Hyppää sisältöön
Siirrymme vähitellen käyttämään Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivustoa »
26.10.2020

Influenssarokotus on tänä vuonna erityisen tarpeellinen

Kirjoittaja Reetta Huttunen on Taysin infektio- ja sairaalahygieniayksikön apulaisylilääkäri ja infektiosairauksien dosentti. Vapaa-ajallaan hän sepittää elämää tarinoiksi ja runoiksi.

Influenssakausi lähestyy, ja on aika ottaa influenssarokote. COVID-19-viruksen ja influenssaepidemian torjunnassa on yksi tärkeä ero: influenssaa vastaan on olemassa toimiva rokote, josta on kertynyt kymmenien vuosien kokemus. Meidän täytyy nyt hyödyntää niitä keinoja, joita käytettävissä on, jotta voimme vähentää väestön sairastumisia.

Samanaikainen influenssa- ja COVID-19-epidemia on vaikea yhdistelmä sekä kansalaisille että terveydenhuollolle. Molemmat virukset tarttuvat pisaroiden ja kosketuksen välityksellä. Jos sairastuu hengitystieoireisiin tai kuumetautiin, johon liittyy päänsärkyä, jäsensärkyä tai yskää, oireiden taustalla voi olla kumpi tahansa näistä viruksista. Koska influenssaa ja COVID-19-tautia ei voi oireiden perusteella erottaa toisistaan, laaja influenssaepidemia lisää testaamistarvetta, ruuhkauttaa vastaanottoja ja kuormittaa pahimmillaan sairaala- ja tehohoitoa.

Vaikka yleisen hygieniatason kohentaminen, kokoontumisrajoitukset ja etätyö saattavat vähentää myös influenssaepidemian laajuutta, emme voi tietää, minkälainen influenssakausi meitä odottaa. COVID-19-viruksen ja influenssaviruksen aiheuttamia yhteisinfektio voi olla vaarallinen.

Pirkanmaan laaja kasvomaskisuositus ei poista tai vähennä tarvetta influenssarokotuksille. Influenssan voi saada esimerkiksi kosketuspinnoilta, ja influenssakin tarttuu jo ennen oireiden alkua.

 

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja kaikki 65 vuotta täyttäneet, raskaana olevat, alle 7-vuotiaat lapset, varusmiespalveluksen astuvat ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilökunta. Lisäksi maksuttoman rokotteen saavat sellaiset, jotka kuuluvat sairautensa vuoksi influenssan riskiryhmään. Vakavan taudin riskiryhmiä ovat esimerkiksi keuhko- tai sydänsairautta tai syöpää sairastavat henkilöt. Myös vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiri on oikeutettu maksuttomaan rokotukseen.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan hyvä influenssarokotuskattavuus on erityisen tärkeää, jotta voidaan suojata sekä potilaat että henkilökunta.

Kuntien influenssarokotukset ovat alkamassa. Tarkista rokottautumismahdollisuutesi oman kuntasi tai terveyskeskuksesi nettisivuilta tai paikallislehdestä. Mene rokotukseen kasvomaskiin pukeutuneena. Suojan kehittymiseen menee noin kaksi viikkoa, ja paras tapa välttyä influenssalta on ottaa rokote ennen influenssakauden alkua. Aikuisille tarjotaan pistettävää rokotetta, lapsille on käytössä myös nenäsumuterokote.

Influenssarokotus on turvallinen. Lieviä paikallisreaktioita, kuten pistospaikan särkyä tai punoitusta, voi esiintyä. Kuumereaktioita, lihas- ja päänsärkyä saattaa joskus tulla, mutta nämä ilmenevät yleensä vain pistospäivänä. Jos influenssarokotuksen jälkeisiä yleisoireita, erityisesti kuumetta, esiintyy vielä rokotusta seuraavana päivänä, on syytä harkita COVID-näytteenottoa. Influenssarokotus ei aiheuta hengitystieoireita, nuhaa, kurkkukipua tai yskää.

Erityisesti tänä vuonna vetoan kaikkiin pirkanmaalaisiin mahdollisimman hyvän influenssarokotuskattavuuden saavuttamiseksi. Toivon näkeväni, että mahdollisimman moni ottaa influenssarokotteen. Vähennetään yleistä tautitaakkaa, jolloin myös COVID-19-epidemian hoito helpottuu. Tehdään se, mitä voidaan, mahdollisimman lievän influenssakauden saavuttamiseksi.

Reetta Huttunen