Hyppää sisältöön
20.6.2019

Biopankkilähettiläät lähtivät juhannustansseihin

Tammelan lähitorilla Tampereella pyörähdellään juhannustansseissa pari päivää ennen keskikesän juhlaa, ja mukana juhannustunnelmassa ovat myös Tampereen Biopankin kesätyöntekijät eli biopankkilähettiläät Enni Makkonen ja Erika Parviainen.

– Kierrämme kesän ja syksyn aikana erilaisissa tilaisuuksissa tekemässä biopankin toimintaa tunnetuksi ja keräämässä biopankkisuostumuksia, Enni kertoo.

Biopankkilähettiläät tekevät toimintaa tunnetuksi ja keräävät suostumuksia eri puolilla Pirkanmaata kesän ja syksyn mittaan.

Enni ja Erika opiskelevat molemmat Tampereen yliopistossa bioteknologiaa biotekniikkaa, samoin neljä muuta lähettilästä. Biopankille lopputyötään tekevä Enni on porukan vetäjä ja yhteistyössä muiden lähettiläiden kanssa etsii paikat, joihin biopankin esittelypiste pystytetään.

– Kyläkahvilan avajaiset Pirkkalassa, EHYT ry:n ja Tampereen Sydänyhdistyksen järjestämä Ajokuntotempaus Mustalahden satamassa, Fimlabin toimipaikat, sairaaloiden aulat, luettelee Enni.
–Etsimme koko ajan uusia tapahtumia, joihin voisimme mennä.

Tanssijat käyvät välillä vetämässä henkeä ja kuuntelemassa biopankin esittelyä. Osa täyttää heti suostumuslomakkeen, osa vie infopaketin ja lomakkeen kotiin tutustumista varten. Mukana on myös vastauskuori, jolla lomakkeen voi lähettää biopankkiin.

Kaikki ovat "biopankkikelpoisia"

Verinäytteitä tutkimuksia varten keräävä biopankki on vielä suhteellisen tuntematon eikä toimintatavoista ole tietoa. Tämän tästä lähettiläät joutuvat oikaisemaan väärinkäsityksiä.

–Biopankki sekoitetaan usein verenluovutukseen, Erika kertoo.
–Monille on sanottu, että he eivät saa luovuttaa verta, mutta biopankkiin näytteet kelpaavat ihan kaikilta.

– Myös ikää voidaan pitää esteenä, Enni lisää.
–Jopa 50-vuotiaat voivat epäillä, että eivät enää voi antaa näytettä, mutta se ei pidä paikkaansa.

Jotkut ovat sekoittaneet biopankin tavalliseen pankkiin. Lähettiläät saavat myös tehdä selkoa, mitä on tieteellinen tutkimus, jossa näytteitä käytetään, ja missä sitä oikein tehdään.

Erika ja Enni kertovat, että helpointa suostumuksia on saada sairaaloiden auloissa, koska siellä ihmiset osaavat odottaa tällaista toimintaa. Huipputulos on 10 suostumusta tunnissa. Biopankkilaiset keräävät vain paperit. Varsinainen verinäyte otetaan muiden näytteiden yhteydessä, kun on seuraavan kerran laboratoriokäynnillä.

Tammelan lähitorille juhannustansseihin saapunut Eila Tiainen innostui liittymään biopankkiin. Biopankkilähettiläs Enni Makkosen tehtävänä on kertoa, mistä biopankissa on kysymys.

Lahja tulevaisuuteen

Eila Tiainen kävi tanssien lomassa täyttämässä suostumuslomakkeen. Hän kertoo toimineensa 50 vuotta sairaanhoitajana ja senkin takia ymmärtävänsä, miksi asia on tärkeä.

–Minulla on itselläni erittäin harvinainen, parantumaton, pahanlaatuinen veritauti, Eila Tiainen sanoo.
–Toivon, että biopankin näytteitä käytettäisiin erityisesti syöpätautien ja hematologisten sairauksien tutkimiseen.

Palveluohjaaja Timo Järvenpää Tammelan lähitorilta saatiin myös biopankin "tallettajaksi".

–Idea kuulostaa hyvälle, Timo Järvenpää toteaa.
–Tästä voi olla hyötyä itselle ja muille tulevaisuudessa.

Suhtautuminen biopankkiin on ollut vielä positiivisempaa kuin lähettiläät odottivat. Enni ja Erika kannustavat kaikkia täyttämään biopankkisuostumuksen.

–Ottakaa rohkeasti selvää, mistä on kysymys, ja kertokaa asiasta muillekin, Erika innostaa.
–Tästä ei ole itselle mitään vaivaa eikä tämä maksa mitään.

–Kaikkien näytteet ovat yhtä arvokkaita, Enni lisää.

Jos ei törmää biopankkilähettiläisiin, suostumuslomakkeen voi tulostaa myös Tampereen Biopankin sivuilta ja lähettää postissa maksuttomasti.

Anna-Mari Martikainen