesken olevista asioista. Odotan esimerkiksi erään potilaan laboratoriotuloksia, jotta tiedän, tarvitseeko hänelle aloittaa antibiootti. Tapaan jatkohoitoon lähdössä olevia potilaita ja kirjaan heidän tilanteensa ja hoito-ohjeet koneelle niin, että he pärjäävät, kunnes tapaavat jatkohoitopaikan lääkärin.  

Työhön kuuluu myös sanelua ja tietojen kirjaamista.

klo 16.20

Työpäiväni venyy vähän. Vaihdan rivakasti vaatteet ja kävelen muutama sata metriä tyttären päiväkodille. Lapsen mielestä tulen hakemaan häntä liian aikaisin. Lohdutan, että hän pääsee taas huomenna päiväkotiin. 

klo 16.30

Olemme tilanneet ruokaostokset edellisenä päivänä kauppakassipalvelun kautta ja mieheni on hakenut ostokset kotimatkatkallaan. Syömme päivälliseksi perunoita ja uunilohta.

Iltalenkille ja raksasuunnitelmia

Työpäivän jälkeen kohti kotia.

klo 18

Koko perheen yhteistä ulkoilua. Työasiat unohtuvat viimeistään lenkkipolulla koirien ja lapsen kanssa. Lapsi ihastelee leppäkerttua ja tiellä taapertavaa muurahaista.

Soitamme videopuhelun vanhemmilleni. Tyttäreni kertoo sormeensa tulleesta pienestä haavasta.

klo 19.15

Tyttäremme valitsee iltasadun lukijaksi tänään isän. Minä jään siivoamaan iltapalapöytää ja viikkaamaan pyykkejä. 

klo 20

Lapsi nukkuu. Viimeistään nyt ajatukset siirtyvät rakennukselle. Lattiavaluja on tehty parina päivänä. Pohdimme, millaiset lattiamateriaalit mihinkin tilaan haluamme. Vaatehuoneen oven paikkaa on vielä muutettava.

Ajattelemme jo kevättä: talo toivottavasti valmistuu silloin. Akuuttilääketieteen erikoistumisjaksoni Taysissa päättyy tammikuun 2021 lopussa, ja palaamme Satakuntaan. 

klo 22

Katsomme mieheni kanssa hetken Australian MasterChefia. Selaan kännykällä uutiset. Menemme nukkumaan.

» Kiinnostaako työ päivystyksessä? Vahvistamme joukkoamme! Katso avoimet työpaikat

Tiina Laaninen