Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
8.9.2020

Hurmetta ja heraa

Kirjoittaja Marjatta Sinisalo on Taysin verisairauksien hoidosta vastaava osastonylilääkäri ja kliinisen hematologian dosentti, jolla on myös infektiolääkärin koulutus.  Vaikeat diagnostiset ongelmat saavat hänet syttymään. Vapaa-ajan harrastukset ovat vaihtuneet surffauksesta lasten legojen keräilyn kautta valokuvaukseen. Mottona on säveltäjä John Cagen lausahdus: ”En ymmärrä miksi ihmiset pelkäävät uusia ajatuksia, minä pelkään vanhoja".

Uusi uljas F-rakennus on valmistunut vanhan B-tornin viereen hämäläiseen ”ei tehrä tästä ny numeroo”- tyyliin - huomaamatta ja aika vähin äänin. Kallion räjäytyksetkin korvattiin äänettömällä ”etanadynamiitilla” lähellä sijaitsevien herkkien magneettilaitteiden takia. Koronapandemiasta huolimatta rakennus valmistui aikataulussa.

Aihetta hehkutukseen kyllä on, sillä rakennus, jonka teemana on tiede ja tutkimus, jonka kerroksia yhdistävän taiteilija Virve Liljan teoksen nimi on ”Samaa savea”, ja jonka neuvotteluhuoneet on nimetty Hurmeeksi ja Heraksi, on yksi hienoimmista sairaalarakennuksista mitä tiedän. Sinne muuttavat syyskuussa Kliinisen isotooppilääketieteen yksikkö ja Verisairauksien keskus.

Viralliset avajaiset ja avoimet ovet, jonne oli tarkoitus kutsua myös henkilökunnan perheenjäsenet, on valitettavasti jouduttu perumaan koronan takia. Juhlapuhujaksi oli jo lupautunut armoitettu puhuja, teatteriohjaaja ja kirjailija Juha Hurme. Millaisia riemastuttavia anekdootteja hän olisi löytänytkään, kun evästyksenä oli, että saat puhua mitä tahansa verestä, sairauksista, taiteesta, tieteestä ja tutkimuksesta.

Olen joutunut selittelemään vanhaa suomalaista veren synonyymia ”hurme” aika monelle. Jo Kalevalassa ”hurme huppelehti haavasta, peitti marjan varvut ja kasteli kanervat”.  Hera taas on paitsi maidosta ja verestä erottuva kirkas neste, seerumi, myös hedelmällisyyden jumalatar ja Zeuksen vaimo. Nyt kaikki tietävät mihin rakennukseen suunnata, jos neuvottelu on Hurmeessa tai Herassa.

Neuvotteluhuoneet ovat Hera ja Hurme.

Kaikki verisairauksien tutkiminen ja hoito keskitetään saman katon alle. Yhä useampaa potilasta pystytään nykyään hoitamaan polikliinisesti, joten poliklinikkatiloja tarvitaan enemmän ja vuodeosastoa taas aiempaa vähemmän. Vuodeosastolla hoidettavat potilaat ovat siksi myös entistä sairaampia ja haavoittuvampia infektioille. He saavat nyt turvalliset yhden hengen erillisilmastoidut huoneet.

Verisairauksien ennuste on viime vuosikymmenien aikana parantunut merkittävästi. Verisairauksien hoito ei ole enää pelkkää verta, hikeä ja kyyneleitä, vaan nykyään yhä useampi veritautipotilas paranee ja osa sairauksista on muuttunut kroonisten tautien kaltaisiksi.

Pahanlaatuiseen verisairauteen sairastuminen on silti aina jonkinasteinen tragedia, johon uusien tilojen toivotaan tuovan vähän lohtua. Rakennuksen valot, värit, kuvat, äänimaailma ja ilmastointi on suunniteltu tukemaan paranemista. Ikkunat ulottuvat matalalle, sängyssä maatessa näkee muutakin kuin taivasta. Seinille avautuu näkymiä makro- ja mikrokosmoksesta. Valaistuksen sävy vaihtuu automaattisesti vuorokaudenajan mukaan. Potilashuoneiden ylipaineistus ja ilman suodatus pitävät mikrobit kurissa.

Uutta veritautisairaalaa odotettiin kauan, ja monenlaisia vaihtoehtoja ehdittiin pohtia. Lähes alkuperäisessä asussaan olevat vanhat tilat alkoivat jo muodostaa uhan infektioherkille potilaille. Sopivaa tilaa ei ollut helppo löytää, ja tiloja aseteltiin suunnitelmissa välillä jo epätoivoisestikin vanhojen rakennusten katoille ja melkein jokaiseen olemassa olevaan rakennussiipeen.

Kliinisen isotooppilääketieteen yksikkö oli myös paininut tilaongelmien kanssa ja saanut jo aiemmin viranomaishuomautuksen tiloistaan. Lopulta palaset loksahtivat kohdalleen, ja kahden hyvin eri tyyppisen yksikön tarpeet saatiin ratkaistua yhteisellä uudiskohteella, joka on nyt valmistunut parhaalle paraatipaikalle.

Olen saanut alusta lähtien osallistua rakennuksen suunnitteluun, jonka lähtökohtana on ollut meidän toimintamme ja sen tulevat muutokset. Olen saanut seurata suunnitelmien toteutumista ja sitä, kuinka joustavasti suunnitelmia voidaan tilanteen vaatiessa muuttaa. Olen tutustunut uusiin mielenkiintoisiin eri alojen ammattilaisiin, joiden kanssa yhteistyö on sujunut erinomaisesti. Olen päässyt elämäni ensimmäisiin klassisiin harjannostajaisiin, joiden tunnelma oli kuin suoraan suomifilmistä. Olemme varmaan kaikki mukana olleet oppineet toistemme työstä jotain. Minun on ainakin tämän jälkeen paljon helpompaa ryhtyä seuraavaan rakennusprojektiini, joka on saaressa sijaitsevan 100 vuotta vanhan junanvaunumökin korvaaminen uudella. Ymmärrän nyt vähän paremmin rakennuskieltä ja osaan esittää asiantuntevilta kuulostavia kommentteja.

Harva pääsee työurallaan aloittamaan täysin uusissa tiloissa, aivan puhtaalta pöydältä. Paperittomuuskin toteutuu, sillä lasisessa työhuoneessa ei ole hyllyjä eikä kaappeja papereille. Kollegoiden väitöskirjat ja vanhat hurmetautiopukset menevät pienellä haikeudella paperinkeräykseen. Tämä sairaala on tehty tulevaisuutta varten. Henkilökunta, joka jo nyt on Suomen huippua, yltää yhä parempiin suorituksiin viihtyisissä, rauhallisissa ja toimintaa hyvin tukevissa tiloissa.

Marjatta Sinisalo