Hyppää sisältöön
18.11.2019

Käytetään hengenpelastajia harkiten

Kirjoittaja Reetta Huttunen on Taysin infektio- ja sairaalahygieniayksikön apulaisylilääkäri ja infektiosairauksien dosentti. Bakteereiden aiheuttamat tulehdukset saavat hänet aina uudelleen ihmettelemään luonnon mahtia. Vapaa-ajallaan hän sepittää elämää tarinoiksi ja runoiksi.

Valmistuin lääkäriksi 1990-luvun lopussa ja otin lääkärintyön haparoivat ensiaskeleet Pohjois-Savon terveyskeskuksissa. Muistan, kuinka poninhäntäni tutisi epävarmuutta, kun potilas tuli vaatimaan antibioottikuuria nuhaan tai poskiontelotulehdukseen. Minulla oli niin kovin vähän vastaan sanottavaa, ja liian usein resepti tuli kirjoitettua.

Työssäni infektiolääkärinä näen, kuinka antibiootti pelastaa hengen, kun potilaalla on bakteeriperäinen verenmyrkytys, keuhkokuume tai aivokalvontulehdus. Onneksi vain harvoin emme löydä potilaan tulehduksen hoitoon tehokasta antibioottia. Tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä antibiooteille vastustuskykyiset bakteerikannat leviävät esimerkiksi Etelä-Euroopassa. Osa bakteereista hyötyy siitä, että niitä altistetaan antibioottien vaikutuksille. Bakteerien joukosta nousee esiin yhdyskuntia, jotka ovat kehittäneet keinon vastustaa antibioottia. Toistuvat antibioottikuurit toimivat ihmiselimistössä samoin kuin luontoon päästetyt antibiootit – ne bakteeriyhdyskunnat rehottavat, jotka ovat vastustuskykyisimpiä.

Paras tapa säästää antibioottien tehoa on käyttää niitä vain silloin, kun ne todella ovat tarpeen. Antibiootteja ei tule käyttää, jos ei epäillä bakteeritulehdusta. Nuhakuume, yskä, virusperäinen nielutulehdus tai lieväoireinen poskiontelontulehdus eivät vaadi antibioottikuuria. Niiden hoito on lepoa ja oireita lieventävää, kuten tulehduskipulääkkeitä. Antibioottihoidon kesto vaikuttaa bakteerien vastustuskykyyn – tulehduksen pitää ehtiä parantua, mutta liian pitkiä kuureja ei enää käytetä.

Antibioottivalinnoissa suositaan mahdollisimman kapeatehoista, aiheuttajabakteeriin suunnattua hoitoa. Tulevaisuudessa antibioottihoidon kesto räätälöidään entistä yksilöllisemmin potilaan paranemistaipumuksen perusteella. Päätös kuurin aloituksesta, laadusta ja kestosta kuuluu lääkärille.

Uusien antibioottien kehittely sen sijaan on osoittautunut yllättävän vaikeaksi. Useimmat uudet antibiootit perustuvat vanhoille ideoille. Niissä on jotain uutta ja jotain vanhaa niin kuin morsiamen hääpuvussa. Bakteerit hyötyvät ihmisen kekseliäisyyden hitaudesta – ne oppivat nopeasti kehittämään vastustuskykyä myös uusille antibiooteille.

Nyt kun lääkärinuran ensiaskeleista on kulunut parikymmentä vuotta, tiedän, miten minun olisi nuorempana pitänyt luotsata keskusteluja potilaiden kanssa. Nuoret terveyskeskuslääkärit ymmärtävät nykyään antibioottien tärkeyden paremmin kuin minä aikanaan. Myös potilaat ovat valistuneempia – moni on kuullut tai lukenut antibioottien vaikutuksista suoliston bakteeristoon ja antibioottien heikentyneestä tehosta.

Kun säästämme antibiootit vain bakteeritulehduksiin, ne ovat hengenpelastajia.

Reetta Huttunen